недеља, 07. април 2019.

Pica ( Pizza )


Pica je italijanski specijalitet popularan širom sveta i verovatno nema osobe koja je ne voli. Za dobru picu najbitnije je testo, a nadev je već stvar ukusa i može se prilagoditi svima.
Mogućnosti su bezgranične, sve je stvar vaše mašte ili onoga što trenutno imate u frižideru. Za ukusnu picu potrebno je kraće vreme pečenja na visokoj temperaturi, 10 idealnih minuta je sasvim dovoljno za neverovatno lepu i sočnu domaću picu. I verujte mi, ovo testo je najbolje domaće testo za picu, milion puta provereno i potvrđeno, a recept je sa Coolinarike, od majstora arasica. Konačno je došlo vreme da recept za picu osvane i na ovom blogu!


 PICA (PIZZA)

Potrebno je:
za 2 manje ili 1 veću picu
za testo:
20 g svežeg kvasca
200 ml tople vode
320-350 g brašna
3-4 kašičice ulja ( 15 ml )
1 kašičica soli
nadev:
200 g salame
200 g kačkavalja
150 g mariniranih šampinjona
5-6 maslina
1 kašičica origana
100 g kečapa
po želji
nekoliko kolutova čajne kobasice
nekoliko listova šunke ili pečenice
1 viršla ili kobasica iseckana na kolutove
1-2 jaja

Priprema:
U dubljoj činiji rastvorite kvasac u toploj vodi, dodajte malo brašna i promešajte. Zatim dodajte ulje, so i malo po malo brašna, stalno mešajući testo. Po potrebi dodajte još onih 30tak gr brašna više, u zavisnosti od tipa brašna možda će vam zatrebati. Uglavnom, testo treba da je mekano i po malo da se lepi za prste. Ja čak i ne mesim rukama već kašikom dobro izlupam testo, oblikujem ga i ostavim. Dakle, umestite testo rukama ili kašikom, i ostavite pokriveno krpom da nadođe, nekih pola sata otprilike.
Za to vreme pripremite ostale sastojke. Salamu i kačkavalj narendajte, šampinjone iseckajte ako niste kupili već iseckane.



Nadošlo testo prebacite na papir koji ste malo pobrašnili. Ako ćete praviti dve pice, onda testo podelite na dva dela i drugi vratite u činiju dok ne pripremite prvu picu. Ako pak pravite jednu veliku picu onda celo testo razvucite na papiru u veliki krug. Nemojte ga previše gnječiti, samo izručite testo na papir, preokrenite ga par puta po pobrašnjenom papiru i razvucite krug. Ne mora da bude savršeno oblikovana lopta pre nego što je oklagijom razvijete. Za veliku picu će vam onda biti potrebno da istrošite sve navedene sastojke, dok za dve pice treba da podelite sastojke na dva dela., logično.
Znači, testo oklagijom razvucite u krug, a zatim krajeve testa možete i prstima još malo oblikovati. Preko testa namažite kečap, pospite origanom i pobacajte malo kačkavalja. Zatim testo prekrijte rendanom salamom, šampinjone ravnomerno rasporedite u krug, i onda dodajte po želji još nešto suhomesnato, tipa pečenice ili čajne kobasice, viršle ili kobasice iseckane na kolutove, ljute papričice ili čeri paradajz presečen na pola, ali i ne morate. Odozgo stavite par maslina i sve lepo prekrijte kačkavaljem. Po želji možete dodati i jaje koje trebate malo posoliti odozgo. Preko svega toga možete dodati još malo kečapa. 



Rernu zagrejte na 250 stepeni. Uz pomoć papira prevucite testo u rupičasti pleh i pecite tačno 10 minuta, ni minut duže. Da je savršeno pečena znaćete po tome što će joj rubovi fino porumeneti, a sir dobiti mehuriće.
Pečenu picu izvadite iz rerne, ostavite barem minut da odstoji (jer, ko će čekati duže?) pa tek onda secite i uživajte. 



Postupak za pečenje pice u Fagor pizza pekaču Multi Grill

Od ove mere za testo i za nadev možete napraviti dve pice prečnika oko 28 cm. Uključite pekač na 5 minuta da se zagreva, a za to vreme vi pripremite prvu picu. Kada pekač bude spreman za pečenje, što znači da je dostigao idealnu temperaturu, oglasiće se zvučnim signalom. Podignite poklopac i uz pomoć papira prebacite picu na plotnu. Poklopite i podesite temperaturu na 15 minuta. Na kraju procesa pečenja ponovo će se oglasiti zvučni signal što je znak da je pica pečena. 
Ukoliko niste sigurni možete u svakom trenutku podići poklopac i proveriti kako napreduje pečenje. Dok se prva pica peče, imate taman toliko vremena da napravite drugu picu i odmah je stavite u pekač, podesite vreme i za 15 minuta dobićete savršeno mekanu i sočnu picu.

Нема коментара:

Постави коментар