Posni sitni kolači
Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.
I mala najava, nastavljamo sa posnim specijalitetima ;)
Korpice sa bananama
Male, šareno ukrašene korpice sa fantastičnim ukusom banane pravo su osveženje na tacni sa čokoladnim ili kokos kolačima. Ove korpice se svima svidjaju, provereno ;)
Potrebno je:
125 g margarina
100 g posne crne čokolade
150 g šećera u prahu
200 g posnog mlevenog keksa
200 g mlevenih oraha
3 banane
Priprema:
Istopite margarin, čokoladu i šećer u
prahu. Mešajte da se sve lepo rastopi pa dodajte mleveni keks, orahe i
ispasirane banane (štapnim mikserom ili blenderom).
Dobro izmešajte i punite špric, najbolje onaj za tulumbe, ali ako nemate koristite običan sa širim nastavkom.
Punite papirnate korpice pa ukrasite po želji seckanim žele bombonama. Dobro ohladite pre služenja.
Dobro izmešajte i punite špric, najbolje onaj za tulumbe, ali ako nemate koristite običan sa širim nastavkom.
Punite papirnate korpice pa ukrasite po želji seckanim žele bombonama. Dobro ohladite pre služenja.
Posne oblande
Oblanda je u mnogim porodicama neizostavni deo slavskog slatkog posluženja. A ova bi svakako trebala da bude na tacni sa kolačima jer je zaista odlična. Sa orasima, ali ipak malo drugačija, sa jednim zanimljivim sastojkom, čisto da razbije monotoniju ;)
Potrebno je:
1 pakovanje
oblande
500 g šećera
1 čaša od jogurta vode
100 g prezle (hlebne mrvice)
300 g mlevenih oraha
250 g margarina
1 čaša od jogurta vode
100 g prezle (hlebne mrvice)
300 g mlevenih oraha
250 g margarina
Priprema:
500g šećera staviti sa čašom vode da provri i odmah dodajte prezle, mlevene orahe i margarin.
Mešajte na isključenoj ringli dok se margarin ne istopi.
Filujte listove oblande, poklopite nekim teškim predmetom i ostavite nekoliko sati da se stegne, pa isecite na štanglice.
Mešajte na isključenoj ringli dok se margarin ne istopi.
Filujte listove oblande, poklopite nekim teškim predmetom i ostavite nekoliko sati da se stegne, pa isecite na štanglice.
Snikers štangle
Ako volite ukus kikirikija u kolačima, onda je ovo prava stvar za vas. Mekan i sočan kolač, veoma izdašan pa je samim tim pogodan za slave sa puno gostiju.
Potrebno je:
1 pakovanje kora
za rozen tortu
250 g šećera
2 dl
vode
200 g
mlevenog kikirikija
100 g
mlevenog keksa
250 g
margarina
100 g čokolade
3 kašike ulja
malo
seckanog kikirikija
Priprema:
Prokuvajte 2 dl vode i 250 g šećera i prelite 200 g mlevenog kikirikija i 100 g mlevenog keksa.
Umutite penasto 250 g margarina i pomešajte sa prethodnim filom, pa sve zajedno izmiksajte.
Rozen kore filujte ovim filom u tankom sloju. Pritisnite nekim predmetom odozgo i ostavite da se stegne.
Otopite 100 g posne čokolade za kuvanje sa 3 kašike ulja i premažite kolač. Posipite preko seckanim kikirikijem. Kad se kolač stegne isecite ga na štanglice i poslužite.
Rafaelo od krompira
Malo drugačiji, posan rafaelo, koji svojim ukusom i izgledom ni malo ne odudara od originala. Nikada ne bi mogli da pogodite od čega je napravljen, pod uslovom da niste virnuli u recept ;) Prošaraće i ukrasiće vašu tacnu sa posnim slavskim kolačima i svakako oduševiti vaše goste.
Potrebno je:
2
krompira srednje veličine
(oko 350g)
250 g
margarina
250 g
prah šećera
300 g
kokosa
oko 50 g
kokosa za valjanje
Priprema:
Priprema:
Krompir skuvajte sa korom, dobro ohladite, pa oljuštite i propasirajte viljuškom. Umutite margarin sa prah šećerom, dodajte ispasirani krompir, još
malo izmiksajte pa dodajte kokos i fino sjedinite masu. Oblikujte male kuglice i uvaljajte ih u kokos.
Ružice
Prhke, mirisne ružice punjene filom po vašem ukusu pravi su izbor za posne slave. Posebno jer nose neki starinski šmek i nostalgiju sa sobom.
Potrebno je:
oko 500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
300 ml ulja
200 ml tople vode
fil po zelji...
džem sa seckanim orasima
rendane jabuke sa seckanim orasima
oko 500 g brašna
1 kesica praška za pecivo
300 ml ulja
200 ml tople vode
fil po zelji...
džem sa seckanim orasima
rendane jabuke sa seckanim orasima
Priprema:
U činiju stavite 200 ml tople vode,
dodajte prvo prašak za pecivo, zatim ulje i onda malo po malo brašna, uz
neprekidno mešanje varjačom.
Testo treba da bude mekano i vrlo masno, ali da se odvaja od zidova posude.
Otkidajte komade veličine loptice za stoni tenis otprilike, rastanjite je na dlanu i stavite fil po želji. Ja sam ovom prilikom narendala jabuku i pomešala je sa malo seckanih oraha, a vi možete da je punite i džemom ako više volite.
Spojite krajeve i oblikujte ružicu. Ružice naredjajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 25 min na 180 stepeni. Vruće ružice uvaljajte u prah šećer.
Od ove količine testa izadje oko 30 ružica.
Korpice sa višnjama
(original recepta)
Kao prave cherry praline, zagrizete ....a unutra vas sačeka malo iznenadjenje u vidu višnje...slatke i sočne....fantastično!
Potrebno je:
120 g
margarina
100 g
šećera prahu
200 g ćokolade
višnje iz slatka
dekoracija
75 g margarina
75 g otopljene čokolade
Priprema:
Na tihoj vatri u šerpici otopite čokoladu i šećer u prahu, dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne otopi. Izjednačite smesu pa punite papirnate korpice do pola, stavite po jednu višnju iz slatka pa dopunite korpice čokoladom do vrha. Ostavite ih da se stegnu. Margarin i otopljenu čokoladu umutite, sipajte u špric za ukrašavanje i malim ružicama ukrasite korpice.
Male vinske potkovice
Mene su oduševile svojom jednostavnošću i posebnim ukusom. Svakako ih treba probati, odlične su!
Potrebno je:
oko 450 gr brašna
150 gr margarina
1 dl belog vina
3 kašike šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
za glazuru
100 gr.čokolade
oko 450 gr brašna
150 gr margarina
1 dl belog vina
3 kašike šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
prstohvat soli
za glazuru
100 gr.čokolade
3 kašike ulja
Priprema:
Umutite omekšali margarin sa prah šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, so i vino i umesite mekano testo. Može se desiti da vam zatreba još malo brašna. Testo podelite na 16 delova i od svakog dela napravite valjak debljine prsta, secite na manje deliće i formirajte potkovice. Pecite ih na nižoj temperaturi oko 10 minuta da bi ostale svetle boje. Ostavite ih da se ohlade. Rastopite čokoladu sa uljem i umačite krajeve potkovica. Ostavite ih da se ocede i stegnu pre služenja.
Umutite omekšali margarin sa prah šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, so i vino i umesite mekano testo. Može se desiti da vam zatreba još malo brašna. Testo podelite na 16 delova i od svakog dela napravite valjak debljine prsta, secite na manje deliće i formirajte potkovice. Pecite ih na nižoj temperaturi oko 10 minuta da bi ostale svetle boje. Ostavite ih da se ohlade. Rastopite čokoladu sa uljem i umačite krajeve potkovica. Ostavite ih da se ocede i stegnu pre služenja.
Vanilice...zar postoji neko ko ih ne voli ;) Ove jesu posne, ali podjednako lepe i prhke. Mogu se čuvati nekoliko dana u kutiji, onda budu još lepše i mekše, tope se u ustima koliko su nežne.
Potrebno je:
250 g margarina
500 g brasna
60 g rah šećera
1 kesica vanil šećera
sok od 1 limuna
pekmez od kajsija
Priprema:
Margarin umutite sa šećerom i sokom od limuna. Dodajte brašno i umesite testo. Razvucite testo na pobrašnjenoj podlozi na pola centimetra debljine i malom čašicom vadite krugove. Za ekstra male vanilice može da vam posluži zatvarač od flaše. Poredjajte ih na papirom obložen pleh i pecite, ali pazite da ostanu bele. Spajajte po dva kružića džemom i uvaljajte u prah šećer pomešan sa vanil šećerom.
Rum kasato
(original recepta)
Još jedan posan kolač sa krompirom, izuzetno lep i ukusan. Vrlo jednostavno i brzo se priprema, a ukus je iznenadjujuće dobar! Stvarno nema ni najmanje šanse da se otkrije krompir kao "tajni" sastojak ;)
Potrebno je:
300 g krompira
300 g mlevenog keksa
100 g čokolade
100 g margarina
200 g
prah šećera
1 kašika kakao praha
2 kašike ruma
glazura
100 g čokolade
40 g margarina
1 kašika ulja
Priprema:
Skuvajte krompir, ocedite od vode i ispasirajte. Dodajte otopljenu čokoladu i otopljeni margarin, mleveni keks, prah šećer, kakao i rum. Sve zajedno promešajte pa oblikujte kolač u obliku pravougaonika na dasci. Ostavite da se stegne pa prelijte glazurom od čokolade. Secite na štanglice.
Bele trufle
(original recepta)
Lanini recepti su svima jako dobro poznati i sinonim su za nešto kvalitetno, ukusno i odlično! U njene sitne kolače ni malo ne sumnjam, i uvek rado zavirim kod nje kad sam u potrazi za nečim novim čime bi obogatila slavko posluženje. Ove trufle sam otkrila prošle godine, ali sam ih valjala u prah šećer umesto u belu čokoladu, mada verujem da su tako samo još bolje! Probajte ih obavezno ;)
Potrebno je:
150 g kokosa
150 g šećera u prahu
150 g margarina
2 kesice vanilin šećera
2 kašike konjaka (ruma ili vinjaka)
1 kašičica mlevene kafe
Priprema:
Umutite penasto margarin sa šećerom u prahu i dodajte kokos. Kafu rastvorite u zagrejanom konjaku pa dodajte u smesu od kokosa i lepo umešajte. Od smese pravite bombice i umačite ih u glazuru od otopljene bele čokolade. Kada se glazura na bombicama stegne poprskajte svaku bombicu sa malo rastopljene crne čokolade ili ih jednostavno uvaljajte u kokos.
150 g kokosa
150 g šećera u prahu
150 g margarina
2 kesice vanilin šećera
2 kašike konjaka (ruma ili vinjaka)
1 kašičica mlevene kafe
Priprema:
Umutite penasto margarin sa šećerom u prahu i dodajte kokos. Kafu rastvorite u zagrejanom konjaku pa dodajte u smesu od kokosa i lepo umešajte. Od smese pravite bombice i umačite ih u glazuru od otopljene bele čokolade. Kada se glazura na bombicama stegne poprskajte svaku bombicu sa malo rastopljene crne čokolade ili ih jednostavno uvaljajte u kokos.
Oblanda od smokvi
(original recepta)
Potrebno je:
250 g šećera
250 g
mlevenih smokvi
250 g
seckanih oraha
2 mala lista oblande
Priprema:
U šerpicu stavite šećer, nalite ga vodom, oko 1,5 dl otprilike i špinujte oko 3 minuta. U to umešajte mlevene smokve i orahe sečene po dužini. Sve izmešajte i filujte list male oblande, poklopite drugim listom i ostavite da se stegne. Nije potrebno pritiskati oblandu teškim predmetom, samo lepo pritisnite odozgo i ostavite da se stegne pa isecite na štanglice.
WOW !!!
ОдговориИзбришиDivno je naprosto koliko raznolikosti i predivnih recepata u ovo praznicno vreme! Divan izbor posnih kolaca, meni to uvek manjka jer nikad nisam imala potrebe za njima, a neki su tako dobri da ih treba praviti i "redovno". Ruzice su mi najprimamljivije!
ОдговориИзбришиPredivna kolekcija, korpice sa bananama su mi veoma privlacne i moracu da zabelezim recept :)
ОдговориИзбришиSvaka čast, divna kolekcija!
ОдговориИзбришиPrelepi su svi od reda, mislim da su gosti uzivali... a i nas ces nacisto razmaziti.:)))
ОдговориИзбришиMnogo su ti lepi kolacici. Videla sam ih na pinterestu, odusevila sam se :)
ОдговориИзбришиbaš lijep izbor i prelijepa prezentacija recepata !
ОдговориИзбришиOdlična kolekcija... Neke sam i ja već pravila, a neki su mi skroz novi. Ova oblanda sa smokvama mi je posebno privukla pažnju...
ОдговориИзбришиDevojke, drago mi je da vam se svidjaju kolači! Ovo je prošlogodišnji izbor uglavnom, ove godine sam ubacila neke novine, videćete već ;)
ОдговориИзбришиPosni kolači su zaista gurnuti u ćoše i prave se samo za slavu pa za slavu, a puni su oraha, čokolade, lešnika...
Hvala vam na lepim komentarima <3
Bela cokolada nazalost nije posna. To je probem ukoliko se one bele truffle prave za neku posnu slavu kao sto je na primer Sv. Nikola.Sve u svemu, fotografije i kolacici su fenomenalni.
ОдговориИзбришиHmmm...ne znam, raspitivala sam se po radnjama, kažu da je posna, na biljnoj bazi kao i slatka pavlaka. Čak su me uputili do apoteke da se informišem i došli smo do zaključka da je ipak posna. Hvala ti, pozz..
ОдговориИзбришиPravila sam Snikers štangle i Posne oblande, štanglice sam danas objavila, oblande za koji dan. Odlični i veoma ukusni recepti. Svaka čast!
ОдговориИзбришиSve najlepše u Novoj godini želim tebi i tvojoj porodici. :*
Gago, baš se radujem da si ih isprobala i da ti se svidjaju. Hvala ti puno! Sve najlepše i vama u Novoj godini!
ИзбришиKrompir u rum kasatu?
ОдговориИзбришиBas tako!
ИзбришиМаргарин, маргарин, маргарин. И још маргарина!
ОдговориИзбришиDivni recepti ,hvala vam sto ih delite,svako dobro.
ОдговориИзбришиHvala vama sto me pratite!
Избриши