Пређи на главни садржај

Predlozi za posno predjelo




Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita
(njih ću vam predstaviti u sledećem postu), odlična su podloga za aperitiv, a znamo da tako počinje svako slavlje kod nas, pa i slava ;)

Salata od šargarepe

 



Potrebno je: 
4 šargarepe
1 ljuta papričica
2 čena belog luka
seckani peršun
so, ulje
sirće, biber
Priprema:
Šargarepe izrendajte sitno i odložite u posudu. Papričicu propeckajte na ringli pa je iseckajte sitno (bez ljuštenja). Dodajte je u posudu sa šargarepom zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom. Posolite salatu po ukusu, dodajte biber, sirće i ulje i sve dobro promešajte.

Salata od tunjevine

 

 

Potrebno je:
1 konzerva tunjevine
4 kisela krastavčića
1 glavica crnog luka 
1 crvena paprika iz turšije 
ulje, so, biber 
seckani peršun 
Priprema:
Tunjevinu ocedite od ulja i izručite u posudu. Krastavčiće, papriku, luk i peršun sitno iseckajte i dodajte u posudu sa tunjevinom. Dodajte so, ulje i  biber i sve lepo promešajte. Služite malo rashlađeno.

 Posna salata od praziluka i krompira 

 


Potrebno je:  
3 srednja krompira 
1 veći struk praziluka 
200 g light (posnog) majoneza 
malo bibera i soli 
Priprema:
Krompir skuvajte sa ljuskom, ohladite pa oljuštite i iseckajte na sitnije kockice. Praziluk takodje isecite na sitno, posolite i izgnječite malo rukama da se opusti. Pomešajte krompir i praziluk sa majonezom, pobiberite po ukusu i to je to.
Uživajte, salata jej zaista izvanredno ukusna!

Posna salata od tunjevine i pirinča

 

 

Potrebno je:
150 g pirinča
1 konzerva tunjevine (200 g) 
1 glavica crnog luka 
1 čen belog luka 
2 crvene paprike 
2 zelene paprike
vegeta, so, 
biber, morski orah
malo limunovog soka
malo ulja
seckani peršun
Priprema:
Pirinač skuvajte, ocedite suvišnu vodu i ohladite. Papriku, možete i onu iz turšije, sitno iseckajte, tako uradite i sa crnim i belim lukom. Dodajte konzervu tunjevine i začine, sve lepo promešajte.
Služite kao predjelo, rashladjeno.

Šarena salata

 

 

Potrebno je:
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graška
100 g slanog pečenog kikirikija
100 g light majoneza
100 g pirinča
2 kašičice soli
malo bibera
1 sveža ili kisela crvena paprika
Priprema:
Skuvajte pirinač, ocedite i ohladite. Kikiriki iseckajte, papriku takodje iseckajte na kockice. Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite, po želji dodajte seckani peršun i sve lepo izmešajte. Ohladite pre serviranja.


Takodje, moja preporuke za posno slavsko predjelo su:

Suve paprike sa kupusom



Pihtije od boba



 


 


 
 
 

Коментари

  1. Sve mi se svidja, a narocito salate, mislim da cu pribeleziti neki receptic za bakinu slavu... a jedva cekam i naredni post.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Lana! Salate su zaista ukusne. Malo sam se spetljala sa postovima, nisam imala vremena da sve objavim kad je trebalo, gužva oko slave je učinila svoje...

      Избриши
  2. Odlican izbor i ja sam vise za salate, mada ne bih imala nista protiv ove sojine snicle :)

    ОдговориИзбриши
  3. Pihtije od boba planiram da napravim već jako dugo, a nemam pojma kakav ukus ima bob, nisam ga nikad jela. Je l' liči na neku mahunarku? Jako lepo mi izgledaju. Ako kupim očišćen bob, je l' i u tom slučaju treba da ga natapam 24h? Ako ne pre, isprobaću sledeće nedelje sigurno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni nema nikakav specifičan ukus, veoma je jestiv, a preovladjuje ukus belog luka tako da se sve ostalo anulira, i ako postoji ;)
      Potapa se samo bob u ljusci da bi se lakše ljuštio, ljuska nabubri i lakše se otvara. Ako kupiš već očišćen, onda preskoči ovaj korak. Čekam utiske, pozdrav!

      Избриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Zalivena pita sa višnjama

Pitu sa višnjama uglavnom svi vole. Ja lično najviše volim kad je prokisela, bez šećera, takva mi najviše prija. Ukusi su različiti pa sam tako i ja odlučila da udovoljim muškom delu porodice koji  ipak voli kad je slatkiš sladak, i zato sam im pripremila ovu bogatu varijantu pite sa višnjama, zalivenu šerbetom , sočnu i slatku.