Karamel štanglice sa rozen koricama

 


Danas sa vama delim recept za jedan divan kolač sa gotovim rozen koricama. 
Recept sam pronašla kod Natalije na njenom prelepom blogu .
Imala sam jedno pakovanje rozen korica koje su prilično dugo čekale u špajzu svoju priliku, i vrlo prijatno me iznenadile koliko su ostale sveže. Htela sam da probam neki novi recept sa njima pa sam tako i pronašla ovaj koji vam pišem u nastavku.
Ovo je kolač bez pečenja, vrlo jednostavne i brze pripreme i ja vam preporučujem da ga isprobate. 
Sastoji se od pomenutih rozen korica i karamel fila sa mlevenim keksom i orasima, uz dodatak bele čokolade. Jedino što može da vas zaplaši, da tako kažem, je karamelisanje šećera. Mada, zaista, nema potrebe, sve je vrlo jednostavno, samo pratite korake. Nadam se da sam lepo sve objasnila.
Kolač je veoma lep i dekorativan, i uz kaficu je pun pogodak.


KARAMEL ŠTANGLICE SA ROZEN KORICAMA


Potrebno je:
1 pakovanje rozen korica

za fil:
350 g šećera
500 ml mleka
100 g bele čokolade
200 g margarina
250 g mlevenih oraha
350 g mlevenog keksa

za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja
čč
Priprema:
Prepecite orahe u rerni, nekih 10 minuta na 180 stepeni. Preporučujem da to uradite zbog lepše arome.
Ohladite orahe pa ih sameljite. Keks sameljite, takođe. Možete koristiti plazmu ili petit keks.
Sipajte šećer u šerpu sa debljim dnom, stavite da se topi na srednjoj temperaturi. Mešajte drvenom varjačom dok se potpuno ne otopi i karamelizuje, ali pazite da ne potamni previše jer će imati gorak ukus. Čak i ako ostane malo zgrudvanog šećera, mešanjem će se otopiti. 
Sada nalijte mleko preko karamela. Budite obazrivi, doći će do burne reakcije, mleko će početi da ključa, a karamel će se ponovo stvrdnuti. Vratite šerpu na ringlu i zagrevajte dok se potpuno ne otopi.
Kada se sve lepo otopilo, u karamel dodajte izlomljenu belu čokoladu i margarin isečen na kockice. Mešajte da se sve lepo otopi. Sklonite sa ringle pa dodajte mleveni keks i mlevene orahe. Sjedinite sve varjačom.
Toplim filom filujte rozen korice. Na svaku koricu ide po 7 kašika fila koji treba lepo razmazati. Ređajte korice i premazujte, ali to radite brzo jer je lakše dok je fil topao. Gornju koricu ne treba premazivati već je samo pokrijte prozirnom folijom i stavite neki pleh odozgo kako bi je opteretili da se bolje spoje korice sa filom.
Ostavite kolač preko noći da se stegne, a zatim otopite čokoladu sa uljem i prelijte preko. Poravnajte dugačkim nožem i vratite u frižider da se lepo stegne. 
Zatim secite na štanglice i uživajte.

Napomena:
- Štanglice su dimenzija 4x2 cm.
- Sekla sam ih skalpelom kako bi rez bio ravan i lep, a vi možete pokušati i tankim, oštrim nožem.
- Kolač obavezno ostavite da odstoji, da korice fino omekšaju i povežu se sa karamel filom.



Коментари

Популарни постови