Sutlijaš



Sutlijaš je vrsta mlečne poslastice, vrlo jednostavna i po sastavu, a i po načinu pripreme. To je u stvari pirinač kuvan u mleku, a služi se uz razne dodatke poput cimeta, morskog oraščeta i slično. Svako ima neki svoj recept, mnogi ga kuvaju i odokativno, bez nekih mera, a tako radim i ja, moram da priznam. Sada sam odlučila da isprobam Majin recept za sutlijaš, sa tačnim merama i zabeležim ga na blogu. Zatrebaće nekada nekome, garant.
Inače, sutlijaš se može jesti topao ili hladan, to je već stvar ukusa. Ali jedno je sigurno, svako će garantovano uživati u jedinstvenom ukusu ove poslastice koja podseća na detinjstvo.
 

SUTLIJAŠ

Potrebno je:
250 g pirinča
500 ml vode
1/2 kašičice soli
1 l mleka
150-200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
cimet za posipanje

Priprema:
U širu,dublju šerpu stavite 250 g pirinča, pola kašičice soli i 500 ml vode. Stavite na jaču vatru da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte dok voda ne ispari. To je oko 5 minuta otprilike. Promešajte povremeno.
Zatim dodajte oko pola litre mleka, šećer (meni je sa 200 g šećera bilo previše slatko, zato sam napisala da stavite 150 g ako ne volite preslatko) i vanilin šećer i nastavite kuvanje na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje, još nekih 10-15 minuta.
Kad krene da se zgušnjava dodajte ostatak mleka i kuvajte do kraja, na isti način kao i do tada. Snizite temperaturu ako primetite da se pirinač lepi za dno šerpe.
Sutlijaš je gotov kada zrno pirinča bude mekano, ali da kaša bude relativno žitka, jer će se hlađenjem dosta zgusnuti pa nemojte da vam se skroz zgusne na šporetu.
Vruć sutlijaš sipajte u činijce, a kada se malo prohladi pospite cimetom. Poslužite ohlađeno na sobnoj temperaturi. Neko voli vruće, moj sin na primer jede vrelo, a neko voli ohlađeno u frižideru, pa vi vidite kako ćete.




Коментари

Популарни постови