Posna peciva, pite i rolati
Neizostavni deo slavskog predjela su svakako pite i poneko pecivo. Izaberite sami, ako volite bundevu u testu onda obavezno umesite kiflice, oduševiće i goste i vas svojom mekoćom i ukusom.
Zatim su tu fantastične pite sa prazilukom, sa šampinjonima i jedan rolat sa ajvarom koji će se baš lepo uklopiti izmedju svega ostalog.
Posne kiflice sa bundevom
3 dl
tople vode
20 g kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 dl ulja
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
340 g sveže bundeve (265 g dinstane)
Filujte ajvarom ili čime hoćete, po želji, ja sam ih ostavila prazne jer su onda idealne za posno slavsko predjelo.
20 g kvasca
1 kašika šećera
2 kašičice soli
1 dl ulja
300 g oštrog brašna
500 g mekog brašna
340 g sveže bundeve (265 g dinstane)
Prvo da kažem za bundevu...imala sam 340 g sveže izrendane bundeve,
dodala sam pola male šoljice vode i izdinstala je u šerpici na laganoj
vatri. Ispasirala je pasirkom za krompir i onda izmerila, bilo je 265 g
ukupno. Naravno da možete i neki gram više da stavite, samo u tom slučaju povećajte količinu brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi za prste.
Aktivirajte
kvasac sa sećerom i kašičicom
brašna u 100 ml tople vode, kad zapeni dodajte još 200 ml tople vode,
ulje, so, ispasiranu bundevu i oštro brašno pa izlupajte drvenom kašikom
dok se ne pojave mehurići. Polako dodajte, malo po malo mekog brašna i
umesite glatko testo koje se neće lepiti za prste. Meni je trebalo
ovoliko brašna, a vi vidite, možda vam zatreba više ili manje, u
zavisnosti od toga koliko je bundeva vodena. Pred kraj mešenja istresite
testo na pobrašnjenu radnu ploču i
obema rukama ga lepo umesite, oblikujte loptu i vratite u posudu da
odstoji i
nadigne se.
Kad je testo nadošlo, podelite ga na 4 lopte, pokrite krpom pa neka
odstoje još nekoliko minuta, a onda razvucite testo, isecite ga na 8 ili
12 komada ako hoćete manje kifle i svaku urolajte.
Filujte ajvarom ili čime hoćete, po želji, ja sam ih ostavila prazne jer su onda idealne za posno slavsko predjelo.
Naredjajte na papir u plehu, kad fino narastu premažite ih rastopljenim
margarinom i pospite susamom pa ispecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne
porumene, 10-12 minuta otprilike.
Posne kiflice sa susamom
(original recepta)
Potrebno je:
500 ml
mlake vode
180 ml
ulja
5 kašika
susama
3 kašike
šećera
1 kockica
kvasca
1 kg
brašna
2 kašičice soli
Priprema:
Od svih navedenih sastojaka umesite glatko testo,
pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji dok ne udvostruči masu. Nadošlo testo prebacite na radnu ploču i podelite na 4-5 lopti, zavisi od toga kolike želite da vam budu kiflice. Razvucite koru i isecite je na trake pa zamotajte kiflice. Ako želite možete dodati ajvar ili biljni sir za fil. Poredjajte kiflice na papirom obložen pleh i ostavite ih da još malo nadodju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumene. Pečene kiflice premažite rastopljenim margarinom.
Od istog testa možete napraviti i pužiće, samo razvucite testo u pravougaonik, premažite recimo ajvarom ili ljutenicom, urolajte i isecite na 1,5 cm debljine. Pecite isto kao i kiflice.Posni lisnati štapići
Potrebno je:
2 dl ulja
4 dl tople vode
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica soli
1 kocka kvasca
oko
900 g brašna
kečap, origano, aleva paprika, so
150 g margarina
Priprema:
150 g margarina
Priprema:
U
2dl tople vode rastopite kocku kvasca, 1 kašičicu šećera i 1 kašičicu
brašna
i ostavite da nadođe. Dodajte još 2 dl tople vode, 2 dl ulja, 1
kašičicu soli i brašna po potrebi da se dobije glatko testo. Ostavite da
naraste. Nadošlo testo podelite na dva dela pa svaki deo posebno
razvucite u pravougaonik i narendajte po 75 g margarina, preklopite kao
knjigu i ostavite da odmore oko 15 minuta.
Razvucite
testo posebno na dve pravougaone kore, premažite ih kečapom pa posipite
odozgo origanom, alevom paprikom, može i ljutom ako volite, i malo
posolite.
Secite
trake od testa i uvite ih spiralno pa ih poredjajte na papir u plehu.
Pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Crveni posni slani rolat
Potrebno je:
kora
2,5 dl kisele vode
8 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike ajvara
po ukusu soli i mlevenog bibera
fil
oko 350 g ajvara
1 konzerva tunjevine
2,5 dl kisele vode
8 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
3 kašike ajvara
po ukusu soli i mlevenog bibera
fil
oko 350 g ajvara
1 konzerva tunjevine
Priprema:
Sve
sastojke za koru izmešajte varjacom. U pleh od rerne stavite pek papir,
izlijte masu i pecite dok blago ne porumeni na 200 stepeni.
Pečenu koru izvadite, skinite papir, stavite je na vlažnu krpu, umotajte i ostavite da se ohladi.
Izmešajte pola tegle ajvara sa jednom konzervom tunjevine i ovim namazom
premažite hladan rolat. Urolajte ga, obložite folijom i stavite u
frizider da se dobro ohladi. Iseći na parčad i služiti kao predjelo.
Pita sa šampinjonima
Potrebno je:
1 pakovanje kora za pitu
400 g šampinjona
2 glavice crnog luka
1 šaka ljuspica soje
malo bibera, vegete, origana
Priprema:
1 pakovanje kora za pitu
400 g šampinjona
2 glavice crnog luka
1 šaka ljuspica soje
malo bibera, vegete, origana
Priprema:
Pakovanje kora podelite na dva jednaka dela.
Crni
luk sitno iseckajte i propržite na malo ulja, dodajte seckane
šampinjone i dinstajte na jakoj vatri uz mešanje dok ne ispari sva voda.
Začinite po ukusu vegetom, origanom i biberom. Ljuspice soje natopite
sa malo vode i ostavite da nabubre pa ih ocedite i umešajte u fil. Sve
dobro promešajte da se sjedini.
Prvu
koru raširite i poprskajte je uljem, prekrijte je drugom korom i na nju
rasporedite fil. Tako radite naizmenično dok ne istrošite prvu polovinu
kora. Uvite u rolat. Isto uradite i sa drugom polovinom kora. Uvite u
rolat i prebacite na papir u plehu. Rolate poprskajte uljem i pecite oko
20 minuta na 180 stepeni. Posna pita sa prazilukom
Ovaj recept sam već objavila u okviru igrice FBI rukavice, ali neka se nadje i ovde kako bi bilo sve na jednom mestu.
Potrebno je:
500 g
praziluka
1
šargarepa
150 g
pirinča
po ukusu
soli i bibera
100 ml
mineralne vode
100 ml
ulja (75 ml za prženje + 25 ml za prskanje kora)
500 g
kora za pitu
Priprema:
Skuvajte
pirinač sa malo soli, procedite ga i ostavite sa strane. Praziluk
iseckajte sitno i stavite u tiganj na malo ulja da se dinsta. Šargarepu
očistite i narendajte pa dodajte u tiganj da se dinsta zajedno sa
prazilukom. Posolite po ukusu, pobiberite malo i dodajte pirinač pa sve
zajedno promešajte.
Raširite
jednu koru, poprskajte je mešavinom ulja i mineralne vode i rasporedite
svuda po kori fil od praziluka i pirinča. Preko stavite drugu koru,
ponovite postupak pa stavite treću koru i sa njom isto tako uradite.
Uvite u rolat. Tako uradite i sa preostalim korama iz pakovanja.
Naredjajte rolate u pleh na papir i poprskajte ih mešavinom ulja i vode.
Ispecite na 180 st. oko pola sata dok lepo ne porumeni.
Uh, sve je divno! A što se tek divim kad ljudi umeju da ova peciva smotaju uredno, pa sva jednaka...meni to nikako ne polazi za rukom...uvek sam u prevelikoj žurbi....
ОдговориИзбришиMirjana, desi se da ne budu sva peciva jednaka, kako da ne! I meni se dešava, ne brini, nisi jedina ;)
ИзбришиTvoji su gosti uživali :)
ОдговориИзбришиVec sam ogladnila od slicica, belezim receptice za probu.:))
ОдговориИзбришиUživali su, moram da se pohvalim ;)
ОдговориИзбришиSuzi odlična su posna peciva, sve mi se sviđa <3
ОдговориИзбришиSjajne ideje I sve izgleda divno!! Svaka Vsm cast!!
ОдговориИзбришиbj4i79hff
ОдговориИзбришиgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet