Пређи на главни садржај

Posna peciva, pite i rolati



Neizostavni deo slavskog predjela su svakako pite i poneko pecivo. Izaberite sami, ako volite bundevu u testu onda obavezno umesite kiflice, oduševiće i goste i vas svojom mekoćom i ukusom.
Zatim su  tu fantastične pite sa prazilukom, sa šampinjonima i jedan rolat sa ajvarom koji će se baš lepo uklopiti izmedju svega ostalog.

 

 Posne kiflice sa bundevom 

 



Potrebno je:
3 dl tople vode
20 g kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 dl ulja
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
340 g sveže bundeve (265 g dinstane)



Priprema:
Prvo da kažem za bundevu...imala sam 340 g sveže izrendane bundeve, dodala sam pola male šoljice vode i izdinstala je u šerpici na laganoj vatri. Ispasirala je pasirkom za krompir i onda izmerila, bilo je 265 g ukupno.  Naravno da možete i neki gram više da stavite, samo u tom slučaju povećajte količinu brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi za prste.
Aktivirajte kvasac sa sećerom i kašičicom brašna u 100 ml tople vode, kad zapeni dodajte još 200 ml tople vode, ulje, so, ispasiranu bundevu i oštro brašno pa izlupajte drvenom kašikom dok se ne pojave mehurići. Polako dodajte, malo po malo mekog brašna i umesite glatko testo koje se neće lepiti za prste. Meni je trebalo ovoliko brašna, a vi vidite, možda vam zatreba više ili manje, u zavisnosti od toga koliko je bundeva vodena. Pred kraj mešenja istresite testo na pobrašnjenu radnu ploču i obema rukama ga lepo umesite, oblikujte loptu i vratite u posudu da odstoji i nadigne se.
Kad je testo nadošlo, podelite ga na 4 lopte, pokrite krpom pa neka odstoje još nekoliko minuta, a onda razvucite testo, isecite ga na 8 ili 12 komada ako hoćete manje kifle i svaku urolajte.


Filujte ajvarom ili čime hoćete, po želji, ja sam ih ostavila prazne jer su onda idealne za posno slavsko predjelo.
Naredjajte na papir u plehu, kad fino narastu premažite ih rastopljenim margarinom i pospite susamom pa ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene, 10-12 minuta otprilike.

 Posne kiflice sa susamom

 (original recepta)



Potrebno je:
500 ml mlake vode  
180 ml ulja  
5 kašika susama  
3 kašike šećera  
1 kockica kvasca  
1 kg brašna
2 kašičice soli  
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umesite glatko testo,  pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji dok ne udvostruči masu. Nadošlo testo prebacite na radnu ploču i podelite na 4-5 lopti, zavisi od toga kolike želite da vam budu kiflice. Razvucite koru i isecite je na trake pa zamotajte kiflice. Ako želite možete dodati ajvar ili biljni sir za fil. Poredjajte kiflice na papirom obložen pleh i ostavite ih da još malo nadodju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumene. Pečene kiflice premažite rastopljenim margarinom.
Od istog testa možete napraviti i pužiće, samo razvucite testo u pravougaonik, premažite recimo ajvarom ili ljutenicom, urolajte i isecite na 1,5 cm debljine. Pecite isto kao i kiflice.
 

Posni lisnati štapići




Potrebno je: 
2 dl ulja
4 dl tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kocka kvasca
oko 900 g brašna
kečap, origano, aleva paprika, so
150 g margarina




Priprema:
U 2dl tople vode rastopite kocku kvasca, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu brašna i ostavite da nadođe.  Dodajte još 2 dl tople vode, 2 dl ulja, 1 kašičicu soli i brašna po potrebi da se dobije glatko testo. Ostavite da naraste. Nadošlo testo podelite na dva dela pa svaki deo posebno razvucite u pravougaonik i narendajte po 75 g margarina, preklopite kao knjigu i ostavite da odmore oko 15 minuta.
Razvucite testo posebno na dve pravougaone kore, premažite ih kečapom pa posipite odozgo origanom, alevom paprikom, može i ljutom ako volite, i malo posolite.
Secite trake od testa i uvite ih spiralno pa ih poredjajte na papir u plehu. Pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 


 Crveni posni slani rolat


Potrebno je: 
kora 
2,5 dl kisele vode 
8 kašika brašna 
1 kesica praška za pecivo 
3 kašike ajvara 
po ukusu soli i mlevenog bibera 
fil 
oko 350 g ajvara
1 konzerva tunjevine
Priprema:
Sve sastojke za koru izmešajte varjacom. U pleh od rerne stavite pek papir, izlijte masu i pecite dok blago ne porumeni na 200 stepeni.
Pečenu koru izvadite, skinite papir, stavite je na vlažnu krpu, umotajte i ostavite da se ohladi.
Izmešajte pola tegle ajvara sa jednom konzervom tunjevine i ovim namazom premažite hladan rolat. Urolajte ga, obložite folijom i stavite u frizider da se dobro ohladi. Iseći na parčad i služiti kao predjelo. 

Pita sa šampinjonima


 



Potrebno je: 
1 pakovanje kora za pitu 
400 g šampinjona 
2 glavice crnog luka 
1 šaka ljuspica soje 
malo bibera, vegete, origana 
Priprema:
Pakovanje kora podelite na dva jednaka dela.
Crni luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja, dodajte seckane šampinjone i dinstajte na jakoj vatri uz mešanje dok ne ispari sva voda. Začinite po ukusu vegetom, origanom i biberom. Ljuspice soje natopite sa malo vode i ostavite da nabubre pa ih  ocedite i umešajte u fil. Sve dobro promešajte da se sjedini.
Prvu koru raširite i poprskajte je uljem, prekrijte je drugom korom i na nju rasporedite fil. Tako radite naizmenično dok ne istrošite prvu polovinu kora. Uvite u rolat. Isto uradite i sa drugom polovinom kora. Uvite u rolat i prebacite na papir u plehu. Rolate poprskajte uljem i pecite oko 20 minuta na 180 stepeni. 


Posna pita sa prazilukom



Ovaj recept sam već objavila u okviru igrice FBI rukavice, ali neka se nadje i ovde kako bi bilo sve na jednom mestu.
Potrebno je: 
500 g praziluka  
1 šargarepa  
150 g pirinča  
po ukusu soli i bibera  
100 ml mineralne vode  
100 ml ulja (75 ml za prženje + 25 ml za prskanje kora) 
500 g kora za pitu 

Priprema: 
Skuvajte pirinač sa malo soli, procedite ga i ostavite sa strane. Praziluk iseckajte sitno i stavite u tiganj na malo ulja da se dinsta. Šargarepu očistite i narendajte pa dodajte u tiganj da se dinsta zajedno sa prazilukom. Posolite po ukusu, pobiberite malo i dodajte pirinač pa sve zajedno promešajte.

Raširite jednu koru, poprskajte je mešavinom ulja i mineralne vode i rasporedite svuda po kori fil od praziluka i pirinča. Preko stavite drugu koru, ponovite postupak pa stavite treću koru i sa njom isto tako uradite. Uvite u rolat. Tako uradite i sa preostalim korama iz pakovanja. Naredjajte rolate u pleh na papir i poprskajte ih mešavinom ulja i vode. Ispecite na 180 st. oko pola sata dok lepo ne porumeni.

 

Коментари

  1. Uh, sve je divno! A što se tek divim kad ljudi umeju da ova peciva smotaju uredno, pa sva jednaka...meni to nikako ne polazi za rukom...uvek sam u prevelikoj žurbi....

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirjana, desi se da ne budu sva peciva jednaka, kako da ne! I meni se dešava, ne brini, nisi jedina ;)

      Избриши
  2. Vec sam ogladnila od slicica, belezim receptice za probu.:))

    ОдговориИзбриши
  3. Suzi odlična su posna peciva, sve mi se sviđa <3

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)