Zalivena pita sa višnjama
Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.
U mojoj svesci, a recept je prepisan iz drugaricine sveske, stoji da u
fil idu 2 čaše šećera, ali sam morala to da korigujem na jednu i stvarno je
jako slatka i ukusna, mislim da bi sa dve čaše ipak bilo previše slatko, s obzirom na to da se preliva i šerbetom na kraju. Takođe, kore za pitu
koje sam ja koristila su integralne, ali naravno, u obzir dolaze i obične od
belog brašna.
Potrebno je:
1 pakovanje kora za pitu
fil
4 jaja
1 čaša* šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 čaša pšeničnog griza
1 kesica praška za pecivo
700-800 g višanja
preliv
4 čaše vode
2 čaše šećera
1 kesica vanil-šećera
Priprema:
Prvo pripremite fil. Jaja i šećer penasto umutite mikserom.Dodajte
griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo
dok se ne povežu sastojci.
Višnje operate, očistite od koštica i ocedite.
Kore razdvojite i podelite na 6 gomilica po 3 kore. Ostale
kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo.
Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.
Prvu koru raširite i premažite sa 4-5 kašika fila, drugu
stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete
filom već po ivici poređate višnje. Pravite male gomilice od višanja i ređajte
ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lepo okrugla kada je
smotate. Dakle, kada ste poređali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao
rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim
korama.Pleh od rerne premažite sa malo
ulja i ređajte rolate praveći mali razmak između. Pitu odozgo poprskajte sa malo ulja pre pečenja.
Ispecite pitu u rerni
zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Meni je bilo potrebno
oko 15 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni. Izvadite pitu i
ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isecite na parčad i prelijte vrućim sirupom.
Priprema sirupa: šećer stavite u šerpu zajedno sa
vanil-šećerom, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri povremeno mešajući da bi
se šećer rastopio. Kuvajte 10-ak minuta, sirup ne treba da bude gust kao kada zalivate baklavu.
Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite, prohladite malo i poslužite.
Krasno izgleda, baš sočno.
ОдговориИзбришиPrelepo izgleda baš mami sačuvaću recept dobro će mi doći.
ОдговориИзбришиIzgleda toliko fino i socno da odmah pozelis da se posluzis.:)))
ОдговориИзбришиJaoooo... jel znaš da danima razmišljam o njoj i "spremam joj se" hihihi... Imam identičan recept. Samo je razlika u imenu, u mojoj svesci stoji pod imenom Djul pita. Znam sigurno da je odlična!
ОдговориИзбришиA ove tvoje fotografije tako mame...
Poznata je i kao Mokra pita, no svejedno je kad je tako ukusna ;) Hvala ti puno!
ИзбришиHvala svima na komentarima! Probajte pitu, sigurna sam da će vam se dopasti :)
ОдговориИзбришиАдминистратор блога је уклонио коментар.
ОдговориИзбришиPredivn je recept. Ne moze da ne uspe.Svi moji je obozavaju pa sam pocela da je spremam i sa makom, kakaom, orasima . Hvala Suzani
ОдговориИзбришиTako mi je drago da ste usvojili ovaj recept! Hvala od srca!
ОдговориИзбриши