Vanil krem-štrudla
Odavno je ova štrudla omiljena u mojoj kući. Verujte mi, sa razlogom je tako! Ukusom je veoma slična krempiti, koju inače obožavamo, tako da nas je na prvi griz osvojila. Veoma je lepa topla, ali moja preporuka je da je poslužite hladnu, izvanredna je!
Uz dodatak nekog voća, višnje naročito preporučujem, mada je i sa kupinama prelepa, dobićete osvežavajući, slatko-kiselkasti dezert koji je idealan za predstojeće tople dane.
Uz dodatak nekog voća, višnje naročito preporučujem, mada je i sa kupinama prelepa, dobićete osvežavajući, slatko-kiselkasti dezert koji je idealan za predstojeće tople dane.
Recept je na Coolinarici objavila moja draga drugarica Jeka, koju sam imala prilike da upoznam prošle nedelje, na moje veliko zadovoljstvo!
A za ovu štrudlu biće vam potrebno:
1 pakovanje (500 g) kora za pitu
za prvi fil:
3 jaja
3 kašike šećera
1 šolja (od 2 dl) ulja
pola šolje pšeničnog griza
1 šolja jogurta
1 kesica praška za pecivo
za drugi fil:
1 l mleka
9 kašika šećera
3 kesice pudinga od vanile
Priprema:
Prvo pripremite drugi fil. Skuvajte puding u mleku sa šećerom, klasično, kako i inače kuvate puding, i ostavite da se malo prohladi. Ne sasvim, potrebno je da bude topao kada filujete kore. Mešajte povremeno da se ne bi stvorila korica na pudingu.
Za to vreme pripremite prvi fil. Umutite belanca sa šećerom pa dodajte žumanca, umutite još malo i onda dodajte ulje, griz, prašak za pecivo i jogurt. Promešajte mikserom da se sve sjedini.
Kore razdvojite i podelite na 4 dela po 4-5 kora, u zavisnosti od toga koliko kora imate u pakovanju.
Raširite jednu koru i premažite je sa 3-4 kašike prvog fila. Tako uradite i sa drugom, trećom i četvrtom korom ako je imate, a na poslednju koru uz ivicu stavite puding u malim gomilicama. Znači, poslednju koru ne premazujete filom sa jajima, već samo stavite topao puding i urolate sve zajedno oblikujući malu štrudlu.
Tako uradite i sa preostalim korama. Ja obično poslednju, četvrtu štrudlu, obogatim nekim voćem, poredjam ga odozgo preko pudinga i pažljivo urolam.
Rolate poredjajte na papir u plehu pa ih premažite ostatkom fila, ili poprskajte sa malo ulja i ispecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, dok fino ne porumeni odozgo.
Ostavite je da se malo prohladi pa je posipite prah šečerom, skuvajte neku omiljenu kaficu i uživajte!
Prijatno!
Jao, Jekago...puno je divnih recepata objavila na Coolinarici!I ovo je jako zanimljivo
ОдговориИзбришиDa, često kuvam po njenim receptima, baš mi gode. Ovu štrudlu toplo preporučujem što pre ;)
ИзбришиZaista divna štrudla. Već drugi put je pravim sa Dr. Oetker pudingom od vanile. Divne su Vam fotografije.
ОдговориИзбришиHvala puno! Drago mi je da delimo mišljenje što se tiče ove predivne štrudle. Pozdrav!
ИзбришиFantasticno izgleda i nisam nikada probala nista slicno, tako mami da se isproba sto pre.:)))
ОдговориИзбришиJako lepo izgleda!
ОдговориИзбришиČista fantazija!
ОдговориИзбришиHvala vam! Toplo preporučujem da isprobate ovu štrudlu što pre, hladna je izvanredna, a stižu nam topli dani....
ОдговориИзбришиova pita se kpod nas vec odomacila
ОдговориИзбриши