Beli Egipat torta


I ove godine, za rođendan našeg sina jedinca, jedna prelepa torta. Izbor je pao na tortu Beli Egipat. 
Ova torta je pravi raj za nepce! Nikoga neće ostaviti ravnodušnim, to je sigurno. Predlažem vam da ne oklevate i prvom prilikom je napravite. Puna je lešnika, bele čokolade i vanil kreme. Korice su od belanaca i lešnika, tanke su i idealno se stapaju sa dva fila, jednim od žumanaca i bele čokolade i drugim od slatke pavlake i seckanih lešnika. Čist hedonizam!
U receptu koji sledi sam vam sve potanko objasnila, tako da ne bi trebalo da imate bilo kakvih problema oko pripreme. Ima malo posla oko nje, ali se svakako isplati trud. Na kraju ćete biti nagrađeni jednim savršenstvom od torte.
Da dodam još jednu napomenu odmah na početku da biste znali koliko lešnika će vam biti potrebno. Ja sam kupila 300 g lešnika i taman sam imala za kore, fil i dekoraciju, a uz to sam malo i gricnula usput.
Torta je od drage Tanje, na Instagramu @tanjini kolaci .



BELI EGIPAT TORTA

Potrebno je:
kore
12 belanaca 
12 kašika šećera
12 kašika seckanih ili krupno mlevenih lešnika
3 kašike brašna

fil I
750 ml mleka
12 žumanaca
10 kašika šećera
8 kašika gustina (100 g)
2 kesice vanil šećera
100 g putera
200 ml slatke pavlake
100 g bele čokolade

fil II
300 ml slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
50 g krem sira
100 g seckanih ili krupno mlevenih lešnika

dekoracija
200 g šlaga u prahu
250 ml mleka
50 g krupno mlevenih lešnika


Priprema:
Prvo prepecite kratko lešnike. Stavite u pleh i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Pečene lešnike prebacite na krpu i istrljajte ih kako bi im otpala opna. Ne mora do kraja da otpadne ako na nekima neće, kada se budu iseckali neće se primetiti. Ostavite ih da se potpuno ohlade pa ih iseckajte. Ja sam koristila krupno rende i fino ih krupno samlela pa niti su seckani, niti mleveni, idealni.
Za pripremu ove torte, mislim da je najbolje da prvo pripremite fil, jer dok se on bude hladio umutićete i ispeći kore.  Da bih dobila 12 žumanaca za fil, ja sam podelila po 4 belanca u tri posebne šolje, a žumanca sam sakupljala u činiji u kojoj ću mutiti. Pa krenimo tim redom onda...
12 žumanaca umutite mikserom sa 10 kašika šećera, dodajte 8 kašika gustina i oko 100 ml mleka od pripremljenih 750 ml. Lepo izmiksajte da ne bi bilo grudvica. Ostatak mleka stavite da se zagreva, pa kad bude blizu ključanja, sipajte ga preko umućenih žumanaca, polako, u tankom mlazu, pri tom neprestano muteći mikserom. Vratite smesu u šerpu i stavite na ringlu i na tihoj vatri skuvajte fil neprestano mešajući žicom. 
U vrelu kremicu dodajte vanil šećer i belu čokoladu izlomljenu na kockice. Mešajte dok se ne otopi. Zatim pokrijte prianjajućom folijom tako da na sredini dodiruje kremu i ostavite da se hladi.
Sada možete početi da pripremate kore.
4 belanca umutite sa 4 kašika šećera, ali šećer postepeno dodajte i mutite, ne sve odjednom. Kada ste dobili čvrst sneg od belanaca, dodajte 1 kašiku brašna i 4 kašike seckanih oraha i špatulom lagano izmešajte, preklapajući smesu sa strane ka sredini.
Kalup sa obručom br.26 obložite papirom za pečenje, rasporedite smesu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 10 minuta. Pazite da kora ostane svetle boje, dužinu pečenja ipak morate prilagoditi svojoj rerni.
Isti postupak ponovite i sa preostalih 8 belanaca, znači, ukupno treba da ispečete 3 kore od po 4 belanaca.
Pečene kore lagano odvojite od obruča i prebacite na krpu, pa kad se potpuno bude ohladila, pažljivo je odvojite od papira.
Pripremite drugi fil na sledeći način. umutite 300 ml slatke pavlake sa 2 kašike šećera u prahu, dodajte 50 g krem sira (ja sam koristila ABC krem sir) i 100 g seckanih lešnika. Promešajte špatulom i ostavite sa strane.
Kako se krema za prvi fil jako sporo hladi, ja sam joj malo pripomogla i toplu je stavila u frižider i tako znatno ubrzala postupak. 
Nastavljamo sa pripremom prvog fila....puter umutite posebno, a slatku pavlaku posebno.
Kremu prvo razradite kratko mikserom, dodajte umućeni puter i izmutite mikserom pa dodajte i slatku pavlaku i sve lepo sjedinite mikserom.
Prvi fil podelite na tri dela, a drugi na dva dela- Onako, u činiji povucite crtu špatulom, ne mora baš da bude precizno u gram.
Na tacnu stavite jednu koru, okrećući je naopako, da gornja strana bude dole jer vam je donja strana ravnija i lepša za mazanje. Premažite je prvim filom, zatim pažljivo nanesite drugi fil, pa stavite drugu koru i učinite isto. Kad nanosite drugi fil budite pažljivi jer je ovaj ispod mekan, tako da bi trebalo da ga stavljate na nekoliko mesta po gomilicu i nožem ih lagano spojite i rasporedite. Ide lako, ne brinite. Na kraju dolazi treća kora koju premazujete prvim filom odozgo i sa strane.
Ostavite tortu preko noći u frižideru da se lepo stegne i ohladi pa je sutradan dekorišite.
Za dekoraciju umutite šlag sa mlekom, premažite celu tortu i ukrasite je po želji ružicama, a na sredinu i po obodu torte stavite krupno rendane lešnike.

Коментари

Популарни постови