Predlozi za posno predjelo
Počeo je veliki božićni post. Verovatno se neki od vas pridržavaju posta, a sasvim sigurno mnogi slave jednu od mnogobrojnih slava koje padaju u doba posta. Predložiću vam nekoliko recepata za posno slavsko predjelo. Razne salate sa tunjevinom, pirinčem i povrćem, uz malo kiflica, posnih štapića i pita
(njih ću vam predstaviti u sledećem postu), odlična su podloga za aperitiv, a znamo da tako počinje svako slavlje kod nas, pa i slava ;)
Salata od šargarepe
Potrebno je:
4 šargarepe
1
ljuta papričica
2 čena
belog luka
seckani peršun
so, ulje
sirće, biber
so, ulje
sirće, biber
Priprema:
Šargarepe izrendajte sitno i odložite u posudu. Papričicu propeckajte na ringli pa je iseckajte sitno (bez ljuštenja). Dodajte je u posudu sa šargarepom zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i peršunom. Posolite salatu po ukusu, dodajte biber, sirće i ulje i sve dobro promešajte.
Potrebno je:
1 konzerva
tunjevine
4 kisela krastavčića
1 glavica crnog luka
1 crvena paprika iz turšije
ulje, so, biber
seckani peršun
Priprema:
4 kisela krastavčića
1 glavica crnog luka
1 crvena paprika iz turšije
ulje, so, biber
seckani peršun
Priprema:
Tunjevinu ocedite od ulja i izručite u posudu. Krastavčiće, papriku, luk i peršun sitno iseckajte i dodajte u posudu sa tunjevinom. Dodajte so, ulje i biber i sve lepo promešajte. Služite malo rashlađeno.
Posna salata od praziluka i krompira
3 srednja krompira
1 veći struk praziluka
200 g light (posnog) majoneza
malo bibera i soli
Priprema:
Krompir
skuvajte sa ljuskom, ohladite pa oljuštite i iseckajte na sitnije
kockice. Praziluk takodje isecite na sitno, posolite i izgnječite malo
rukama da se opusti. Pomešajte krompir i praziluk sa majonezom,
pobiberite po ukusu i to je to.
Uživajte, salata jej zaista izvanredno ukusna!
Potrebno je:
150 g
pirinča
1 konzerva tunjevine (200 g)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 crvene paprike
2 zelene paprike
vegeta, so,
biber, morski orah
malo limunovog soka
malo ulja
seckani peršun
Priprema:
1 konzerva tunjevine (200 g)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 crvene paprike
2 zelene paprike
vegeta, so,
biber, morski orah
malo limunovog soka
malo ulja
seckani peršun
Priprema:
Pirinač skuvajte, ocedite suvišnu vodu i ohladite. Papriku, možete i onu iz turšije, sitno iseckajte, tako uradite i sa crnim i belim lukom. Dodajte konzervu tunjevine i začine, sve lepo promešajte.
Služite kao predjelo, rashladjeno.
Služite kao predjelo, rashladjeno.
Potrebno je:
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graška
100 g slanog pečenog kikirikija
100 g light majoneza
100 g pirinča
2 kašičice soli
malo bibera
1 sveža ili kisela crvena paprika
Priprema:
Skuvajte pirinač, ocedite i ohladite. Kikiriki iseckajte, papriku takodje iseckajte na kockice. Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite, po želji dodajte seckani peršun i sve lepo izmešajte. Ohladite pre serviranja.
1 konzerva kukuruza šećerca
1 konzerva graška
100 g slanog pečenog kikirikija
100 g light majoneza
100 g pirinča
2 kašičice soli
malo bibera
1 sveža ili kisela crvena paprika
Priprema:
Skuvajte pirinač, ocedite i ohladite. Kikiriki iseckajte, papriku takodje iseckajte na kockice. Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite, po želji dodajte seckani peršun i sve lepo izmešajte. Ohladite pre serviranja.
Sve mi se svidja, a narocito salate, mislim da cu pribeleziti neki receptic za bakinu slavu... a jedva cekam i naredni post.:))
ОдговориИзбришиHvala ti Lana! Salate su zaista ukusne. Malo sam se spetljala sa postovima, nisam imala vremena da sve objavim kad je trebalo, gužva oko slave je učinila svoje...
ИзбришиOdlican izbor i ja sam vise za salate, mada ne bih imala nista protiv ove sojine snicle :)
ОдговориИзбришиNjih posebno preporučujem, baš su dobre!
ИзбришиPihtije od boba planiram da napravim već jako dugo, a nemam pojma kakav ukus ima bob, nisam ga nikad jela. Je l' liči na neku mahunarku? Jako lepo mi izgledaju. Ako kupim očišćen bob, je l' i u tom slučaju treba da ga natapam 24h? Ako ne pre, isprobaću sledeće nedelje sigurno.
ОдговориИзбришиMeni nema nikakav specifičan ukus, veoma je jestiv, a preovladjuje ukus belog luka tako da se sve ostalo anulira, i ako postoji ;)
ИзбришиPotapa se samo bob u ljusci da bi se lakše ljuštio, ljuska nabubri i lakše se otvara. Ako kupiš već očišćen, onda preskoči ovaj korak. Čekam utiske, pozdrav!
Heya just wanted to giive you a quick heads up and let
ОдговориИзбришиyou know a few of thhe images aren’t loading properly.
I’m not sre why but I think its a linkinng issue.
I’ve tried it in two different web browsers and both show tthe same outcome.안마