Nepečena jafa torta


Predstavljam vam laganu i finu, nepečenu tortu sa jafa keksom i bobičastim voćem po vašoj želji. Sastoji se od mekane i sočne korice od mlevenog keksa i oraha, a dopunjuju je lagani vanil krem i fil od voća. I to nije sve, ispod kreme se krije i sloj jafa keksa. Torta je veoma stabilna, filovi su postojani i čvrsti, a cela torta je predivno mekana i kremasta, naprosto se topi u ustima. Vanil krem se tako dobro stapa sa voćnim ukusom, u ovom slučaju kiselkastom i osvežavajućom malinom. Nema puno posla oko nje, samo sledite uputstva i obavezno pročitajte savete i napomene koje sam napisala.


NEPEČENA JAFA TORTA

Potrebno je:

za koru
300 g mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
100 g šećera u prahu
100 g margarina
200 ml soka od narandže

za vanil krem
1 l mleka
200 g šećera
3 kesice pudinga od vanile (3x40 g)
3 kašike gustina
200 g margarina
250 g jafa keksa (2 kutije)

za voćni fil
500 g malina (jagode, višnje)
4 kašike šećera
1 kesica (40 g) pudinga od vanile ili jagode
1 kašika gustina
100 ml vode ili soka

za dekoraciju
100 g šlaga u prahu
120 ml mleka
2-3 jafa keksa 
voće po želji ili 
gumene bombone, čoko kuglice i sl.
malo rendane čokolade



Priprema:
Najpre skuvajte vanil krem. 
Od litre mleka oduzmite oko 200 ml pa u njemu razmutite pudinge i gustin. Ostatak mleka staviti da se zagreva. Ulijte mleko sa pudingom i skuvajte fil uz neprestano mešanje. 

Mali savet: Ja lično nikada ne čekam da mleko provri, već kad se onako na pola zagrejalo onda sipam razmućen puding i lagano mešam dok se ne skuva do kraja. Ovaj fil se u suštini brzo skuva, samo mešajte neprestano da se ne bi stvorile grudvice. I kuvajte na umerenoj vatri, naravno.

Ostavite puding da se prohladi.
Margarin umutite i dodajte mu kašiku po kašiku prohlađenog pudinga i lepo umutite mikserom. 
Pripremljen fil ostavite sa strane.

Zatim pripremite koru.
U dublju činiju stavite mleveni keks, mlevene orahe i prah šećer, izmešajte pa dodajte margarin isečen na listiće. Rukom fino utrljajte margarin dok se skroz ne umesi. Zatim postepeno dodajte sok i mešajte kašikom. Možda vam neće otići svih 200 ml soka, to ćete sami proceniti. Masa treba da je lepljiva, nikako pregusta, tj.suva, već kompaktna i da može fino da se oblikuje.

Napomena: Najbolje bi bilo da iscedite sveži sok od narandže, ali i gusti sok od breskve dolazi u obzir, kao i gazirani sok od narandže tipa Fanta i sl. 
Da vam iskreno kažem, ja sam u nedostatku soka stavila energetsko piće sa ukusom manga i marakuje, o ukusu da vam ne pričam, prelepo. Nisam pristalica takvih pića, da se razumemo, i ne konzumiram ih, što ne mogu reći za mlađi deo porodice, ali eto prilika je bila takva. Ako će mala deca jesti tortu, svakako ga izostavite.


Na kraju pripremite i voćni fil jer on treba da je vruć kada se torta slaže.
U šerpu stavite bobičasto voće sa šećerom da se polako otapa. Možete koristiti i sveže voće kad mu je sezona, a i zamrznuto je sasvim ok.
Posebno umutite puding i gustin u 100 ml vode i kad voće provri sipajte preko voća i skuvajte. U toku kuvanja gnječite voće kako bi se napravila fina kaša. Ukoliko želite, možete voće umutiti štapnim mikserom, moje se lepo raspalo pa nije bilo potrebe.

Slaganje torte
Na tanjir za serviranje stavite obruč od kalupa veličine 26 cm. 
Formirajte koru kašikom ili utapkajte rukama.
Preko kore premažite 1/4 vanil fila i poređajte preko jafa keks čokoladnom stranom okrenutom na dole. Keks se ne umače u sok. Šupljine između keksa možete popuniti tako što ćete keks preseći na pola pa svaku polovinu na tri trougla i tako poređati između keksa.
Preko keksa rasporedite topao voćni fil, a preko i ostatak vanil krema.

Napomena: Tortu možete pripremiti i bez kuvanja voćnog fila, već samo poređajte smrznuto voće preko keksa. Kako se voće bude topilo tako će natopiti biskvit, nije potrebno dodatno da ga kvasite sokom.
Ukoliko vanil krem stavljate preko voća, onda to radite pažljivo, kašiku po kašiku, i ravnomerno ga rasporedite preko.

Ostavite tortu u frižideru da se dobro ohladi i stegne, najbolje preko noći. Ujutru pažljivo nožem obrubite tortu i skinite obruč. 
Umutite šlag i ukrasite tortu po vašoj želji.





Коментари

Постави коментар

Популарни постови