Bundevine kiflice



Prošle jeseni sam otkrila bundevu u testu i jako mi se dopala ta kombinacija! Bundevu, ili pečenku, kako je mi na jugu zovemo, jela sam isključivo pečenu ili dinstanu. Pečena je pravi specijalitet, naročito ako se peče u šporetu na drva. Miris pečenke vraća u detinjstvo, seća na neke divne i bezbrižne dane kada je nana pekla pečenku a mi se grejali oko šporeta i jedva čekali da izvadi pleh, da bi zatim prstima razdvajali na konce vrelu pečenku i slatko mljackali. Odavno je već ne pečem, izgubio se taj običaj, promenile se neke navike, ali bar u kiflicama možemo ponekad da uživamo u njoj.

A kiflice su posebna priča, fantastično mekane, blago lisnate, mirišljave i ukusne. Zovu vas da ih isprobate...;)




(original recepta)
Potrebno je:
250 g pirea od pečene bundeve
oko 700 g brašna
20 g svežeg kvasca 
1 kafena kašičica praška za pecivo
1 dl mlakog mleka
2 kašičice soli
100g krem sira
1 jaje
1 žumanac
5 kašika ulja
premaz
100 g omekšalog margarina sobne temperature
završni premaz
1 belanac+ susam 


Priprema: 
Bundevu isecite na komade i svaki komad uvite u aluminijumsku foliju pa poredjajte na pleh i ispecite u rerni. Proverite viljuškom da li je bundeva omekšala. Pečenu bundevu odvojite od kore, izgnječite je viljuškom i ostavite da se prohladi.
Pire od bundeve, krem sir, jaje, žumanac, so i ulje penasto umutite mikserom. U mleku otopite kvasac, dodajte u smesu od bundeve i uz postepeni dodatak brašna pomešanog sa praškom za pecivo, zamesite glatko testo. Pokrite ga krpom i ostavite da nadodje.

Nadošlo testo razvucite u pravougaonik na debljinu od oko 1 cm i premažite ga omekšalim margarinom. Preklopite testo, desnu stranu do sredine, preklopite levom stranom, pa zatim donji kraj preklopite do sredine i poklopite gornjim krajem formirajući kocku. Testo ponovo razvucite, ovaj put u krug, isecite na trouglove i umotajte kiflice. Možete ih praviti prazne, a možete i neki fil staviti po želji.
Premažite kiflice umućenim belancetom i posipite susamom pa ostavite u plehu da nadolazi još 20-ak minuta.
Ispecite kifle u rerni zagrejanoj na 180 st. dok lepo ne porumene, ja sam ih pekla tačno 17 minuta ;) 
A uskoro još jedan odličan recept za koktel kiflice sa bundevom ;) 



Коментари

  1. Odlično su ti ispala a u to uopće i ne sumnjam ti koja imaš tako dobre recepte s dizanim tijestima.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala svima! Evo dodala sam link za Nelycin recept, zaboravila sam ;)

    ОдговориИзбриши
  3. Divne jesenje kiflice, a kako su tek lepe kriske pecene bundeve sa kojih se jos uzdize dim.:))))

    ОдговориИзбриши
  4. Suzo hvala ti puno,drago mi je kao autoru recepta da su se ove kiflice našle na tvom blogu u ovako divnoj prezentaciji i sa takvim pohvalama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, kiflice su zaista fantastične i podstakle su me da i sama izmiksam slično testo sa bundevom ;) Hvala tebi draga <3

      Избриши
  5. Recepti izvrsni i insoirativni.Prelepe fotografije! Odmah ogladnim!Da li imate i posnu varijantu?

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala na pohvalama. Imam i posne, Kiflice sa bundevom kucajte u tražilici. Pozdrav

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови