уторак, 21. новембар 2017.

Kupus kifle



Kifle koje se najčešće prave u mojoj kuhinji, napokon doživljavaju svoju premijeru na blogu. Recept je na Coolinarici objavila
Jafi, pa ako kojim slučajem niste probali ove divne i jednostavne kifle, a vi požurite, ionako je vreme hladno i idealno za mešenje.

KUPUS KIFLE

Potrebno je:
(original recepta) 
za testo
1 kg brašna
300 ml mleka
200 ml vode
2 kašičice šećera
1 kašika soli
40 g svežeg kvasca
200 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
za fil 
200 g margarina za mazanje (tipa Dobro jutro, Rama isl.)
3 žumanca
300 g sitnog ili feta sira
1 kašičica soli
za premaz 
2 belanceta 
susam, kim ili semenke po želji

Priprema: 
Kvasac i šećer rastvorite u mleku i ostavite da se aktivira. U posebnoj dubljoj činiji za mešenje pomešajte brašno sa praškom za pecivo, dodajte mleko sa kvascem, toplu vodu i sve ostale sastojke za testo. Umesite glatko testo, pokrijte krpom i ostavite da nadođe.
U međuvremenu pripremite fil. Margarin umutite sa žumancima, dodajte so i sir i sve dobro izmešajte. 
Nadošlo testo podelite na 3 dela. Svaki deo razvijte u pravougaonik debljine oko 3 mm. 
Premažite trećinom pripremljenog fila, a po želji možete da pobacate preko seckano suhomesnato, recimo kulen, šunku ili pečenicu. Uvijte testo u rolat i isecite ga u cik-cak nožem, ili još bolje tanjirićem od šoljice za kafu. Samo nežno zakotrljajte tanjirić preko testa i napravite male trouglove. Ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Isti postupak ponoviti i sa preostalim testom. 
Premazati kifle belancetom i posuti semenkama po želji.
Rernu zagrejte na 250 stepeni, smanjite na 200 stepeni i pecite kifle dok lepo ne porumene odozgo.
Pečene kifle ostavite da se malo prohlade, a zatim navalite! 
Napomena: Kifle možete praviti i sa običnim margarinom za testa tipa Vital ili Dijamant. Isprobala sam obe varijante i zaključak je da je razlika neznatna, osim mlečnog ukusa koji imaju sa margarinom za mazanje, vrlo lepo se listaju, masne su i podjednako ukusne.

Нема коментара:

Постави коментар