Rolat "Paunovo oko"


Čokoladni rolati spadaju u one savršene poslastice koje uvek možemo poslužiti svojim ukućanima, kao i gostima.
Ovaj koji vam predstavljam spoj je savršeno mekanog i sočnog biskvita i lagane kreme, finog i ne preslatkog ukusa pa možete bez griže savesti pojesti parče.


PAUNOVO OKO

Potrebno je:
(original recepta)
za koru:
7 jaja
10 kašika šećera
3 kašike brašna
1 kašika kakao praha
1/2 kašičice sode bikarbone
za fil
4 jaja
100 g šećera
4 kašike brašna
300 ml mleka
2 štangle čokolade
250 g margarina
premaz
60 g čokolade
2 kašike ulja


Priprema:
Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg.. Šećer dodajte u dva, tri navrata, ne sve odjednom, i neprestano mutite mikserom. Zatim dodajte žumanca i penasto umutite smesu. Brašno i kakao prosejte, dodajte sodu bikarbonu i umešajte u jaja. Veliki pleh od rerne obložite pek papirom. Izlijte smesu i u rerni zagrejanoj na 180 stepeni pecite koru oko 15 minuta (meni je trebalo tačno 12 minuta). Pečenu koru izvadite odmah iz pleha i zajedno sa papirom urolajte u vlažnu krpu. Ostavite da se hladi a vi pripremite fil.
Za fil penasto umutite mikserom jaja sa šećerom, dodajte brašno i sve lepo umutite. Mleko stavite da se zagreva, ulijte smesu od jaja i brašna i skuvajte fil. Ostavite da se ohladi. Margarin penasto umutite i sjedinite sa kremom. Krem zatim podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu i lepo umutite. 
Koru odmotajte, skinite papir i filujte prvo svetlim pa onda i tamnim filom. Urolajte čvrsto koru i ostavite da se dobro. ohladi. 
Čokoladu i ulje istopite i prelijte preko ohlađenog rolata. Kad se čokolada stegne, secite i poslužite.

Коментари

  1. Molim vas da li moze dimenzije pleha za rernu, nemam iskustva sa rolatima, a imam dva pleha pa ne znam u koji bih pekla ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je onaj veliki od rerne sto moze sam da stoji bez resetke.Kad budem danas stigla s posla izmericu pa javljam.

      Избриши
  2. Pravi paun od rolata - divno izgleda i mora da je odličan.

    ОдговориИзбриши
  3. Imam jedno pitanje: u receptima koristite kolicine u kasikama (3 kasike brašna, 10 kašika šecera..). Jel se može kolicine zapisati u gramima? Kod peciva važno je ali je kašika puna ili ravna i od toga zavisi koliko je grama potrebno.
    Vaš blog je fantastican, baš ste majstor svega. Pozdrav iz Slovenije
    Mojca

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови