Пређи на главни садржај

Ideje za hladno predjelo-slana torta i rolat

Približavaju nam se uskršnji praznici, pa bi trebalo razmisliti o tome šta pripremiti za svečanu trpezu. Kao ideje za odlično predjelo, predlažem vam da isprobate slanu tortu od tikvica i
pavlake koju sam ja, specijalno za jednu nedavnu priliku , dopunila i nadogradila, napisaću vam i taj predlog, pa kako volite, i šareni rolat koji je veoma dekorativan i ukusan, i pravi je prolećni ugodjaj na stolu!

Slana torta od tikvica i pavlake


 

Ovo je jednostavna slana torta sa koricama od rendanih tikvica, bez kapi ulja, od samo par sastojaka. Korice su izuzetno mekane i ni malo suve, tanke ali istovremeno čvrste i prilagodljive pa ih možete krojiti prema želji, ili ih rolati i napraviti dekorativne slane rolate. Možete ih premazati samo kiselom pavlakom, kao u receptu, a za neku svečaniju priliku iskombinovati razne filove, recimo, ja sam u jedan deo pavlake dodala malo majoneza, seckanu šunku i krastavčiće, kao i rendana kuvana jaja, a odozgo sam premazala pavlakom i majonezom i posula rendanim kačkavaljem. Tu kombinaciju možete videti na donjoj slici, a u nastavku možete videti i sliku rolata od ovih kora. Naslovna slika je kao u originalnom receptu.



Potrebno je:
za jednu koru, peku se dve ovakve
1 velika tikvica
3 jaja
3 kašike brašna
po želji seckani peršun
fil
oko 600 g kisele pavlake
+ za svečaniju varijantu (po želji)
seckana šunka
2-3 kuvana jaja
rendani kačkavalj
seckani krastavčići
malo majoneza




Priprema:
Za jednu koru vam je potrebna jedna tikvica, ali kako se obično kora deli na pola ili na tri dela, redja i premazuje filom, tako su potrebne dve ovakve kore kako bi torta imala barem 4 ili 6 sloja, tako je višlja i lepša. Znači, potrebno je da ispečete dve  kore, pa shodno tome, u dve posebne posude narendajte po jednu tikvicu, posolite i ostavite da pusti tečnost.
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni. Umutite jaja mikserom, dodajte brašno i iscedjenu tikvicu, promešajte pa ako je retko dodajte još kašiku brašna. Smesa ne sme da bude retka, već kompaktna. Dodajte seckan peršun.
Pleh dim.35x25 obložite papirom i izlijte smesu, poravnajte špatulom da bude svuda iste debljine i ispecite je dok lepo ne porumeni, oko 20 min. Papir za pečenje ne premazujete ničim.
Dok se prva kora peče, umutite sastojke za drugu koru. Izvadite prvu koru iz pleha, skinite papir i vratite ga u pleh pa izlijte smesu za drugu koru i nju ispecite na isti način.
Kore ohladite pa isecite ivice, a zatim ih iskrojite prema vašoj posudi ili poslužavniku, znači, podelite ih uzdužno na dve ili tri trake. Svaku traku isfilujte pavlakom, poredjajte jednu na drugu , lagano predjite rukama preko poslednje kako bi lepo nalegle i spojile se, i stavite u frižider da se dobro ohladi i stegne. Ukrasite po želji i secite na kocke. 
Ako pravite rolat, vruću koru odmah urolajte u krpu i kad se ohladi razmotajte i filujte. Pritiskajte lagano rukama dok je motate, uvijte je u prozirnu foliju i ostavite u frižideru da se  ohladi.

Šareni slani rolat

(original recepta)


Dekorativan, veoma primamljiv i ukusan rolat, pogodan za svaku priliku, a naročito za neke svečanije trpeze gde se odlično uklapa sa klasičnim suhomesnatim i ostalim mezetlucima. Iako je u obliku rolata svakako lepše i dekorativnije, kore možete i posebno ispeći i napraviti šarenu slanu tortu koja će takodje ukrasiti vaš sto.
Potrebno je:
žuta kora
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
3-4 kašike izgnječenog feta sira
zelena kora
 2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
2 kašike obarenog i samlevenog spanaća
malo soli
crvena kora
2 jaja
2 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake
2 kašike brašna
2 kašike ajvara
malo soli
fil:
400 g krem sira
200 g kisele pavlake
200-250 g tanko sečene šunke
Priprema:
Svaku koru umutite posebno. Prvo umutite žumanca, dodajte ostale sastojke i na kraju lagano umešajte sneg od belanaca. Izlivajte naizmenično sve tri mase na papirom obložen pleh od rerne, jednu do druge ili šarajte oblike po želji. Pecite koru oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Pečenu koru odmah urolajte zajedno sa krpom, razvite i skinite papir pa ponovo zarolajte. Ostavite da se ohladi pre filovanja.
Za fil umutite kiselu pavlaku sa krem sirom, premažite koru i preko poredjajte šnite tanko sečene šunke. Urolajte koru blago pritiskajući, ne previše da ne bi iscurio fil, pa gotov rolat umotajte u prozirnu foliju i dobro ohladite u frižideru.


Коментари

  1. Ova tortica mi se sviđa, a što se tiče rolata, radila sam ga jednom davno i valjda recept nije bio po mom guštu pa nisam ponovila. Bilo je dosta suho...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam zašto ti je bilo suvo, meni nije, baš je super....a torta je fenomenalna, tako jednostavna i veoma ukusna.

      Избриши
  2. Tortica mi se posebno sviđa! Joj što ja volim hladna predjela i sve te varijacije na temu...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, i ja volim ovakva predjela, posle mi glavno jelo i ne treba ,)

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)