Lisnata pogača sa viršlama





Toliko sam juče bila oduševljena ovom pogačom, mirisala je cela kuća dok se pekla, a i jutros sam njenom mekoćom i ukusom, uopšte nije izgubila na kvalitetu, pa vam je zato predstavljam .

Recept je objavila moja drugarica Jeka na Coolinarici, a ja vam ga prenosim sa toplom preporukom za isprobavanje.


Potrebno je:

 

550 g brašna + još oko 50 g za posipanje 
pola paketića svežeg kvasca
250 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
pola kesice praška za pecivo
100 ml mlake vode
100 ml ulja
125 g margarina
100 g kačkavalja
5 viršli ili po želji sir, šunka, ljutenica, ajvar...
1 žumance+1 kašika mleka za premaz
susam  

Priprema:

 

U toplom mleku razmutiti kvasac sa šećerom i malo brašna i ostaviti da se aktivira.
U posebnoj činiji za mešenje staviti polovinu od ukupne količine brašna, so, prašak za pecivo, ulje, toplu vodu i nadošao kvasac, pa mutiti varjačom uz postepeno dodavanje preostalog brašna. Umesiti mekano testo, možete i rukom ukoliko vam je lakše, ja uglavnom mešam varjačom pa pred kraj dobro rukama izmesim testo na radnoj površini i vratim u činiju. Pokriti čistom krpom i ostaviti testo da dobro nadodje.
Podignuto testo razviti u pravougaonu koru, narendati po njemu margarin i kačkavalj i uviti u rolat. Ovaj put nisam rendala kačkavalj, ali po receptu je trebalo. lepo je testo i bez njega, svakako ću sledeći put da probam i sa njim.
Ostaviti rolat da odmara nekih 15-ak minuta, a za to vreme pripremite materijal za punjenje, Viršle isecite na 5 dela, ne treba ih bariti, samo ih oljuštite ako je potrebno.  
Podeliti rolat na 5 malih jufkica pa svaku preseći na 5 dela i lagano, bez prejakog pritiskanja testa, oblikovati loptice.
Sada jednom rukom uzmite lopticu, stavite je na dlan i drugom rukom je spljoštite pa na sredinu stavite komad viršle ( ili kockicu šunke, sira, malo ljutenice, ja sam tako, izvanredno je, ali ne preterujte da ne iscuri prilikom pečenja).
Zatvorite testo sa svih strana oblikujući lopticu.


 
 
Redjajte  loptice u okrugli kalup prečnika 26cm, one veće poredjajte uz ivicu kalupa.
Ostavite pogaču da odmara još 15 min, a zatim je premažite žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posipite omiljenim semenkama, susamom npr.  
Ispecite pogaču u prethodno zagrejanoj rerni na 180 st. oko 30 minuta, možda i koji min duže, zavisi od vaše rerne.


Pečenu pogaču ostavite pokrivenu da odstoji malo i prohladi se, a onda uživajte u mirisu i ukusu.
Neka sva čula uživaju, prijatno!


  


 
   
  

 


Коментари

  1. Suzi, već sam ti napisala koliko mi se dopadaju slike, oduševljena sam! :-* Kao i ideje za punjenje, ja ću je sigurno praviti i u slatkoj verziji ;))

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala ti Jeko, i za recept i za ove lepe reči:-* Veruj mi, isprobaću je i ja u slatkoj verziji, ionako sam je pravila bez kačkavalja, mogla sam neku lopticu da napunim džemom ;)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови