Dacina čokoladna torta

 


Ove godine, za svoj rođendan, odlučila sam se za ovu bogatu, kremastu čokoladnu tortu. Spazila sam je na Instagramu kod Tanje @tanjinikolaci , a recept je sa  Jekinog bloga, dok je original sa bloga Marinastaste gde možete videti još pregršt lepih recepata za torte i kolače. 
Torta je prelepa, prepuna čokolade i krema, pa ćete imati osećaj da jedete najfiniju mlečnu čokoladu jer se prosto topi u ustima.
Za pripremu možete koristiti nutelu ili neki drugi tamni namaz. Ja sam koristila Choco nussa lešnik krem iz Lidla i mogu vam reći da se savršeno uklopio i dao specifičan ukus lešnika torti, koja i u koricama ima mlevenog lešnika pa su se tako idealno dopunili.
Za pečenje sam koristila četvrtasti kalup sa obručom br. 26, a ako želite okruglu tortu, mislim da bi kalup br. 26 odgovarao. Kore su vlažne i sočne i ne kvase se, a veoma lepo se seku kad se torta dobro ohladi.




JEKINA ČOKOLADNA TORTA

Potrebno je:
za kore (peku se 4 kore od po:)
3 belanca
3 kašike šećera
3 žumanca
50 ml ulja
1,5 kašika brašna
1 kašika kakao praha
1 puna kašika mlevenog lešnika
za fil
1 l mleka
4 kašike šećera
3 puding od čokolade (150 g)
125 g čokolade za kuvanje
250 g margarina
400 g nutele
za dekoraciju
200 g čokolade za kuvanje
200 ml slatke pavlake


Priprema:
Najbolje je prvo pripremiti fil, jer dok se skuvani puding bude hladio, možete ispeći kore.
Dakle, od litre mleka uzmite 300 ml i razmutite puding. Puding od čokolade se malo teže rastvara u hladnom mleku, pa pazite da nema grudvica. Ja čak i mikserom umutim kako bih bila sigurna da je smesa homogena.
Ostatak mleka, onih 700 ml, stavite u šerpu sa šećerom i zagrejte skoro do vrenja. Smanjite temperaturu ringle na neki srednji nivo, sipajte u tankom mlazu umućenu smesu za puding i uz neprestano mešanje skuvajte.
U vreo puding dodajte izlomljenu čokoladu i izmešajte da se lepo otopi. Ostavite da se smesa ohladi. Pokrijte je prozirnom folijom tako da folija dodiruje površinu smese. Tako se neće stvoriti korica po površini.
Sada možete početi sa pripremom kora.
Odvojite belanca od žumanca. Pečete 4 kore od po 3 jaja, da ne bude zabune.
Belanca umutite u čvrst sneg uz postepeno dodavanje brašna. Zatim dodajte žumanca i još malo umutite da postane fino penasto. 
Dodajte ulje, brašno, kakao i mleveni lešnik i sve lepo izmešajte špatulom, nežno prevrćući smesu sve dok se ne sjedine sastojci.
Smesu izlijte u papirom obložen četvrtasti kalup sa obručom br.26. Lepo poravnajte odozgo.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, stavite kalup i pecite koru 10 minuta. Ipak, pratite pečenje jer nisu sve rerne iste, možda će vam trebati par minuta više. Bitno je da kora dobije lepu smeđu boju i da se krajevi malo odvoje od ivice kalupa,, to znači da je pečeno. Možete bocnuti čačkalicom ako niste sigurni. Ako čačkalica izađe suva, pečeno je. Pečenu koru izvadite iz pleha i ostavite sa papirom da se ohladi.
U međuvremenu umutite smesu za drugu koru i tako za sve četiri kore. Pecite ih naizmenično. Idealno je da imate 2 ista kalupa. Korice sa sve papirom rasporedite na stolu da se brže ohlade. Ja ispod svake kore stavim krpu da se ne bi navlažila kora odozdo.

Savet: kad izvadite koru iz prvog pleha, operite stranice gde se eventualno zadržalo malo smese od kore. To je bitno da bi vam sledeća kora koju ćete peći bila iste veličine kao i prva, jer u suprotnom hoće da se skupi malo i onda imate problem nejednakih korica prilikom ređanja torte.


Nastavljamo sa pripremom fila. Ako puding nije dobro ohlađen, stavite šerpu u frižider. Pre dalje obrade, potrebno je malo ga razraditi mikserom.
Umutite margarin u posebnoj posudi i sastavite ga sa ohlađenim pudingom, dodajući kašiku po kašiku pudinga. Na kraju dodajte i nutelu ili neki namaz sa lešnikom, bitno da je crni krem.
Sve lepo umutite. Ja sam ipak ostavila fil da se još malo ohladi u frižideru pre nego što sam filovala tortu.
Papir pažljivo odvojite od kora. Na odgovarajuću tacnu stavite prvu koru tako što ćete je okrenuti naopako. Znači, na dno ide gornja pečena strana kore. Tako radite i sa ostalim korama.
Fil podelite na 4 dela i filujte kore. Fila ima dovoljno, tako da kad namažete poslednju koru, imaćete sasvim dovoljno da je premažete sa svih strana.
Stavite tortu u frižider da se hladi, najbolje preko noći.
Sutradan je dekorišite po želji.
Ja sam izabrala ganaš. Slatku pavlaku zagrevajte skoro do vrenja, nikako ne dozvolite da provri. Izmaknite sa ringle i dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi. Sačekajte da se prohladi pa prelijte tortu i našarajte je po vašem ukusu.
Tortu dobro ohladite u frižideru pre sečenja.








Коментари

Популарни постови