Lokumi


Lokumi su zapravo vrsta uštipaka, ali su za razliku od njih puno jednostavniji , lakši i brži za pripremu jer u testu nema kvasca i ne mora se čekati da se testo nadigne već se rade odmah.
Mogu se poslužiti kao predjelo, za doručak ili večeru uz priloge po vašoj želji. Odlični su uz nešto suhomesnato, uz sir ili kajmak, ili jednostavno uz jogurt. Recept sam davno dobila od drugarice, a od nje sam i čula za njih, i uopšte za taj čudan naziv koji asocira na rahat lokum. Od tada ih samo tako pravim, a evo konačno i recept da se nađe na blogu. Preporučujem da ih isprobate, ako već niste.


LOKUMI

Potrebno je:
2 jaja
1 čaša jogurta ( ili mleka ili kisele vode)
1 prašak za pecivo
1 ravna kašičica soli
brašno po potrebi


Priprema:
Umutite jaja viljuškom, dodajte jogurt i so. Kao zamenu za jogurt možete upotrebiti mleko ili kiselu vodu. Izmešajte jaja, so i jogurt pa dodajte prašak za pecivo i malo po malo brašna i mešajte neprestano. Brašna dodajte po potrebi, testo treba da bude glatko i lepljivo, ali ne previše, da može da se radi sa njim. Odmah izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu i razvijte testo debljine oko 0,5 cm. Nožem ili sekačem isecite testo na romboide. Ostatke testa ređajte na gomilici jedno preko drugog, kasnije ćete i to razvući i napraviti još romboida, ali nemojte mesiti opet već samo ređajte. Ako vam je testo lepljivo onda dodajte odozgo još malo brašna da bi ste lakše razvili koru. 



Stavite u dublji tiganj otprilike dva prsta ulja i uključite da se zagreva. Stavljajte po nekoliko romboida da se prže istovremeno. Lokumi će se lepo naduti prilikom prženja, pa kad se zarumene sa donje strane samo ih lagano prevrnite i pustite da se zarumeni i sa druge strane. Rešetkastom kašikom vadite lokume, malo ih ocedite od ulja i stavljajte ih u činiju za posluživanje. Prženje nastavite sve dok budete imali testa. Poslužite lokume tople uz prilog po želji, a odlični su i sutradan pa ih možete poslužiti za doručak ili poneti na posao. 



Коментари

Постави коментар

Популарни постови