Cezar salata


Prvi recept na blogu na početku ove godine biće recept za salatu. I to ne bilo kakvu, već za Cezar salatu, kraljicu među salatama.
Lagana, a veoma zasitna Cezar salata je najpopularnija obrok salata na svetu. Sastoji se od mešavine povrća, pilećeg belog mesa i dresinga. Zahteva malo vremena oko pripreme sastojaka, ali prednost je u tome što nijedan korak nije komplikovan, a sastojke možete izmeniti po svom ukusu i tako podstaknuti svoju kreativnost u kuhinji.

CEZAR SALATA

Potrebno je:
1 zelena salata
200 g belog pilećeg mesa
2 kriške bajatog hleba
2 čena belog luka
1/2 limuna
so, biber, ulje
100 g dimljene pečenice
oko 100 g rendanog kačkavalja
5-6 čeri paradajza po želji
preliv
4 kašike majoneza
4 kašike grčkog jogurta
malo soli i bibera
sok od limuna
par kapi maslinovog ulja

Priprema:
Operite zelenu salatu i odvojite mlade listove iz sredine glavice. Isecite ih na trakice i ostavite u frižideru dok pripremate meso i preliv.
Pileće belo meso isecite na trakice i propržite na malo ulja. Možete celi komad mesa izgrilovati u tiganju ili ispeći u rerni pa zatim iseći na trakice, ali meni je ovako bilo zgodnije. Posolite i pobiberite na samom kraju. Meso izvadite pa u istom tiganju propržite na trakice iseckanu pečenicu. Izvadite i nju iz tiganja kad blago porumeni pa dodajte hleb iseckan na kockice ( koristila sam ražani hleb) i sitno iseckan beli luk. Mešajte neprestano sve dok hleb ne porumeni sa svih strana. Komadiće hleba možete prepeći i u rerni ako vam je tako lakše.
Ostavite sve da se malo prohladi, a vi napravite preliv. Pomešajte 4 kašike majoneza i 4 kašike grčkog jogurta, dodajte malo soli i bibera, malo soka od limuna i par kapi maslinovog ulja. Dobro izmešajte.
U veliku činiju stavite salatu, posolite je i nacedite sok od limuna. Dodajte i malo rendanog kačkavalja, preliv i krutone (ostavite nekoliko za kasnije).  Takođe, malo dresinga ostavite ako želite da kasnije prelijete salatu. Lagano pomešajte koristeći dve kašike, nikako nemojte gnječiti zelenu salatu jer će izgubiti svežinu.
U pliću činiju u kojoj ćete servirati salatu poređajte nekoliko listića zelene salate, preko stavite deo zelene salate pomešane sa dresingom i krutonima i preko svega toga poređajte komade piletine i par komada krutona. Ako želite i čeri paradajz u svojoj salati, isecite ga na polovine i pobacajte okolo. Prelijte još malo dresinga odozgo i posipite rendanim kačkavaljem. I vaša Cezar salata je spremna za posluživanje. Prijatno!


Коментари

Постави коментар

Популарни постови