четвртак, 11. октобар 2018.

Štrudla sa jabukama od gotovih kora


Sezona je jabuka i treba ih iskoristiti za pripremu štrudli i pita. Ovu štrudlu videla
sam kod moje drugarice Jeke,od koje najčešće i pokupim koji dobar recept. Privukla me je slika štrudle sa makom, ali nju ću praviti sledeći put, sada su jabuke glavne zvezde. Vrlo je praktična jer možete raditi razne kombinacije koje vama prijaju, recimo sa pomenutim makom, rogačem, orasima, višnjama ili jednostavno sa pekmezom i mlevenim keksom, što će deca naročito obožavati.



ŠTRUDLA SA JABUKAMA OD GOTOVIH KORA
Potrebno je:
15 gotovih kora za pitu
4 jaja
1,5 šolja* šećera
2 šolje griza
2 šolje jogurta
pola šolje ulja
1 kesica praška za pecivo
nadev
3 velike jabuke
4 kašike šećera
1 kašičica cimeta

*mera je šolja od 2 dl

Priprema: 
Najpre umutite fil kojim ćete premazivati kore. Umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte žumanca i penasto umutite. Dodajte zatim griz, jogurt, ulje i prašak za pecivo. Dobro izmešajte i ostavite da odstoji 15 minuta da griz fino nabubri. Za to vreme pripremite nadev.
Jabuke očistite i oljuštite pa ih narendajte na krupno, dodajte šećer i cimet i dobro izmešajte.
Podelite kore na tri dela po pet kora. Svaku koru premažite sa nekoliko kašika fila i ređajte jednu preko druge. Na poslednju, petu koru stavite nadev od jabuka. Urolajte kore u štrudlu i prebacite je u pleh obložen papirom. Tako uradite i sa preostale dve štrudle. Ostatkom fila premažite štrudle odozgo. Stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite dok ne porumene, Kad se prohlade, štrudle možete posuti prah šećerom po želji.





2 коментара: