Пређи на главни садржај

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu
Vavedenje Presvete Bogorodice koju smo proslavili 4. decembra. Vavedenje je prva  posna slava koja pada u vreme velikog božićnog posta. Nadam se da će ovaj meni nekome biti od koristi za predstojeće posne slave. Svake godine se trudim da ubacim nešto novo kako bi predjelo bilo raznovrsnije, šarenije i primamljivije. Poseban akcenat stavljam na kolače, tako sam i ove godine napravila neke nove koji su mi se zaista dopali, a izvrsno su se uklopili sa starim i dobro proverenim receptima koje već godinama redovno pravim. Veliki je izbor jela koja možete pripremiti, samo je potrebno da ih prilagodite svom i ukusu svojih gostiju. Ovako je to izgledalo kod mene na slavi....

Predjelo:

Salate

 

 

Na slici iznad su posne salate, recepte možete naći na blogu.

Pite i peciva 

 



Sastavni deo predjela svakako su i peciva i pite. Na donjim linkovima možete pronaći recepte za neke veoma ukusne posne pite, sa prazilukom i pečurkama, kao i za peciva sa bundevom koja su izvanredno ukusna i veoma dekorativna zbog svoje jarke boje.
- posne kiflice sa bundevom
- posni lisnati štapići
- posna pita sa prazilukom
- pita sa šampinjonima


Rakijsko meze

 



Uz čašicu domaće rakije, moji gosti vole i da zameze ponešto. Ove godine sam se odvažila i napravila pihtije od boba, prvi put, i mogu da kažem da su ispale odlično! Recept sledi u nastavku. Uz njih sam poslužila paprike punjene kupusom, specijalitet koji moja svekrva pravi najbolje, zatim faširane šnicle i standardno ljutenicu i turšiju. 

- pihtije od boba
- suve paprike punjene kupusom
- faširane sojine šnicle
- kiseli krastavci, karfiol, turšija
- ljutenica, ajvar i sl.

Pihtije od boba 

 

 

Potrebno je: 
1 kg boba u ljusci  
2-3 čena belog luka
soli po ukusu
ulje i aleva paprika za zapršku
Priprema:  
Bob u ljusci potopite u vodu i ostavite da nabubri. Neka stoji što duže, lakše će se kasnije izljuskati. Ja sam ga natapala malo više od 24 h. Svako zrno boba otvorite i skinite opnu, očistite ga ako ima neku bubicu, bacite šta ne valja. Ovo je u stvari najteži deo posla jer bole prsti dok se ljuska otvara, ali se poslužite nožićem, zasecite malo i povucite, posle ide lakše. Čula sam da u prodavnicama zdrave hrane ima da se kupi očišćen bob. Izljuskan bob stavite u šerpu, nalijte vodom, ne previše, i stavite da se kuva. Očistite i beli luk i stavite i njega da se kuva sa bobom. Meni je trebalo malo više od sat vremena na tihoj vatri. Dolijte vodu ako je potrebno, ali vrlo malo, trebalo bi da uvrije skoro sva voda u toku kuvanja. Stavite par kapi ulja u vodu u kojoj se kuva bob, kažu da se brže skuva i lakše čisti. Potvrdjujem ;)
Neke žene bob pasiraju kroz sito, kroz pasirku i slično, lakši način je svakako da ga presipete u blender i napravite pastu od njega. Ili štapnim mikserom lepo ispasirajte. I to prilično dugo traje pa obratite pažnju da ne pregrejete mikser. U blenderu je lakše i brže.
Proverite da li je ostala koja grudvica pa ponovite postupak ako jeste. Posolite po ukusu, još malo izmiksajte i razlijte u tanjire ili neke pliće posude koje ste isplaknuli vodom.
Ostavite na hladnom da se stegne. Pre služenja pihtije isecite na kocke. Napravite zapršku tako što ćete zagrejati ulje i dodati malo aleve paprike, promešati pa preliti preko pihtija.

 

  Glavno jelo:



 

- suve paprike punjene orasima
- pasulj "na tepsiju"
- kafanska pogača

Meso (riba)

 

 

- pohovani fileti oslića
- skuša pečena na roštilju ili u foliji
- panirane riblje pljeskavice (kupovne)

Pohovani fileti oslića


Iz mog ličnog iskustva, a probala sam razne načine pohovanja, pečenja i prženja ribe, ovo se ispostavilo kao najbolje rešenje. Riba je iznutra mekana i sočna, a spolja je hrskava i ukusna. Korica se ne odvaja od fileta pa je odlična za pripremu i jako lepo izgleda kada se servira.
Potrebno je:
1 kg fileta oslića (ili soma)
50 g kukuruznog brašna
50 g pšeničnog brašna
1 kašičica aleve paprike
so
biber
Priprema:
Filete operite, osušite malo na krpi pa posolite i pobiberite. Isecite na dva ili tri parčeta. Uvaljajte filete u mešavinu kukuruznog i pšeničnog brašna koju ste takodje malo posolili i dodali alevu papriku. Zagrejte ulje u tiganju i pržite filete sa obe strane dok fino ne porumene.

 Skuša u foliji


Potrebno je:
1 skuša po osobi
so, vegeta
beli luk
seckan peršunov list
malo maslinovog ulja
Priprema:
Skušu operite, posolite i posipite začinima po ukusu i sitno seckanim belim lukom i peršunom. Poprskajte je sa malo maslinovog ulja. Uvijte skušu u foliju i pecite u rerni na 180 st. oko 40 min. Pred kraj otvorite foliju da se skuša malo zapeče odozgo.

 

Kolači:

 



Ovako je izgledao moj ovogodišnji izbor kolača za slavu. Veoma lepo su se složili i uklopili, gosti su bili zaista zadivljeni, skromno priznajem, a domaćica tj. ja, je dobila sve pohvale ;)
U nastavku ću vam predstaviti svaki posebno, neke recepte koji nisu objavljeni na mom blogu ću sada napisati (obeleženi su zvezdicom (*), pa ako vam se svidja moj izbor, vi izvolite prošetati naniže, možda se odlučite za neki kolačić ;)



- kikiriki bajadera
- zrna kafe
- sirove bombice bez šećera*
- lešnik gnezda
- šarena oblanda*
- korpice sa višnjama
- "baci di dama" od čokolade*
- korpice sa bananama
- posne žerbo kocke

Sirove bombice bez šećera



Ove Milicine bombice su lično mene oduševile jer su bez šećera, sa suvim voćem i rogačem koga ja doduše nisam stavila ovaj put iz razloga jer ga nisam do sada probala pa nisam smela da eksperimentišem. Ali vi svakako probajte original verziju, verujem da je još ukusnija.
Potrebno je:
100 g urmi (ili suvih smokava ili suvih kajsija)
100 g mlevenih badema (ili oraha)
80-100 g seckanih oraha (ili lešnika)
30 g kokosa
3 kašičice mlevenog rogača
pola kašičice mlevenog cimeta
1 kašičica ekstrakta vanile
1 veća zrela banana
kokos za dekorisanje
Priprema:
Priprema ovih bombica je veoma jednostavna. Koriste se sirove namirnice, sve se fino isecka i izmeša,  naprave se bombice, uvaljaju u kokos i to je to. Znači, urme ili suve smokve, kajsije ili neko drugo suvo voće po vašem izboru sameljite u blenderu. Orahe ili bademe takodje sameljite, a lešnike iseckajte. Bananu ispasirajte viljuškom i sve sastoje zajedno pomešajte da se povežu. Oblikujte loptice, uvaljajte u kokos i ostavite da se stegnu.

 

Šarena oblanda



Oblanda koja definitivno zaslužuje da se nadje na slavskoj trpezi, izvanredna je! Veoma jednostavno se pravi, mekana je, izdašna i ukusna.
Potrebno je: 
250 gr šećera  
2 dl vode  
250 gr margarina  
2 kašike kakao praha 
150 gr mlevenih oraha  
150 gr  mlevenog keksa 
i još... 
2 lista oblandi  
marmelada  po izboru
400 gr petit keksa
Priprema:
Prokuvajte šećer sa vodom, dodajte margarin, kakao, mlevene orahe i keks. Sve izmešajte da se masa sjedini. List oblande premažite slojem marmelade, poredjajte red keksa (ne treba ga natapati sokom), pa rasporedite fil i poravnajte ga. Preko fila poredjajte još jedan red keksa i poklopite listom oblande kog ste prethodno premazali marmeladom, okrenite da premazana, rebrasta strana bude do keksa. Pritisnite ravnomerno rukama da poravnate oblandu i ostavite da se stegne. Stavite preko oblande neki poslužavnik ili nešto slično, ne preteško. Ohladjenu i stegnutu oblandu isecite na kocke ili štanglice i ukrasite po želji. Poželjno bi bilo da je napravite par dana ranije.

"Baci di dama" od čokolade 




Pravi mali damski poljupci, kako im i samo ime kaže. Još sa ukusom čokolade, zavodljivi i neodoljivi. Potpuno su nas opčinili svojim ukusom i simpatičnim izgledom.
Potrebno je: 
150 g mekog brašna 
100 g šećera 
150 g mlevenih lešnika 
150 g margarina 
20 g gorkog kakao praha 
60 g čokolade
 



Priprema:
Lešnike kupite pečene pa ih sameljite, ili nepečene pa ih propeckajte u suvom tiganju na tihoj vatri. Oljuštite im ljuskicu i sameljite. U posudi promešajte suve sastojke, brašno, kakao, šećer i lešnik i na kraju dodajte listiće margarina. Mesite trljajući margarin i brašno prstima, ali ne predugo. Čim može da se oblikuje kugla, prestanite sa mešenjem, umotajte kuglu u prozirnu foliju i stavite u frižider na sat vremena. Testo izvadite iz frižidera, ostavite ga par minuta na sobnoj temperaturi kako bi se malo opustilo i bilo lakše za oblikovanje. Pravite male kuglice težine oko 7-8 g. Ja sam merila svaku posebno, dobila sam 66 kuglica po 8 g. Redjajte kuglice na papirom obložen pleh sa malim razmakom. Pre pečenja stavite pleh na 15-tak minuta u frižider kako bi se margarin u kuglicama stegao. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 st.oko 15 minuta, pazite da ne pregore. Kuglice će se u toku pečenja blago spljoštiti i više će ličiti na polutke nego na kuglice. Ne vadite ih iz pleha odmah nakon pečenja, već ih ostavite da se ohlade u plehu. U medjuvremenu otopite čokoladu i malo je prohladite. Spajajte po dve polutke čokoladom. Pre služenja ih možete staviti u korpice. 

Bio je ovo baš dugačak post, zahvaljujem svima koji su imali vremena i strpljenja da ga pročitaju do kraja. I meni je trebalo puno vremena da ga oblikujem onako kako sam htela. Nadam se da vas je bar nešto zainteresovalo i inspirisalo. A ja vam želim da u miru, zdravlju i slozi proslavite svoje slave sa onima koji su vam dragi.
Pozdrav,
Suzana 

Коментари

  1. Srećna slava, sa zakašnjenjem! Pravi ste domaćini, sve pohvale za tebe, draga. Odličan post...

    ОдговориИзбриши
  2. Avaki put se potpuno raspametim tvojim predlozima...- Sve mi izgleda jako lepo i primamljivo!

    ОдговориИзбриши
  3. Suzana,mnogo Vam hvala na ovim divnim receptima. Meni ste olakšali pripremu za slavu, da se "osvježi"trpeza nečim novim,drugačijim. Divni ste!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka čast, Suzana! Kod tebe je tako raznovrsno i stvarno si izvor inspiracije. Baš ću proslijediti ove tvoje poslednje postove, sigurna sam da će biti itekako od koristi! :)
    Drago mi je što si isprobala kuglice i što su ti se dopale! Hvala! :* <3

    ОдговориИзбриши
  5. Svima puno hvala na pohvalama! Trudila sam se da bude raznovrsno i šareno, i bilo je zaista. Valjda će nekom pomoći oko sastavljanja jelovnika, evo vidim Jaci npr.
    A kakvi smo domaćini? Gosti kažu da smo odlični, pohvale prijaju zar ne? ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Svaka cast za ovaj post, sigurna sam da ce mnogima biti od pomoci, vrlo lepo, prakticno a pre svega sve divno pripremljeno.:)))

    ОдговориИзбриши
  7. Ovde ima toliko lepih jela, da ne bih znala šta prvo da probam...Suzyce,svaka čast da si uspela sve da slikaš.....ja pola ne uspem da slikam, jer nemam vremena.Srećna vam slava!!!

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala vam! Verujem da bi probale od svega bar po malo, nema kod mene mogu-ne mogu :D
    Zoko, ja sam slikala prepodne dok sam još imala malo vremena, popodne mi je mračno a i gosti stižu ;)

    ОдговориИзбриши
  9. Idi bre zenska, unistila si me nacisto! Drzim dijetu, a ovo je pravo, slatko, predivno mucenje!

    ОдговориИзбриши
  10. PRELJEPO,SVE CU DA ISPROBAM,ALI MOLIM VAS DA LI NEKO ZNA RECEPT OD PERECA KOJE SU SE PRAVILE ZA NEKU PRAVOSLAVNU SLAVU.TE PERECE SAM JELA PRIJE 20 GODINA I ZNAM DA SU PRAVLJENE SA JAJIMA I PRVO SE KUHAJU U VODI PA SE ONDA PEKU,I MOGU DUGO DA STOJE.ALI PRIJE SVEGA TAKO SU UKUSNE.NISU OBLIKOM KAO PERECE NORMALNE,NEGO SU OKRUGLE I SA STRANA RASJECENE.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znam za te perece, ali nažalost, nemam recept. Hvala ti Elma! Pozdrav....

      Избриши
  11. Ovo ti je prelepo ..... Eh kad bi mi došla da mi pomogneš za Sv.Jovana 20 Januara to bi bilo idealno, kad bi sve to od tebe prenela kod mene baš bi mi bila prava sestra. Ja ti od ovog dosta spremam al sad kad gledam kod tebe kako je lepo ja mislim da ja ništa ne znam od svega toga . Ma isama pomisao me brine kako ću ja sve to postići kad sam sama i još radim a sa malim detetom od tri ipo godine . Pa samo Bog neka mi je u pomoć ! Bravo za tebe kako je kod tebe sve lepo !!!

    ОдговориИзбриши
  12. Da cestitam predstojecu slavu! To je i nasa slava i bice mi drago da probam nesto od ponudjenog. Bas mi se svidja ova oblanda ali mi recite koliko unapred mogu da je napravim? Jel moze recept za salatu od tunjevine i rize? Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sladjana,klik na naziv salate odvesce te direktno na post sa receptima.Oblandu obicno pravim dva dana ranije.
      Cestitam i ja tebi slavu unapred,bice mi drago da je obogatis necim novim iz ovog repertoara.Hvala puno☺

      Избриши
  13. Poštobsna Suzana,molim Vas za savet... da li ste pokušali da zamrznete kolačiće Baci di damma!? Pročitala sam negde da se čuvaju u limenoj kutiji, ali ne znam koliko dugo smeju da stoje. Veliki pozdrav, Bojana

    ОдговориИзбриши
  14. Bojana,nisam probala da ih zamrzavam,a mislim i da nema potrebe za tim jer su oni posni i mogu dugo da stoje,sve su lepsi i meksi. A i pojedu se za tren veruj mi.Pozdrav☺

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)