Egipatska torta



Nakon godinu dana, evo mene ponovo na blogu. Bez nekog razloga sam se malo udaljila, neke druge obaveze i interesovanja su preovladala pa se nije moglo stići svuda istovremeno. Da ne obećavam mnogo, ali potrudiću se da budem aktivnija, imam puno fotografija koje treba srediti i objaviti. Ali ovu tortu moram da vam predstavim jer je zaista fenomenalna! Pravila sam je za svoj jubilarni rođendan i pobrala je brdo pohvala.
Klasične korice od belanaca sa orasima upotpunjene kremom od kuvanih žumanaca u mleku, i povrh svega toga fil od slatke pavlake sa mlevenim grilijažom. Ma predivno, ukus karamelizovanog šećera je taman podigao celu kombinaciju na viši nivo.
Moram priznati da sam grilijaž pravila po prvi put i nisam imala nikakvih problema, ne znam zašto do sada nisam. Trudila sam se da vam sve potanko objasnim i nadam se da nećete imati nekih poteškoća pri pripremi. Obavezno je isprobajte i javite utiske.
Recept je sa bloga My Magic Cuisine.




EGIPATSKA TORTA 

Potrebno je:
za jednu  koru (ispeći dve ovakve kore)

5 belanca
5 kašika šećera
100 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

fil I
10 žumanca
10 kašika šećera
8 punih kašika gustina
600 ml mleka
250 g putera
5 kašika prah šećera
malo arome vanile

fil II
300 g šećera
200 g jezgra oraha
300 ml slatke pavlake



 
Priprema:
Kad pripremam torte, onda obično prvo skuvam fil, a zatim pečem kore, pa ću tim redosledom i sada.
U šerpu sipajte 400 ml mleka, dodajte šećer i stavite na ringlu da provri, na srednjoj temperaturi.
Posebno umutite žumanca, dodajte preostalih 200 ml mleka i gustin i sve lepo promešajte da ne ostane grudvica. Ja to sve mikserom umutim u onoj dubokoj merici od jednog litra.
Kad je mleko već blizu ključanja, maknite šerpu s ringle i u tankom mlazu sipajte vrelo mleko preko umućenih žumanaca, sve vreme neprestano mutite mikserom. Zatim prebacite smesu u šerpu i vratite na ringlu pa skuvajte krem. Možete koristiti mikser ili žicom neprestano mešajte dok se ne zgusne. Vrlo brzo će biti gotovo, par minuta je dovoljno. Pazite samo da vam se fil ne uhvati za dno šerpe, zato je najbolje da koristite mikser i ravnomerno mešate.
Skuvani fil ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Po površini fila razvucite prianjajuću foliju kako se ne bi napravila korica.
Sada možete da pristupite pripremanju kora. 
Potrebno je da ispečete dve kore.
Za jednu koru umutite čvrsto 5 belanca sa 5 kašika šećera. Šećer dodajte postepeno, kašiku po kašiku, i mutite mikserom dok ne postane baš čvrsto. Zatim dodajte 100 g mlevenih oraha i 1 kašiku brašna. Dobro izmešajte mikserom na najmanjoj brzini ili špatulom, ako vam je tako lakše.
Okrugli kalup br.26 obložite papirom za pečenje. Ja papir stavljam samo na dno kalupa, stranice ne premazujem ničim i kora se uvek lepo odvoji, samo blago pređem nožićem okolo.
Rernu zagrejte na 180 stepeni i pecite koru oko 10 minuta pazeći da ne pregori. U međuvremenu umutite još jednu ovakvu koru i ispecite i nju pa ih ostavite da se ohlade i tek onda skinite obruč i papir.
Sada bi trebalo da pripremite i drugi fil, dok se onaj prvi još uvek hladi.
U šerpu stavite šećer i na tihoj vatri ga otopite mešajući neprestano da se ne bi zapalio. Treba da dobije lepu boju karamela. Kada se šećer potpuno istopio dodajte jezgra oraha i promešajte. Odmah izlijte na papir koji ste stavili, recimo, preko nekog poslužavnika, i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađene orahe polomite na sitnije delove i sameljite u secku ili na mašini za orahe. Savet je da ih prvo tučkom za meso malo usitnite, ja nisam pa sam baš strahovala da li će staklena činija secka preživeti. Ostavite par kašika grilijaža za dekoraciju ako želite, a ostatak dodajte u umućenu slatku pavlaku i dobro izmešajte. To je što se tiče fila II.
Da dovršimo fil I...posebno umutite puter sa šećerom u prahu i sjedinite sa ohlađenim filom. Na kraju dodajte i malo arome vanile i sve dobro izmiksajte.
Oba fila podelite na dva dela.
Filujte prvu koru filom I, zatim filom II, poklopite drugom korom i nafilujte istim redosledom.
Odozgo ukrasite šlagom i grilijažom ili po vašoj želji.
Tortu dobro ohladite pre služenja. Prijatno!



Коментари

Популарни постови