Grčka torta

 

Grčka torta je izvanredno ukusna poslastica koja spaja bogate ukuse pečenih korica od belanaca, mlevene plazme i mlevenog lešnika sa filom od žumanaca kuvanih u mleku, i putera, sa seckanom mlečnom i belom čokoladom. Priprema ove torte je pravo uživanje za sva čula, a rezultat je neodoljiva i čarobna poslastica kao stvorena za uživanje sa vašim najmilijima. A stižu nam i praznici pa evo ideje šta pripremiti, a ako je budete izabrali, budite sigurni da ste napravili dobar izbor!

GRČKA TORTA

Potrebno je:

za jednu koru, peku se 3
5 belanca
5 kašika šećera
5 kašika mlevene plazme
5 kašika mlevenih lešnika
na vrh noža praška za pecivo

za fil
15 žumanaca
150 g šećera
80 g gustina
800 ml mleka
300 g maslaca
200 g mlečne čokolade
200 g bele čokolade
4 pune kašike mlevene plazme

za dekoraciju
slatka pavlaka ili šlag


Priprema:
Rernu uključite na 180 stepeni.
Mutite 5 belanca dok ne postanu čvrsta, postepeno dodajte 5 kašika šećera i umutite u čvrst sneg, negde oko 10 minuta otprilike će vam trebati za mućenje.
Na kraju špatulom lagano umešajte 5 kašika mlevenih lešnika, 5 kašika mlevene plazme i na vrh noža praška za pecivo.
Okrugli kalup br.26 obložite pek papirom, stranice premažite maslacem i pospite brašnom. Izručite smesu i poravnajte je odozgo. 


Pecite 10-15 minuta na 180 stepeni. Pratite pečenje da kora ne bi pregorela odozgo, treba da ostane svetle boje i da se odvoji od stranica kalupa.
Pečenu koru ostavite da se ohladi pa tek onda pažljivo skinite pek papir.
Isti postupak mućenja i pečenja ponovite još 2 puta, treba da dobijete 3 kore.
Umutite mikserom 15 žumanaca sa 150 g šećera, dodajte 80 g gustina i 200 ml mleka. Umutite da nema grudvica.
Preostalih 600 ml mleka stavite da provri, smanjite temperaturu ringle na srednju. Vrelo mleko u tankom mlazu sipajte preko umućene smese od žumanaca i gustina, sve vreme mešajući mikserom. 
Zatim smesu vratite u šerpu i na tihoj vatri skuvajte fil, sve vreme mešajući, dok ponovo ne provri i ne zgusne se.
Sklonite sa ringle, prekrijte površinu fila streč folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Maslac penasto umutite pa malo po malo dodajte u ohlađeni fil i sve zajedno dobro izmiksajte.
U smesu dodajte 4 kašike mlevene plazme i obe čokolade, mlečnu i belu, koje možete ili izrendati ili naseckati sitno.
Fil podelite na 3 jednaka dela.
Na tacnu stavite prvu koru, nafilujte i lepo poravnajte, pa tako uradite i sa preostalim korama i filom.
Odozgo tortu ukrasite umućenom slatkom pavlakom ili šlagom i dekorišite po želji,
Dobro je ohladite u frižideru pre sečenja.



Коментари

Популарни постови