Čokoladni rolat
Za opušteno nedeljno popodne uz kafu ili možda čaj, idealno bi se uklopilo i nešto slatko za šta vam ovom prilikom preporučujem ovaj fantastični čokoladni rolat od tamne čokolade.
Savršena kombinacija blago kiselkastog džema i gorke crne čokolade nikako vas neće ostaviti ravnodušnima. Uživaćete svim čulima.5 jaja
150 g šećera
- 35 g kakao praha
- 10 g brašna
- prstohvat soli
- fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 140 g crne čokolade (70% kakao mase)
- 3 kašike džema od višnje ili maline
- glazura:
- 60 g crne čokolade (70% kakao mase)
- 2 kašike ulja
- Priprema:
Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte kockice čokolade i mešajući rastopite. Ostavite smesu u frižideru da se dobro ohladi.
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i premažite ga sa vrlo malo ulja kako bi se kasnije pečena korica lakše odvojila.Prosejte brašno, si i kakao prah u jednu posudu i ostavite je sa strane.
Žumanca umutite mikserom sa 2/3 šećera dok se sav šećer ne istopi. Belanca posebno čvrsto umutite sa preostalim šećerom. U posudu sa umućenim žumancima dodajte trećinu smese sa kakao prahom i trećinu umućenih belanaca i lagano promešajte. Na isti način u jos dva navrata dodajte ostatak kakao smese i belanca. Rasporedite smesu na papir u plehu i pecite oko 5-7 minuta. Pečenu koru odmah preokrenite na vlažnu kuhinjsku krpu, pažljivo odvojite papir, a zatim je zajedno sa krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i premažite ga sa vrlo malo ulja kako bi se kasnije pečena korica lakše odvojila.Prosejte brašno, si i kakao prah u jednu posudu i ostavite je sa strane.
Žumanca umutite mikserom sa 2/3 šećera dok se sav šećer ne istopi. Belanca posebno čvrsto umutite sa preostalim šećerom. U posudu sa umućenim žumancima dodajte trećinu smese sa kakao prahom i trećinu umućenih belanaca i lagano promešajte. Na isti način u jos dva navrata dodajte ostatak kakao smese i belanca. Rasporedite smesu na papir u plehu i pecite oko 5-7 minuta. Pečenu koru odmah preokrenite na vlažnu kuhinjsku krpu, pažljivo odvojite papir, a zatim je zajedno sa krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu smesu slatke pavlake i čokolade mikserom umutite u krem. Ohlađenu koru premažite džemom, a zatim i kremom i ponovo uvijte u rolat.
Za glazuru otopite čokoladu sa uljem i premažite rolat. Dobro ohladite rolat u frižideru pre sečenja i služenja.
Volim čokoladu u kolačima a ovaj rolat baš izgleda kremasto i primamljivo!
ОдговориИзбришиOdlična čoko poslastica :)
ОдговориИзбришиcaaii94fs31
ОдговориИзбришиgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet