Spaghetti crudi - sirove špagete s paradajzom



Verovatno ćete se složiti sa mnom da su jednostavne stvari u principu najlepše. Takav je i ovaj recept, jednostavne i brze pripreme, a krajnji rezultat je izvanredno ukusno jelo.
Iz samog naziva može se zaključiti da su ovo špagete koje se ne kuvaju na klasičan način u vodi već se sirove, zajedno sa paradajzom i ostalim sastojcima krčkaju u poklopljenoj posudi, najbolje u dubljem teflonskom tiganju. Bez mnogo truda i zaprljanog posuđa, za dvadesetak minuta imaćete spremljen obrok za dve osobe.


SPAGHETTI CRUDI - SIROVE ŠPAGETE S PARADAJZOM

Potrebno je:

(original recepta)

300 g špageta

500 g paradajza

50 g narendanog parmezana

1 kašičica soli

na vrh kašičice šećera

biber

maslinovo ulje

nekoliko listića bosiljka

malo vode

Priprema:

Paradajz operite, odstranite peteljku pa ga oljuštite. Isecite paradajz na krugove. Špagete polomite po sredini na pola.

U dubljem tiganju sipati maslinovo ulje tek toliko da prekrije dno. Poređajte kolutove paradajza, preko stavite polovinu špageta, malo posolite i pobiberite, pobacajte malo bosiljka i parmezana. 

Ponovite postupak još jednom. Odozgo stavite još jedan sloj paradajza, poprskajte sa malo maslinovog ulja i pospite parmezanom. 

Ako vam je paradajz kiseo stavite malo šećera, on će ublažiti kiselost paradajza.

Sipajte malo vode, oko 100 ml, i paradajz će pustiti sokove pa će toliko biti dovoljno da se špagete fino skuvaju. Pazite da ih ne prekuvate, naravno, treba da ostanu al dente.

Poklopite tiganj i pustite da se kuva oko 20 minuta. Povremeno možete da promešate da se ne bi zalepilo za dno tiganja.

Na kraju otklopite tiganj, sve lepo promešajte i poslužite.





Коментари

Популарни постови