Torta Ruska salata

 

Ovu tortu pamtim kao jednu od najčešće pravljenih torti tokom mog odrastanja. Mama ju je pravila veoma često, što nama za rođendane ili za neka slavlja, što bližoj rodbini povodom istih događaja. I onda je nekako, malo po malo, polako odlazila u zaborav. Došle su neke nove torte, novi ukusi, a sve je to mamilo da se proba. I tako sam ja nedavno listala svoju svesku sa receptima i naišla na ovaj recept, pa sam rešila da se podsetim nekih lepih, starih ukusa.
Torta se sastoji od tri lepe kore od belanaca i oraha, kao i jednostavnog fila od žumanaca i brašna kuvanih u mleku, uz dodatak seckanih žele bombona, oraha i suvog grožđa.
Sasvim dovoljno za potpuno uživanje.
Prenosim vam recept bez ikakvih izmena, nadam se da će vam se svideti.


TORTA "RUSKA SALATA"


Potrebno je:
sastojci za 3 kore:
12 belanaca
12 kašika šećera
6 žumanca
6 kašika brašna
6 kašika mlevenih oraha
za fil:
750 ml mleka
6 žumanca
6 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
5 kašika oštrog brašna
250 g putera
250 g prah šećera
100 g seckanih oraha
100 g seckanih žele bombona
100 g suvog grožđa

Priprema:
Pripremite 3 kore posebno. Za svaku koru umutite posebno 4 belanca uz postepeno dodavanje 4 kašika šećera. Umutite čvrst sneg pa dodajte 2 žumanca i još malo mutite. U umućenu masu dodajte 2 kašike brašna i 2 kašike mlevenih oraha. Sjedinite sa belancima lagano, blagim prevrtanjem varjačom.
Koru pecite na papirom obloženom kalupu br.26 na temperaturi od 180 stepeni. Meni je bilo potrebno 10 minuta, a vi pazite jer kora treba da ostane svetle boje.
Na isti način umutiti i ispeći još dve ovakve kore.
Kore ostaviti da se ohlade, a zatim im pažljivo skinite pek papir.
Pripremite fil na sledeći način:
600 ml mleka stavite u šerpu na ringlu da se zagreva. Posebno umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte brašno i preostalih 150 ml mleka i umutite da nema grudvica. Pažljivo sipajte u vruće mleko i uz neprestano mešanje skuvajte fil. 
Sklonite sa ringle i ohladite na sobnoj temperaturi.
Posebno umutite puter sa šećerom u prahu, pa kašiku po kašiku dodajte u fil i umutite mikserom dok se sve lepo ne sjedini i ne postane penasto.
Trećinu fila odvojite za premazivanje torte spolja.
U ostatak fila dodajte seckane žele bombone, seckane orahe i suvo grožđe i sve lepo promešajte. Podelite na dva jednaka dela.
Prve dve kore premažite šarenim filom, poklopite trećom korom i premažite je odozgo i sa strane onim ostavljenim delom krema.
Tortu ostavite preko noći u frižideru da se stegne.
Dekorišite tortu po vašoj želji, mlevenim orasima i slično.


Коментари

Популарни постови