Čokoladni rolat
Za opušteno nedeljno popodne uz kafu ili možda čaj, idealno bi se uklopilo i nešto slatko za šta vam ovom prilikom preporučujem ovaj fantastični čokoladni rolat od tamne čokolade.
Savršena kombinacija blago kiselkastog džema i gorke crne čokolade nikako vas neće ostaviti ravnodušnima. Uživaćete svim čulima.5 jaja
150 g šećera
- 35 g kakao praha
- 10 g brašna
- prstohvat soli
- fil:
- 200 ml slatke pavlake
- 140 g crne čokolade (70% kakao mase)
- 3 kašike džema od višnje ili maline
- glazura:
- 60 g crne čokolade (70% kakao mase)
- 2 kašike ulja
- Priprema:
Za fil zagrejte slatku pavlaku, dodajte kockice čokolade i mešajući rastopite. Ostavite smesu u frižideru da se dobro ohladi.
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i premažite ga sa vrlo malo ulja kako bi se kasnije pečena korica lakše odvojila.Prosejte brašno, si i kakao prah u jednu posudu i ostavite je sa strane.
Žumanca umutite mikserom sa 2/3 šećera dok se sav šećer ne istopi. Belanca posebno čvrsto umutite sa preostalim šećerom. U posudu sa umućenim žumancima dodajte trećinu smese sa kakao prahom i trećinu umućenih belanaca i lagano promešajte. Na isti način u jos dva navrata dodajte ostatak kakao smese i belanca. Rasporedite smesu na papir u plehu i pecite oko 5-7 minuta. Pečenu koru odmah preokrenite na vlažnu kuhinjsku krpu, pažljivo odvojite papir, a zatim je zajedno sa krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
Rernu zagrejte na 220 stepeni. Pleh od rerne obložite papirom za pečenje i premažite ga sa vrlo malo ulja kako bi se kasnije pečena korica lakše odvojila.Prosejte brašno, si i kakao prah u jednu posudu i ostavite je sa strane.
Žumanca umutite mikserom sa 2/3 šećera dok se sav šećer ne istopi. Belanca posebno čvrsto umutite sa preostalim šećerom. U posudu sa umućenim žumancima dodajte trećinu smese sa kakao prahom i trećinu umućenih belanaca i lagano promešajte. Na isti način u jos dva navrata dodajte ostatak kakao smese i belanca. Rasporedite smesu na papir u plehu i pecite oko 5-7 minuta. Pečenu koru odmah preokrenite na vlažnu kuhinjsku krpu, pažljivo odvojite papir, a zatim je zajedno sa krpom uvijte u rolat i ostavite da se ohladi.
Ohlađenu smesu slatke pavlake i čokolade mikserom umutite u krem. Ohlađenu koru premažite džemom, a zatim i kremom i ponovo uvijte u rolat.
Za glazuru otopite čokoladu sa uljem i premažite rolat. Dobro ohladite rolat u frižideru pre sečenja i služenja.
Volim čokoladu u kolačima a ovaj rolat baš izgleda kremasto i primamljivo!
ОдговориИзбришиOdlična čoko poslastica :)
ОдговориИзбришиWhat a fantabulous post this has been. Never seen this kind of useful post. I am grateful to you and expect more number of posts like these. Thank you very much.
ОдговориИзбришиReview my webpage: 부산오피
(jk)