Prženija



Jelo koje se izgovara sa akcentom! Tipično za južne krajeve Srbije, pa otuda i taj poseban akcenat. Prženiju ili prženo je najbolje spremati sa "mršavim" paprikama, pa je tako najsladje pred kraj sezone  kad ostane na stabljikama po koja paprika, onako prosušena i mršava. Mi te paprike zovemo "vrške".
Ali svakako, prženo se sprema i od mesnate paprike, samo je treba malo duže pržiti dok ne ispari voda.


Prženija je univerzalno jelo koje se jede i za doručak, i za ručak i za večeru. Sprema se sa svežom paprikom, sa pečenom, sa suvom u toku zime, sa ajvarom. Znači, jelo za sve sezone. Idealno je za leto, ali se i za zimu baš u te svrhe ostavlja paprika u zamrzivaču, sveža iseckana ili pečena pa iseckana, kako ko voli. Naše bake su ranije prženiju zaprživale brašnom u nedostatku jaja, to je onda za prste polizati. Danas prženiju obično zapržimo jajima, a izvanrednog je ukusa kada se ipak doda malo brašna i proprži se pre dodavanja jaja. Osnovna varijanta prženije je ona samo sa paprikom i jajima, ali je u letnjim mesecima nezamislivo spremiti je bez paradajza, pa i sa prazilukom ko voli. Uz ovo jelo vam nisu potrebni neki posebni dodaci, najbolje ide uz sir i paradajz salatu. I da ne zaboravim, prženija je najsladja ako se jede bez viljuške, preporučuje se mackanje hlebom. Svako ima  neki svoj način, a evo kako ja spremam prženiju.

Potrebno je:
10 svežih paprika
2 paradajza
4 jaja
1 struk praziluka
ulje
so


Priprema:
Papriku operite i iseckajte, na 4 dela po dužini pa onda poprečno na male kockice.. Sipajte ulje u veći i plići tiganj, da oblije dno šerpe i još malo više, lepše je i ukusnije kada je prženo masnije. Stavite papriku u tiganj, promešajte da sva paprika zahvati po malo ulja i stavite na srednju temperaturu da se lagano prži.
Za to vreme oljuštite paradajz i iseckajte ga. Ostavite ga u činijci za kasnije. Praziluk takodje iseckajte na sitno pa ga dodajte u prženo, promešajte i još malo pržite zajedno. Negde na pola prženja, kad paprika malo svene, dodajte paradajz, umešajte ga u prženo i ostavite da se još malo krčka. Posolite po ukusu, ja obično stavim 1-1,5 kašičicu soli, a vi stavite po vašem ukusu. Ovo je momenat kada možete dodati  malo brašna, oko pola kašike i još malo upržiti sve zajedno. Jaja umutite sa malo soli i isipite preko paprike, i uz mešanje ispržite dok jaja ne budu gotova. Vaša prženija je spremna za jelo, napravite salatu, iznesite neki sir i uživajte.
Prijatno!

Коментари

  1. Vidiš-vidiš... ja danas ovo jela a da nisam ni znala kako se zove jelo... moja varijanta je bila osnovna tj. paprika i jaja a paradajz je bio salata uz to ;)... Super klopa u svakom slučaju!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda se kod vas drugačije zove, kod nas južnjaka je to prženija. A paradajz može uz i u prženiji ;)

      Избриши
  2. Volim jako! :) Kod nas varijanta sa paprikama, paradajzom i lukom i zovemo je "bećar-paprikaš" iliti "bećarac" :) Uz to jedemo pržene krompire, ali ne pomfrit, već onaj krupnije sečen, pa pržen u masti, što nekad malko i zagori, pa onda umačeš krompiriće u "bećarac" :) Ima i varijanta sa jajima, to koliko znam, ovde (Vojvodina) zovu "sataraš". Sve u svemu - njam! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Čula sam za bećarac i sataraš, ovde je to brate prženija ;). Kako god, mi obožavamo ovo jelo leti, brzo je, a tako ukusno.

      Избриши
    2. I u mojoj porodici se to zove bećarac, ali ga nikad nisam jela sa krompirom. Pola luka, pola paprike i veći paradajz po osobi, i uvek jedno jaje na celu količinu, naravno uz krišku slanog sira (zato nikad ne solimo ovo jelo, eventualno naknadno, ako sir nije baš slan) i mekan hleb za mackanje, nema lepšeg doručka :) Obavezno pripremim i za zimnicu, toliko ga volim !

      Избриши
  3. Omiljeno letnje jelo na brzaka, chef bas nije ljubitelj pa onda napravim samo za baku i mene, jos kriskica sira uz to, mmmmm... volim kada ima vise paradajza, pa obicno stavim po jednu papriku, paradajz i jaje po osobi i obavezno malkice belog luka, sasvim kratko proprzenog da fino zamirise.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eee Lana, tako moje dete voli, koliko paprika toliko jaja. Ja ne, više volim sa manje jaja a više paprika, ali eto, nadjem neku sredinu kad spremam za sve.

      Избриши
  4. Mi u kuci sve sto se tako na brzaka smandrlja u tiganju ili serpici zovemo Przeno! :) Bilo da je paprika,luk, paradajz, meso, jaja, cim se nesto sprcka - to je Przeno. Moj deka je sa Juga, pa verujem da je naziv stigao otuda.. ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Sad pročitah tvoj recept za prženiju...mene je to naučila moja nana ( baka mog bivšeg muža, koja mi je bila kao mama kad sam došla u Kanadu ) samo je to ona spremala bez luka, samo paprika,nekoliko ljutih a ostale slatke i paradajz i obavezno se jede sa sirom...da znaš da ovo davno nisam pravila.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Može i bez luka, i moje dete ga ne voli pa ga često ne stavljam. Sir i paradajz su obavezni uz prženo ;)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови