Posna peciva, pite i rolati
Neizostavni deo slavskog predjela su svakako pite i poneko pecivo. Izaberite sami, ako volite bundevu u testu onda obavezno umesite kiflice, oduševiće i goste i vas svojom mekoćom i ukusom.
Zatim su tu fantastične pite sa prazilukom, sa šampinjonima i jedan rolat sa ajvarom koji će se baš lepo uklopiti izmedju svega ostalog.
Posne kiflice sa bundevom
3 dl
tople vode
20 g kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 dl ulja
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
340 g sveže bundeve (265 g dinstane)
Filujte ajvarom ili čime hoćete, po želji, ja sam ih ostavila prazne jer su onda idealne za posno slavsko predjelo.
20 g kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 dl ulja
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
340 g sveže bundeve (265 g dinstane)
Prvo da kažem za bundevu...imala sam 340 g sveže izrendane bundeve,
dodala sam pola male šoljice vode i izdinstala je u šerpici na laganoj
vatri. Ispasirala je pasirkom za krompir i onda izmerila, bilo je 265 g
ukupno. Naravno da možete i neki gram više da stavite, samo u tom slučaju povećajte količinu brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi za prste.
Aktivirajte
kvasac sa sećerom i kašičicom
brašna u 100 ml tople vode, kad zapeni dodajte još 200 ml tople vode,
ulje, so, ispasiranu bundevu i oštro brašno pa izlupajte drvenom kašikom
dok se ne pojave mehurići. Polako dodajte, malo po malo mekog brašna i
umesite glatko testo koje se neće lepiti za prste. Meni je trebalo
ovoliko brašna, a vi vidite, možda vam zatreba više ili manje, u
zavisnosti od toga koliko je bundeva vodena. Pred kraj mešenja istresite
testo na pobrašnjenu radnu ploču i
obema rukama ga lepo umesite, oblikujte loptu i vratite u posudu da
odstoji i
nadigne se.
Kad je testo nadošlo, podelite ga na 4 lopte, pokrite krpom pa neka
odstoje još nekoliko minuta, a onda razvucite testo, isecite ga na 8 ili
12 komada ako hoćete manje kifle i svaku urolajte.
Filujte ajvarom ili čime hoćete, po želji, ja sam ih ostavila prazne jer su onda idealne za posno slavsko predjelo.
Naredjajte na papir u plehu, kad fino narastu premažite ih rastopljenim
margarinom i pospite susamom pa ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne
porumene, 10-12 minuta otprilike.
Posne kiflice sa susamom
(original recepta)
Potrebno je:
500 ml
mlake vode
180 ml
ulja
5 kašika
susama
3 kašike
šećera
1 kockica
kvasca
1 kg
brašna
2 kašičice soli
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umesite glatko testo,
pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji dok ne udvostruči masu. Nadošlo testo prebacite na radnu ploču i podelite na 4-5 lopti, zavisi od toga kolike želite da vam budu kiflice. Razvucite koru i isecite je na trake pa zamotajte kiflice. Ako želite možete dodati ajvar ili biljni sir za fil. Poredjajte kiflice na papirom obložen pleh i ostavite ih da još malo nadodju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumene. Pečene kiflice premažite rastopljenim margarinom.
Od istog testa možete napraviti i pužiće, samo razvucite testo u pravougaonik, premažite recimo ajvarom ili ljutenicom, urolajte i isecite na 1,5 cm debljine. Pecite isto kao i kiflice.Posni lisnati štapići
Potrebno je:
2 dl ulja
4 dl tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica soli
1 kocka kvasca
oko
900 g brašna
kečap, origano, aleva paprika, so
150 g margarina
Priprema:
150 g margarina
Priprema:
U
2dl tople vode rastopite kocku kvasca, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu
brašna
i ostavite da nadođe. Dodajte još 2 dl tople vode, 2 dl ulja, 1
kašičicu soli i brašna po potrebi da se dobije glatko testo. Ostavite da
naraste. Nadošlo testo podelite na dva dela pa svaki deo posebno
razvucite u pravougaonik i narendajte po 75 g margarina, preklopite kao
knjigu i ostavite da odmore oko 15 minuta.
Razvucite
testo posebno na dve pravougaone kore, premažite ih kečapom pa posipite
odozgo origanom, alevom paprikom, može i ljutom ako volite, i malo
posolite.
Secite
trake od testa i uvite ih spiralno pa ih poredjajte na papir u plehu.
Pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Crveni posni slani rolat
Potrebno je:
kora
2,5 dl kisele vode
8 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike ajvara
po ukusu soli i mlevenog bibera
fil
oko 350 g ajvara
1 konzerva tunjevine
2,5 dl kisele vode
8 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike ajvara
po ukusu soli i mlevenog bibera
fil
oko 350 g ajvara
1 konzerva tunjevine
Priprema:
Sve
sastojke za koru izmešajte varjacom. U pleh od rerne stavite pek papir,
izlijte masu i pecite dok blago ne porumeni na 200 stepeni.
Pečenu koru izvadite, skinite papir, stavite je na vlažnu krpu, umotajte i ostavite da se ohladi.
Izmešajte pola tegle ajvara sa jednom konzervom tunjevine i ovim namazom
premažite hladan rolat. Urolajte ga, obložite folijom i stavite u
frizider da se dobro ohladi. Iseći na parčad i služiti kao predjelo.
Pita sa šampinjonima
Potrebno je:
1 pakovanje kora za pitu
400 g šampinjona
2 glavice crnog luka
1 šaka ljuspica soje
malo bibera, vegete, origana
Priprema:
1 pakovanje kora za pitu
400 g šampinjona
2 glavice crnog luka
1 šaka ljuspica soje
malo bibera, vegete, origana
Priprema:
Pakovanje kora podelite na dva jednaka dela.
Crni
luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja, dodajte seckane
šampinjone i dinstajte na jakoj vatri uz mešanje dok ne ispari sva voda.
Začinite po ukusu vegetom, origanom i biberom. Ljuspice soje natopite
sa malo vode i ostavite da nabubre pa ih ocedite i umešajte u fil. Sve
dobro promešajte da se sjedini.
Prvu
koru raširite i poprskajte je uljem, prekrijte je drugom korom i na nju
rasporedite fil. Tako radite naizmenično dok ne istrošite prvu polovinu
kora. Uvite u rolat. Isto uradite i sa drugom polovinom kora. Uvite u
rolat i prebacite na papir u plehu. Rolate poprskajte uljem i pecite oko
20 minuta na 180 stepeni. Posna pita sa prazilukom
Ovaj recept sam već objavila u okviru igrice FBI rukavice, ali neka se nadje i ovde kako bi bilo sve na jednom mestu.
Potrebno je:
500 g
praziluka
1
šargarepa
150 g
pirinča
po ukusu
soli i bibera
100 ml
mineralne vode
100 ml
ulja (75 ml za prženje + 25 ml za prskanje kora)
500 g
kora za pitu
Priprema:
Skuvajte
pirinač sa malo soli, procedite ga i ostavite sa strane. Praziluk
iseckajte sitno i stavite u tiganj na malo ulja da se dinsta. Šargarepu
očistite i narendajte pa dodajte u tiganj da se dinsta zajedno sa
prazilukom. Posolite po ukusu, pobiberite malo i dodajte pirinač pa sve
zajedno promešajte.
Raširite
jednu koru, poprskajte je mešavinom ulja i mineralne vode i rasporedite
svuda po kori fil od praziluka i pirinča. Preko stavite drugu koru,
ponovite postupak pa stavite treću koru i sa njom isto tako uradite.
Uvite u rolat. Tako uradite i sa preostalim korama iz pakovanja.
Naredjajte rolate u pleh na papir i poprskajte ih mešavinom ulja i vode.
Ispecite na 180 st. oko pola sata dok lepo ne porumeni.
Uh, sve je divno! A što se tek divim kad ljudi umeju da ova peciva smotaju uredno, pa sva jednaka...meni to nikako ne polazi za rukom...uvek sam u prevelikoj žurbi....
ОдговориИзбришиMirjana, desi se da ne budu sva peciva jednaka, kako da ne! I meni se dešava, ne brini, nisi jedina ;)
ИзбришиTvoji su gosti uživali :)
ОдговориИзбришиVec sam ogladnila od slicica, belezim receptice za probu.:))
ОдговориИзбришиUživali su, moram da se pohvalim ;)
ОдговориИзбришиSuzi odlična su posna peciva, sve mi se sviđa <3
ОдговориИзбришиSjajne ideje I sve izgleda divno!! Svaka Vsm cast!!
ОдговориИзбришиAlways i used to read smaller articles or reviews that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here.대구오피
ОдговориИзбриши