Venčići sa džemom od jagoda


 
Pravo je vreme da ponovo počnemo da mesimo i pustimo rerne u pogon. Sezonu otvaram ovim slatkim venčićima sa džemom od jagoda. Zasladiće vas i ugrejati ovih prohladnih jesenjih dana. 
Inspiraciju za recept sam videla kod @jelenadoskovic , s tim što ih je ona dodatno još posula pistaćima i prelila krem sirom. Kod mene je ipak jednostavnija varijanta samo sa džemom. Zašto komplikovati nešto i onako lepo i fino ;)


VENČIĆI SA DŽEMOM OD JAGODA

Potrebno je:
20 g svežeg kvasca
100 ml toplog mleka
100 ml tople vode
40 g šećera
2 jaja
125 g istopljenog putera
550 g mekog belog brašna
džem od jagoda


Priprema:
Kvasac izmrvite i rastvorite u mlakom mleku sa jednom kašičicom šećera. Ostavite da malo postoji i da se aktivira. 
U posudi u kojoj ćete mesiti prebacite nadošao kvasac, dodajte toplu vodu, jaja, šećer i promešajte. Zatim dodajte malo brašna i otopljeni puter pa uz postepeno dodavanje ostatka brašna mesite prvo varjačom, a zatim rukom. Oblikujte loptu od testa, premažite je odozgo sa malo ulja, pokrijte čistom krpom i ostavite oko sat vremena da fino naraste.
Nadošlo testo prebacite na radnu površinu koju ste malo pobrašnili. Razvucite testo u pravougaonik, premažite ga džemom pa preklopite dužu stranu. Pređite oklagijom još malo preko testa.
Sekačem za picu isecite trakice pa svaku uvijte oko svoje ose, kao vreteno. Potom od svake trakice napravite venčić.
Ređajte venčiće u papirom obložen pekač, s tim da ostavljate malo mesta između.
Rernu zagrejte na 180 stepeni, pa kad venčići malo odstoje u plehu, stavite u rernu i pecite oko 20 minuta. Dužinu pečenja prilagodite vašoj rerni. Uglavnom, treba da lagano porumene odozgo.
Pečene venčiće pokrijte krpom i ostavite malo da odstoje pre služenja.
Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.

Коментари

Популарни постови