Pasulj sa kobasicama

 

Pasulj obično kuvam sa kobasicama ili sa suvim mesom. Postupak je isti. Potrebno je samo naseckati suvo meso ili kobasice i staviti da se kuva zajedno sa pasuljem. Da ne bi kasnije bilo problema sa varenjem, dok se pasulj kuva dodam mu kašičicu sode bikarbone, i to zaista deluje, a ne umanjuje ukus jela. Kod nas je pasulj omiljen, bez obzira na godišnje doba, tako da ga kuvam povremeno i leti, a zimi malo češće, i tada obično sa nekim suvim mesom. Najviše ga volimo ovako pripremljenog, ni gustog, ni retkog, na kašiku.
Spada u tešku, zasitnu hranu, pa ako imate problema sa želucem, oprezno sa njim. Ali, kako mu odoleti ;)


PASULJ SA KOBASICAMA

Potrebno je:
350 g pasulja
2 glavice crnog luka
2 kobasice (oko 300 g)
1 kašičica sode bikarbone
2 lista lovora
vegeta, so
2 kašičice aleve paprike
2 kašike brašna
ulje
seckani peršun

Priprema:
Pasulj dobro operite, izbacite ako ima neko zrnce da je načeto, ili ako ima neku tačkicu, tu je neka buba sigurno. Stavite u dublju šerpu i nalijte vodom pa stavite na ringlu da provri. Kada provri, prospite tu vodu i nalijte novu, čistu i hladnu vodu.
Crni luk očistite i sitno iseckajte pa dodajte u pasulj. 
Kobasicu iseckajte na kolutove i dodajte u šerpu. Takođe, dodajte lovorov list, kašičicu soli i kašičicu sode bikarbone. Kada budete dodali sodu bikarbonu, zapeniće baš puno, ali samo promešajte i pustite da vrije dalje. Malo će se promeniti i boja tečnosti, ali to generalno ne menja na ukusu, bitniji je efekat koji će imati na vaš želudac.
Pustite pasulj da se kuva nekih 1,5 sat, možda i duže. Sve zavisi od vrste pasulja. Neke vrste je potrebno kuvati i preko 2 sata, neke se i ne skuvaju ravnomerno, pa pazite kada kupujete. Ja uzimam onaj krupni, lepi beli pasulj i on se skuva veoma lako i brzo, i sva zrnca budu skuvana istovremeno. Uglavnom, kada mu se odvoji ljuskica vi ga probajte viljuškom i ako lako sklizne, znači da je skuvan. 
Po potrebi dodajte vodu u toku kuvanja.
U tigan sipajte ulje i stavite da se greje. Nemojte štedeti na ulju, lepše je kad je malo masnije. Zatim dodajte 2 kašike brašna i propržite ga malo stalno mešajući, pa dodajte alevu papriku i promešajte. Pazite da to radite na tihoj vatri da vam brašno ne bi pregorelo, a aleva paprika potamnela i postala gorka.
Sipajte preko pasulja polako jer će početi da prska okolo, mešajte dok to radite.
Dodajte vegetu, još malo soli, seckani peršun takođe.
Dobro izmešajte i pustite još malo da povrije, a zatim sklonite sa ringle, poklopite i ostavite malo da odstoji pa poslužite.

Коментари

Популарни постови