Pica pogačice






Ove pogačice su nešto između mini pica i pogačica, a specifične su po tome što u sebi imaju jedan sastojak koji se obično ne stavlja u testo, naročito ne u slano, a to je vanilin šećer. Izuzetan, blago aromatičan ukus daje testu, a o mirisu koji se širi domom dok se peku da vam ne pričam, to morate da osetite svojim čulima. Za pripremu su vrlo jednostavne tako da ih možete napraviti očas posla, za večeru ili doručak, fine su i za poneti na posao recimo, ili u školu, što da ne....  Javite mi kako su vam se dopale ;)







Potrebno je:
testo
800 g brašna
500 ml toplog mleka
40 g svežeg kvasca
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanil-šećera
2 dl ulja
1 kašičica soli
premaz
1 žumanac
1 kašika mleka
susam
fil
1 belanac
oko 150 g sira
oko 150 g salame po izboru
malo origana
kečap




Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesite mekano testo, pokrijte ga krpom i ostavite da udvostruči masu.
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, lagano ga uvaljajte u loptu i razvucite okruglu koru debljine oko 1 cm. 
Čašom za vodu ili modlicom sličnog obima vadite krugove od testa. Testo koje vam preostane kada izvadite krugove, ne treba da mesite ponovo, već ga samo lagano rukama oblikujte u loptu i razvucite. Ja sam od tih ostataka razvukla pravougaonu koru, premazala je ljutenicom i pobacala odozgo malo sira i seckane šunke, uvila u rolat i zatim isekla 12 malih pužića koje sam pekla u modlicama za mafine, kao što možete da vidite na slikama ispod.



Veliki pleh od rerne obložite papirom za pečenje pa poređajte pogačice i ostavite ih da još malo nadođu. Zatim uzmite malu čašicu za rakiju i dnom čašice utisnite udubljenje na sredini svake pogačice. Po obodu, oko udubljenja, premažite žumancetom umućenim sa kašikom mleka i posipite susamom, a sredinu treba napuniti filom. Dovoljno je da u svako udubljenje stavite po 1 punu kašičicu fila, kao što je prikazano na slici gore.



Za fil umutite belanac sa sirom, dodajte iseckanu salamu ili nešto suhomesnato po vašem izboru, dodajte sušeni origano, ljutenicu ili kečap, ajvar, šta god volite, sve promešajte i time punite pogačice.
Zagrejte rernu na 180 st i pecite pogačice oko 10-15 minuta dok ne dobiju rumenu boju. Na isti način ispecite i pužiće.
Pečeno pecivo ostavite pokriveno da malo odmori, a zatim poslužite dok je toplo. 
Pogodno je i za čuvanje u zamrzivaču.








Коментари

  1. Krasno izgledaju, baš izazivaš ovim pogačicama.

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepa ideja i posluzenje, zamalo da propustim ovu divotu.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Upravo sam ih napravila i ispale su savrseno! Vanilin secer prvi put dodajem ovakvoj vrsti peciva i mogu samo da kazem da me je odusevio! Da tako specificnu aromu u kombinaciji sa drugim sastojcima. Sigurna sam da ce ove pogacice postati deo mog standardnog menija! Pozdrav, Goca

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima!
    Jeste neobična kombinacija, ali se mora priznati da je veoma ukusna. Hvala na isprobavanju.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo su jedine pizza pogacice koje ja pravim, naravno od kada sam ih otkrila na Coolinarki, i naravno Suzanine :)
    Sve ostale recepte, ukljucujuci i mamin, sam batalila od kad sam otkrila Suzine pizza pogacice. Hvala Vam Suzana :)

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови