Пређи на главни садржај

Bundevine kiflice



Prošle jeseni sam otkrila bundevu u testu i jako mi se dopala ta kombinacija! Bundevu, ili pečenku, kako je mi na jugu zovemo, jela sam isključivo pečenu ili dinstanu. Pečena je pravi specijalitet, naročito ako se peče u šporetu na drva. Miris pečenke vraća u detinjstvo, seća na neke divne i bezbrižne dane kada je nana pekla pečenku a mi se grejali oko šporeta i jedva čekali da izvadi pleh, da bi zatim prstima razdvajali na konce vrelu pečenku i slatko mljackali. Odavno je već ne pečem, izgubio se taj običaj, promenile se neke navike, ali bar u kiflicama možemo ponekad da uživamo u njoj.

A kiflice su posebna priča, fantastično mekane, blago lisnate, mirišljave i ukusne. Zovu vas da ih isprobate...;)




(original recepta)
Potrebno je:
250 g pirea od pečene bundeve
oko 700 g brašna
20 g svežeg kvasca 
1 kafena kašičica praška za pecivo
1 dl mlakog mleka
2 kašičice soli
100g krem sira
1 jaje
1 žumanac
5 kašika ulja
premaz
100 g omekšalog margarina sobne temperature
završni premaz
1 belanac+ susam 


Priprema: 
Bundevu isecite na komade i svaki komad uvite u aluminijumsku foliju pa poredjajte na pleh i ispecite u rerni. Proverite viljuškom da li je bundeva omekšala. Pečenu bundevu odvojite od kore, izgnječite je viljuškom i ostavite da se prohladi.
Pire od bundeve, krem sir, jaje, žumanac, so i ulje penasto umutite mikserom. U mleku otopite kvasac, dodajte u smesu od bundeve i uz postepeni dodatak brašna pomešanog sa praškom za pecivo, zamesite glatko testo. Pokrite ga krpom i ostavite da nadodje.

Nadošlo testo razvucite u pravougaonik na debljinu od oko 1 cm i premažite ga omekšalim margarinom. Preklopite testo, desnu stranu do sredine, preklopite levom stranom, pa zatim donji kraj preklopite do sredine i poklopite gornjim krajem formirajući kocku. Testo ponovo razvucite, ovaj put u krug, isecite na trouglove i umotajte kiflice. Možete ih praviti prazne, a možete i neki fil staviti po želji.
Premažite kiflice umućenim belancetom i posipite susamom pa ostavite u plehu da nadolazi još 20-ak minuta.
Ispecite kifle u rerni zagrejanoj na 180 st. dok lepo ne porumene, ja sam ih pekla tačno 17 minuta ;) 
A uskoro još jedan odličan recept za koktel kiflice sa bundevom ;) 



Коментари

  1. Prelepo izgledaju, baš su mi simpatične, bucke:)

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično su ti ispala a u to uopće i ne sumnjam ti koja imaš tako dobre recepte s dizanim tijestima.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala svima! Evo dodala sam link za Nelycin recept, zaboravila sam ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Divne jesenje kiflice, a kako su tek lepe kriske pecene bundeve sa kojih se jos uzdize dim.:))))

    ОдговориИзбриши
  5. Kiflice su odlične, baš onako jesenje. Hvala vam puno!

    ОдговориИзбриши
  6. Suzo hvala ti puno,drago mi je kao autoru recepta da su se ove kiflice našle na tvom blogu u ovako divnoj prezentaciji i sa takvim pohvalama!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nely, kiflice su zaista fantastične i podstakle su me da i sama izmiksam slično testo sa bundevom ;) Hvala tebi draga <3

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)