Crostata alla marmellata




Klasičan italijanski dezert, po prvi put se nedavno našao u mojoj kuhinji i zauzeo visoko mesto, moram vam priznati. Prelepo prhko testo, koje je još lepše nakon dan-dva stajanja, različiti ukusi i mirisi domaćih marmelada,
sve to u jednom odličnom kolaču. Veoma jednostavne pripreme, dekorativnog izgleda i finog, blagog ukusa, svakako je prava poslastica nakon nedeljnog ručka. Poslužite je posutu prah šećerom, to će joj dodatno obogatiti ukus, naravno uz kafu, kako drugačije ;)





Potrebno je:
250 g oštrog brašna   
1 vanilin šećer 
2 kašike šećera  
prstohvat soli
narendana korica pola limuna
1 belanac
125 g hladnog maslaca 
300 g marmelade po izboru
1 žumanac i malo ulja za premaz




Priprema:    
Brašno, so, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, belanac i maslac narezan na listiće izmešajte i zamesite testo. Razvite testo i prebacite ga u kalup za krostate, okrugli ili duguljasti, svejedno, koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Testo izbockajte viljuškom na par mesta. Razvucite krajeve testa uz ivicu kalupa, a višak odsecite.




Krostatu premažite marmeladom po vašem izboru, možete napraviti i kombinaciju nekoliko marmelada u kontrastnim bojama zbog lepšeg izgleda.  Od ostataka testa napravite trakice koje ćete staviti preko marmelade praveći mrežu ili jednostavno razdvojite marmeladu jednu od druge sa po jednom trakicom.
Krostatu možete napraviti i u okruglom kalupu za tart, kao i u malim kalupićima.



Stavite kalup u frižider na 60-90 minuta, ili u zamrzivač na 30-60 minuta najviše. Pre pečenja premažite testo žumancetom umućenim sa malo ulja. Ispecite krostatu u rerni zagrejanoj na 180 st. oko 25-30 minuta ili kraće, zavisno od jačine vaše rerne. 
Krostata je gotova kad fino porumeni po ivicama. Pečenu krostatu ostavite da se potpuno ohladi pa je posipite šećerom u prahu i isecite.
 


Коментари

  1. Prelepo izgleda i ja je merkam vec jedno vreme.

    ОдговориИзбриши
  2. Ovo mi je skroz na skroz predivno. Odusevljena sam tvojim slikama :)))

    ОдговориИзбриши
  3. Predivan receptic, a prezentacija uvek vrhunska kao u najboljim italijanskim poslasticarnicama.:)) p.s. vec dugo trazim takav pravougaoni kalupic za tart, ne znam da li se moze nabaviti negde kod nas ?:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Lana, hvala ti na lepim rečima! Kalup sam dobila na poklon, nažalost nisam ga ni ja videla ovde, a baš sam lutala i tražila. Nadam se da ćeš ga nabaviti nekako, veoma je zanimljiv, skida mu se dno i jako je praktičan.

      Избриши
    2. Vazi, ako neko mozda spazi ovde kod nas, neka nam brzo javi, hihihi...;)))

      Избриши
    3. Lana, javila mi jedna prijateljica sa Coolke da ga je kupila u kiineskoj robnoj kući u Pančevu. Ja ga u Nišu nisam videla, ali vidim li ga....moj je ;)

      Избриши
  4. Divno izgleda, bas je dekorativna. I ja sam htela da pitam za kalup, ali me Lana preduhitrila :)

    ОдговориИзбриши
  5. ni ja nemam taj kalup,a gledala sam na coolki kod nekoga da se diže dno i da je baš praktičan.
    a za prezentaciju recepta-sve pohvale !

    ОдговориИзбриши
  6. Izgleda fenomenalno! Sviđa mi se što si koristila više različitih marmelada, a dekorativna mrežica je prekrasna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni se zbog toga najviše svidja. A marmelada, džemova i pekmeza bar imam od čega sve ne, valja ih potrošiti, bar ovako kad moji ne vole da mažu na hleb. Hvala ti, pozz

      Избриши
  7. Suzo, ovo ti izgleda savršeno! A tek slikice...!
    Imam taj pravougaoni kalup, mogla bih i ja da napravim ovu krostatu... ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Gago. Ako si kalup kupila u Beogradu, napiši gde da bi mogle žene koje se raspituju za njega da ga kupe. Krostatu ti preporučujem, kad već imaš kalup ;)

      Избриши
  8. Suzo, dobila sam ga na poklon od Sneže BG, mislim da je kupila u Pančevu..

    ОдговориИзбриши
  9. Jako dekorativno izgleda, umotan može i za poklon

    ОдговориИзбриши
  10. Odlična krostata i fotka!Kalup ima da se kupi na bulevaru u Novom Sadu u kineskoj radnji Panda ;) Strasno jeftin nekih 200-250 din...;) Pozz Goca ;))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Goco na informaciji, nadam se da će koristiti nekome. I mi imamo robnu kuću sa istim nazivom, moraću da pogledam i tamo ;)

      Избриши
  11. Obožavam crostatu! Recept sam dobila od jedne odlične kuvarice sa Sicilije i toliko sma često pravila taj kolač, da samo nekim čudom nije osvanuo na blogu. :) Ova tvoja je predivna! <3

    ОдговориИзбриши
  12. Jao, kako je lepa... Stvarno divno dekorisana, sa dve vrste dzema. Ma, milina jedna... :)

    Kad sam bila u Temisvaru, pogubila sam se u prodavnici Kitchen shop. Toliko stvarčica da je teško izabrati jednu. Ludilo! A mene je posebno oduševio deo sa kalupima. Svih oblika i dimenzija. Čak i kvadratni sa ivicama koje se skidaju... :)

    ОдговориИзбриши
  13. Hvala ti draga! Ovde je svaki džem drugačiji, koliko trouglova toliko džemova, spremalo se letos ;)
    I ja bi se tamo zaglavila, veruj mi, tako da te razumem potpuno!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови