Pita sa jabukama



Stigle su za branje naše prve jabuke, prokisele, prelepe, sveže i vrlo malo prskane, uglavnom sredstvima za prihranu, čisto radi održavanja voćnjaka. Samim tim, idelalne za "živu" konzumaciju, a naravno i za pitu.


Zatrpaću vas prvo fotkama iz voćnjaka, a onda sledi i recept za pitu od kora koja više liči na štrudlu nego na običnu pitu.








Ako ste imali dovoljno strpljenja da odgledate sve fotke, a ja se nadam i da su vam se dopale, sada sledi i recept...


Potrebno je:
500 g kora za pitu
oko 1 kg prokiselih jabuka
3 jaja
10 kašika šećera
1 čaša brašna
1 čaša jogurta
1 čaša ulja
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanil šećera
1 kašičica cimeta


Priprema:
Za ovu pitu najbolje je izabrati prokisele jabuke. Operite ih i narendajte zajedno sa korom. Nema potrebe da ljuštite jabuke, korica se u piti uopšte ne oseti, a pita dobije prelepu boju, nije bledunjava.
Kore podelite na gomilice od po 4 kora.
Umutite jaja i šećer penasto, dodajte brašno, jogurt, ulje, prašak za pecivo i vanilicu, cimet po želji možete i poduplati, pa sve umutite zajedno mikserom.
Raširite prvu koru i premažite je sa 4-5 kašika fila, stavite drugu koru, pa i nju, kao i sledeću treću koru, premažite filom. Na četvrtu koru rasporedite jabuke i onda sve četiri kore zajedno uvite u rolat.
Tako uradite i sa preostalim korama. Možete uvijati i po pet kora, onda će vam štrudla biti malo deblja i lepša. 
Ukoliko vam preostane malo fila, premažite rolate odozgo pre pečenja. Možete ih poprskati sa malo ulja i staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20-ak minuta dok lepo ne porumene. 
Kad se pita malo prohladi isecite je i posipite prah šećerom pre služenja.

Коментари

  1. Probala sam ovako pravljenu pitu, može i od višanja da se pravi, fantastična je. Liči na pitu od kora razvlačenih u domaćoj radinosti. Ovakve jabukice danas kupila na pijaci od neke bakice. Predivne. A mirišuuuu...ko duša...Blago tebi, samo pružiš ruku i ubereš. U kom je kraju ova lepota, ako nije tajna...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, sa višnjama je fantastična, u pravu si! Ja je pravim i sa sirom ovako, naravno bez šećera i cimeta ;)
      Cela kuća mi miriše na jabuke, imam punu gajbicu za rendanje, ubiću se od posla, a one samo stižu i stižu...
      Voćnjak nam je blizu Niša, selo se zove Gabrovac, a mi smo na planini u vikend naselju, mir i tišina da prosto bole uši!
      Hvala ti, pozdrav!

      Избриши
  2. Znam da je ovo super pošto sam davno pravila onu Vanilicinu pitu brzu savijaču sa višnjam koja ime iste sastojke, malo u drugačijem odnosu i pita je bila boli glava. Ko nije probao mora da proba, a ako nije slatka samo pridodaš prah šećer preko. Znači stigle su nam jabuke.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, pravila sam tu savijaču koju spominješ, odlična je, ali preslatka za moj ukus. Onda sam se setila da imam sličan recept za pitu sa sirom pa sam ga malo izmenila i od tada pravim tako pitu sa jabukama.. Stvarno je odlična, mekana, kao štrudla, onako za pred goste ;)

      Избриши
  3. Jabuke su tako lepe, baš mame...
    A pita je fantastična! Baš dugo nisam pravila pitu sa jabukama, a dragi ju tako voli... :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jabuke fenomenalno izgledaju a i pita mi se jako dopada!

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala vam puno! Drago mi je da vam se svidjaju slike, a pitu svakako probajte jer je stvarno odlična!

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман16. јул 2013. 08:04

    Isprobano! Za svaku preporuku!

    ОдговориИзбриши
  7. Pita je odlična sigurno, i baš mi se jede pita sa jabukama, samo ja ne umem da je spremim. Moram da isprobam ili ovaj recept ili prvo da preslišam baku :-D
    Nego, Suzo, da nije neka od ovih jabuka "ilinjača" ?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, ja sam sasvim sigurna da umeš da napraviš pitu! Ništa lakše, probaj ;)
      Ove dve sorte su stigle skoro istovremeno oko Sv. Jovana, znači pet dana pre Petrovdana, a čujem da ih na pijaci zovu Petrovke, mada nisu to one slatke koje ja znam, ove su kisele.

      Избриши
  8. Анониман23. март 2014. 15:41

    Samo bi bilo lepo kada biste pravilno pisali UVIJTE kore, PRELIJTE ... divni su vam recepti , pa neka sve bude divno. Nije zlurada namera, nego ne mogu da ne primetim, kvari se jezik svuda. Mislim da je vazno paziti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tako je, greška, i hvala na dobronamernom upozorenju;) Obično pazim, ali eto, potkrade se i koja greškica. Pozdrav i hvala, drago mi je da vam se svidjaju moji recepti.

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови