Пређи на главни садржај

Kakao kolač sa pavlakom



Iznenadila sam se koliko je ovaj kolač ukusan, s obzirom na jednostavne sastojke i brzinu pripreme. Opet se pokazalo da je sva lepota u malim, jednostavnim stvarima.
Izuzetno je mekan i sočan, sa blago osvežavajućom notom koju mu daje fil, a ipak dovoljno sladak i čokoladan. Idealan je kao nedeljni kolač za porodično okupljanje, nakon ručka, uz kafu.




Potrebno je:
(original recepta)
4 žumanca
200 gr šećera
2 dl vode
1,5 dl ulja
200 gr brašna
1/2 kesice praška za pecivo
4 kašike kakao praha
4 belanceta 

za premazivanje
4-5 kašika pekmeza od kajsija  
2 dl kisele pavlake
za glazuru
60 gr čokolade za kuvanje  
1 kašika ulja  
1 kašika mleka 


Priprema:
Žumanca umutite sa šećerom, dodajte vodu i ulje i mikserom još malo umutite. U umućena žumanca dodajte prosejano brašno, kakao i prašak za pecivo pa promešajte mikserom. U smesu lagano umešajte sneg od belanaca, pa sve izlijte u pleh dimenzija 40x30 cm , poravnajte i pecite u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 30 minuta. Pečeno testo izvadite iz rerne i ostavite ga da se ohladi pa ga prerežite na pola.  Jednu polovinu kore premažite sa 4 kašike pekmeza od kajsija, a preko namažite malo razmućenu kiselu pavlaku. Poklopite drugom korom. Odozgo sasvim tanko premažite sa  1 kašikom pekmeza od kajsija.
Rastopite čokoladu, ulje i mleko na pari da se dobije ujednačena masa pa prelijte preko kolača. Dobro rashladite, secite na kocke i poslužite.
 

Коментари

  1. Uh, mnogo lepo izgleda a i sigurno je ukusan mnogo, pride i ekonomičan! Čuvam u bookmark-u i moram da zapamtim da isprobam.

    ОдговориИзбриши
  2. Definitivno po mom ukusu. Prelepo izgleda na oko, verujem i na ukus. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala svima! Moje preporuke imate, stvarno vredi isprobati ga jer je jeftin, ukusan, brz...provereno dobro paše uz kafu ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Još da zavolim čokoladu...ali to je malo teže...nema veze, imam ih dosta koje bi se udavile u čokoladi.Kolač izgleda veoma sočan.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, ti beše ne voliš čokoladu? Pa da li je to moguće, ne verujem da postoji neko ko je ne voli, ali eto...

      Избриши
  5. Одговори
    1. Nely, ako ga nisi probala, brzo u kuhinju ;) Šalim se, ali stvarno ga treba isprobati ....

      Избриши
  6. Svidja mi se receptic, kocke izgledaju vrlo socno.:)) p.s. pravila sam pre neki dan tvoje rum stangle i mogu ti reci da su pobrale sve pohvale, gostima su se bas dopale... eto, moram sada isprobati i ovaj kolacic.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lana, hvala ti! Drago mi je da vam se kolač dopao, a preporučujem ti da isprobaš i ovaj sa pavlakom, nećeš se pokajati ;)

      Избриши
  7. Odlično izgledaju, jako fino i sočno djeluju! Ja bih ovaj kolač s najvećim guštom jela uz čašu mlijeka, mmh!

    ОдговориИзбриши
  8. Wow, kako dobro izgleda! Bas fin kolacic. Odlicno!

    ОдговориИзбриши
  9. Suzo, sad vidim da si recept ovde objavila.... Drago mi je da se i tebi i ostalim curama dopada!

    Hvala ti na isprobavanju :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, rekla sam ti još tada da nam se kolač baš dopao! Morala sam da ga podelim i ovde ;)
      Pozdrav cure i hvala vam!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)