Moskva šnit torta



O ovoj torti se manje-više već sve zna. O njenom poreklu i o tome kako je nastala, tekstova ne manjka na internetu, pa ne bih i ja pisala ovde o tome, Ja ću o onom lepšem delu, o ukusu.
Moskva torta je lagana, voćna i svečana torta. Original nisam imala prilike da probam, ali meni je ovo san snova, čisto savršenstvo!
Ukus je kombinacija slatkog, kremastog i voćnog, sa slojevima koji se stapaju u jedinstveni ukusni doživljaj. Svaki zalogaj pruža slatko zadovoljstvo i bogatstvo ukusa,
Moskva torta je omiljeni dezert za posebne prilike i proslave. Njena bogata tekstura i slojevi čine je luksuznom i neodoljivom poslasticom koja će zadovoljiti i najizbirljivije sladokusce.
Meni je dugo trebalo da se odvažim i napravim je, i nekako sam obećala sebi da ću je praviti za svoj rođendan, pa je tako i bilo. Moji ukućani više vole čokoladne torte, pa sam im uglavnom uvek ispunjavala želje, ali red je da za svoj dan napravim sebi nešto specijalno. A to je svakako ova lepotica.
Rođendan je bio odavno, torta se pojela i pobrala sve pohvale, pa je napokon došlo vreme da napišem recept na blogu.
Uglavnom, u pripremi sam sledila Majina uputstva, ali sam permutovala redosled voća, pa tako kod mene višnje zauzimaju centralni deo torte, dok je ananas na prvoj i trećoj kori. Ništa nije smetalo, a vidim da je i originalna verzija torte takva, pa eto...


MOSKVA ŠNIT TORTA

Potrebno je:

za kore
10 belanaca
250 g šećera
250 g pečenih, mlevenih lešnika
1 kašičica (5 g) kukuruznog skroba
 
za žuti fil
10 žumanaca
300 ml mleka
100 g šećera
2 kesice vanilin šećera
60 g kukuruznog skroba
125 g putera
 
za beli fil
250 ml mlečne slatke pavlake
1 kesica vaniln šećera
 
voće
400 g svežih ili zamrznutih višanja + 100 g šećera
125 g konzerviranog ananasa, oceđenog

za dekoraciju
250 ml slatke pavlake

Priprema:
Preporuka je da prvo pripremite voće, pa onda fil. Dok se voće cedi, a fil hladi, pripremite kore.
U šerpicu stavite višnje i 100 g šećera, pustite da provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte još desetak minuta. Prebacite višnje u cediljku i ostavite ih da kaplju nad šerpom. Ova količina višanja je za dve kore, prvu i treću. Neka vas ne buni što na mojim slikama voće stoji obrnutim rasporedom, višnje na sredini, a ananas preko prve i treće kore. Mada, može i tako, ništa nije falilo. Ja sam malo permutovala neke činjenice dok sam pravila tortu, tj. nisam zapamtila redosled, ali šta je tu je, i ovako je bila ekstra.
Zatim ananas iseckajte na sitne komadiće i njega ostavite da se cedi.
Za pripremu fila je potrebno da odvojite belanca od žumanaca.
Žumanca umutite sa 100 g šećera i 2 vanilin šećera, dodajte 60 g skroba i 60 ml mleka i sve lepo umutite da nema grudvica.
Ostatak mleka stavite da se greje, pa lagano ulijte umućena žumanca sa gustinom.
Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne kao puding. Neprestano mešajte žicom sve dok ne dobijete fini, gusti krem. Trebaće vam nekih 10 minuta za ovo, otprilike.
Preko skuvanog fila stavite pvc foliju i ostavite da se hladi.
Ohlađen fil kratko promutite mikserom pa dodajte umućen puter i sve zajedno dobro izmiksajte da se lepo poveže i sjedini. Ostavite fil u frižideru na par sati da se dobro stegne i ohladi.
Sada možete početi da pripremate kore.
Umutite sneg od 10 belanaca, dodajte 250 g šećera i nastavite mućenje još par minuta, sve dok se kristali šećera ne razbiju.
U 250 g pečenih, mlevenih lešnika dodajte jednu kašičicu skroba i  promešajte da se skrob rasporedi svuda. Sipajte u umućen šaum, pa promešajte špatulom, pažljivo i lagano. 
Veliki pleh od rerne postavite papirom za pečenje. Rasporedite smesu ravnomerno i pecite na 180 stepeni 20ak minuta. Obratite pažnju na boju kore, trebalo bi da ostane lepe, svetle boje i da se oseti intenzivan miris pečenih lešnika. Dužina pečenja će zavisiti od vaše rerne, vi je najbolje poznajete, pa pazite.
Koru ostavite da se potpuno ohladi, zatim je zajedno sa papirom isecite na 4 jednake trake, otprilike 10 cm širine.
Neposredno pred sklapanje torte umutite slatku pavlaku sa vanilin šećerom.
Žuti fil izvadite iz frižidera, umutite ga mikserom da se lepo razradi i postane maziv, a zatim ga podelite na tri jednaka dela. Možete ga izmeriti pa izračunati trećinu. A možete, kao što ja radim. fil podeliti u tri iste činije, po principu kašika tamo, kašika ovamo. Otprilike kada budu isto napunjene, to je to.
Tortu sklapajte po sledećem redosledu:
- prva kora, trećina žutog fila, polovina višanja, trećina slatke pavlake
- druga kora, trećina žutog fila, ananas, trećina slatke pavlake
- treća kora, trećina žutog fila, druga polovina višanja, trećina slatke pavlake
- četvrta kora

Napomena:
Pošto je slatku pavlaku teško razmazivati preko žutog krema i višanja onda nju mažite na drugu koru, pa je naopako prebacite preko prethodne kore. Zatim tu prevrnutu koru blago pritisnite rukama po sredini, celom dužinom, kako bi lepo nalegla, i tek onda pažljivo skinite papir.
Postupak ponovite i sa sledećim korama.
Filom koji je iscurio sa strane, premažite celu tortu sa bočnih strana.
Sa četvrte kore ne skidajte papir, već je tako zajedno sa tacnom stavite na neko duguljasto zvono i ostavite u frižideru da se lepo stegne. Minimum je 24 sata, ali imajte u vidu da je torta sve lepša ako stoji malo duže.

Kada se torta lepo stegla dekorišite je umućenom slatkom pavlakom i ukrasite po želji.



Коментари

Популарни постови