Pečene ćufte sa povrćem


Svima su nam dobro znane, a i omiljene, ćufte u paradajz sosu. Na klasičan način spremljene, pržene pa fino ukuvane u paradajz soku.
S vremena na vreme treba malo obogatiti rutinu pa vam predstavljam ćufte koje su pečene u rerni sa povrćem u soku od paradajza. Znam da vam zvući primamljivo, a i izgleda isto tako verujem.O ukusu morate da prosudite sami, zato probajte ćufte pripremljene na ovaj način.



PEČENE ĆUFTE SA POVRĆEM

Potrebno je:
za ćufte
500 g junećeg mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 jaje
4 kašika prezli
1 kašičica aleve paprike
seckani peršun
biber
soli i suvog začina po ukusu

prilog
4 krompira
2 sveže paprike
2 paradajza

preliv
1/2 čaše soka od paradajza
malo vode

Priprema:
Mlevenom mesu dodajte sitno seckani crni luk i jedan čen seckanog belog luka. Dodajte jaje, prezle i sve navedene začine i rukom umesite smesu. Pokrijte činiju prianjajućom folijom i ostavite na kratko da odstoji u frižideru.
Zatim pravite ćufte malo veće od onih koje pravite kada spremate klasično ćufte u sosu. Malo ih spljoštite između dlanova.
Krompir, paradajz i papriku iseći na kolutove. Krompir stavite u posebnu činiju, posolite i rukama istrljajte da bi se so ravnomerno rasporedila.
Posudu u kojoj ćete peći, keramički ili vatrostalni pekač, nauljite i ređajte ćufte i povrće naizmenično u krug. Ako od povrća imate malo da vam je ostalo, slobodno ređajte po par komada ( kao što sam ja, videćete na slici ispod).
Sok od paradajza razmutite sa malo vode i prelijte preko.


Preko posude stavite foliju i pecite u rerni na 180 stepeni. Proverite posle 45 minuta otprilike da li je pečeno pa sklonite foliju i pustite da se fino zarumeni odozgo. Pospite seckanim peršunom i poslužite toplo uz salatu.

Savet
Za pečenje izaberite malo dublju posudu kako bi meso i povrće mogli lepo da se skuvaju, a i da vam ne bi kipelo po rerni.
 

Коментари

Популарни постови