Kompot za zimu



Jedan od načina da sačuvate voće za zimu je da skuvate kompot.
Tako ćete voću, od jedne do druge sezone, sačuvati prirodnu boju i izgled. Na pijacama se još uvek mogu naći šljive, a breskve i kruške su u punom jeku. Iskoristie ih.  Priprema kompota nije teška, bitno je izabrati lepe i zdrave plodove vašeg omiljenog voća, a zatim sledi proces pasterizacije koji sam vam opisala u nastavku.


KOMPOT

Potrebno je:
1 kg voća ( kajsije, breskve, dunje, kruške, šljive, višnje )
1 l vode
1/2 kesice limontusa
5 kašika šećera


Priprema:
Prvo pripremite tegle. Poklopci od tegli ne smeju imati nikakvu ogrebotinu sa unutrašnje strane, rđu ili nešto slično. Operite tegle, sipajte malo vode pa zatvorite poklopcem. Izvrnite teglu naopako da proverite da li dobro dihtuje poklopac. Ukoliko ne curi voda iz tegle, možete ih koristiti za kuvanje kompota. Isipite vodu i ostavite tegle da se ocede dok pripremite voće.
Voće takođe treba da bude zdravo i zrelo. Očistite ga od koštica, ukoliko ima nekih tačkica obrežite i bacite taj deo. Kajsije narežite na polovine, breskve na kriškice, dunje na kockice, kruške možete prerezati na četvrtine ili kako volite.
U litar vode rastvorite limontus i šećer, ukoliko volite slađi kompot dodajte još 1-2 kašike šećera. 
Naređajte voće u tegle, nalijte rastvorom i zatvorite. Još jednom proverite da li poklopac lepo pasuje, okrenite par puta teglu gore-dole. Ako neka kap iscuri zamenite poklopac.
Na dno dubokog lonca stavite neku krpu, naređajte tegle i između njih stavite krpu da ne bi lupale jedna u drugu tokom kuvanja. Nalijte vodom do ruba tegle i uključite ringlu. Od trenutka vrenja kuvajte još najviše pet minuta, zatim ringlu isključite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi, najbolje do sutradan, a onda ih obrišite i odložite u ostavu.
Ovako pripremljen kompot potrajaće vam i do naredne zime, naravno, ako nešto pretekne.
Napomena: Od 1 kg neočišćenih kajsija ispadne otprilike 1 velika i 3 manje tegle, čisto da znate zbog preračuna.



Коментари

Популарни постови