Anine the kiflice

 


Nije na odmet da se na ovim stranicama nađe još jedan recept za dobre kiflice, zar ne? Imam ih već prilično ovde, ali na ovaj super recept sam naišla na Instagramu, na profilu @anino_mjesto_srece i bilo je očekivano da ću ga isprobati, što predlažem i vama. Predivno su mekane i fine, čak i sutradan. Naravno, možete ih puniti slatkim ili slanim nadevom, to već prepuštam vama. Ja sam više za slanu varijantu pa sam ih punila sirom, ali uvek napravim pola-pola, jer muž voli sa kremom, pa moram da mu udovoljim. Mislim, ne moram, nego želim, a i redno je ;)


ANINE THE KIFLICE 

Potrebno je:
za testo
1 kg brašna
40 g svežeg kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
300 ml ulja
600 ml mleka
za nadev
krem, džem ili sir
za premaz 
1 jaje



Priprema:
Rastopite u toplom mleku kockicu kvasca, dodajte malo po malo brašna i sve ostale sastojke i umesite glatko testo. Brašno dodajte postepeno, ne svu količinu odjednom. Meni je bilo potrebno još dve kašike preko onog kilograma da bi mi testo bilo lepo. Sve zavisi od vrste brašna, osetićete pod prstima da li je potrebno dodati još malo da se testo ne bi lepilo za prste.
Pokrijte posudu čistom krpom i ostavite testo da udvostruči svoj volumen.
Zatim testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 dela. Od svakog dela oblikujte loptice, pokrijte ih i ostavite oko 30 minuta da malo postignu.


Svaku lopticu razvucite u krug debljine oko 5 mm i isecite na 8 trouglova. Stavite fil po želji i umotajte kiflice.
Tako uradite i sa preostalim lopticama od testa.
Kiflice ređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
Umutite jaje i četkicom premažite kiflice odozgo. Po želji, za slanu varijantu pospite susamom.
Ostavite kiflice da se još malo dižu u plehu.
Uključite rernu da se greje na 180 stepeni, stavite pleh i pecite dok lepo ne porumene odozgo, oko 15 minuta. Dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni, samo pazite da ne pregore.



 





Коментари

Популарни постови