Torta nad tortama

Dugo na blogu nije bilo torte. Ova je pravljena za jednu svečanu priliku, rođendan mog sina, pa izvolite ;). Već sam je pravila par puta i objavljivala slike ispod originalnog recepta na Coolinarici, i nekako sam bila sigurna da je imam i ovde!
Torta je stvarno vrh, ime joj savršeno pristaje i zato nisam htela da ga menjam, neka ostane torta nad tortama.  Ako želite da uveličate neku svečanu priliku i oduševite goste, onda ćete ovom tortom postići upravo taj efekat. Prilično je velika, sa filom od lešnika i čokolade, ne previše slatka, taman kako treba. Obavezno je pripremite 2 dana ranije kako bi se korice i filovi fino spojili. Pridržavajte se recepta i saveta u nastavku i neće biti problema. Vremena za fotkanje nije bilo tako da vam predstavljam brzinski nastale fotografije i nadam se da realno prikazuju lepotu torte. Sledi recept...

TORTA NAD TORTAMA

(original recepta)
Potrebno je:
za korice
3 x 5 belanaca
3 x 5 kašika šećera u prahu
3 x 5 kašika mlevenih lešnika (ili oraha)
3 x 2 kašike brašna
za fil
1 l mleka
15 žumanaca
10 kašika šećera
9 kašika brašna
250 g šećera u prahu
250 g margarina/maslaca
150 g mlevenih lešnika ( ili oraha)
+ malo mleka da se natope lešnici (oko 100 ml)
200 g čokolade
250 g šlag kreme
+ 350 ml mleka ili kisele vode za šlag



Priprema:
Napravite 3 korice od po 5 belanca. Belanca umutite sa šećerom u prahu, dodajte lešnike ili orahe i brašno i lagano umešajte špatulom. Pleh dim. 22 x 33 cm obložite papirom za pečenje, rasporedite masu i ispecite koru na 180 stepeni oko 15 min. Ja sam rernu zagrejala na 6 od 10, nakon 5 minuta pečenja kad se osetio fini miris pečene korice, smanjila temperaturu na 5 i pekla još 10 minuta. Na isti način umutite i ispecite i preostale 2 korice. Lagano im otklonite papir, pokrijte krpom i ostavite da se ohlade.
Savet: Belanca za kore sam odvajala po 5 u šolji, i u isto vreme odvajala žumance u dve posebne činije za mućenje, po 7 i 8 u svakoj. Tako mi je bilo lakše da se slučajno ne bih zabrojala...
Za fil odvojite 7 žumanaca i umutite ih sa 10 kašika šećera i 9 punih kašika brašna i 200 ml mleka. Ostatak mleka stavite da provri, smanjite temperaturu i skuvajte krem. Pazite, krem treba da bude prilično gust, zato budite strpljivi i na tihoj vatri kuvajte neprestano mešajući. Pokrijte prianjajućom folijom tako da folija dodiruje krem po sredini i ostavite da se skroz ohladi.
Preostalih 8 žumanaca umutite sa 250 g šećera u prahu. Posebno umutite 250 g margarina ili maslaca pa dobro izmiksajte sa žumancima. Dodajte dobijenu smesu u ohlađen krem i sjedinite mikserom. Odvojite 1/3 kreme i dodajte joj mlevene lešnike prethodno poparene sa malo vrelog mleka. Sasvim malo mleka je dovoljno da se dobije kašica, oko 100 ml otprilike. Pazite da vam ne bude preretka. Izmešajte sa kremom. U  2/3 kreme dodajte rastopljenu čokoladu i sve dobro izmešajte.
Umutite šlag sa mlekom ili kiselom vodom. Prvu koru stavite na poslužavnik, premažite polovinom crne kreme. Preko premažite sloj šlaga pa stavite drugu koru. Na nju rasporedite svetli krem sa lešnicima i premažite šlagom. Stavite treću koru, premažite preostalim crnim filom i celu tortu odozgo i okolo premažite šlagom. Ukrasite tortu po želji. Dobro ohladite u frižideru pre služenja.
Napomena
Torta u originalnom receptu filuje se tako što se preko kore prvo premaže šlag pa tek onda krema. Ja sam to slučajno uradila suprotno, prvo krema pa šlag, i mislim da je taj redosled bolji. Čini mi se da se lakše razmaže šlag preko kreme nego obratno, mada sam je do sada radila po receptu i nisam imala većih problema.



Коментари

Популарни постови