Пређи на главни садржај

Slani rolat sa mesom


A sada nešto jako fino, ukusno i veoma dekorativno! Rolat-piramida, kako ga ja zovem ;)
Sa mlevenim mesom, ali po vašem ukusu može da se napravi i od mešavine mesa i ljuspica soje, ili šampinjona i praziluka, a ja sam jednom prilikom probala i sa sirom, odličan je! Svakako ga toplo preporučujem.





Potrebno je:
 12 gotovih kora za pitu
500 g mlevenog mesa
2 struka praziluka
4 jaja
200 ml ulja
so, vegeta, biber
seckani peršun po želji
Priprema:
Prvo je potrebno da pripremite fil. Sitno iseckajte praziluk i propržite ga na malo ulja u tiganju. Dodajte mleveno meso i dinstajte sve zajedno. Pred kraj posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite, a ako volite peršun, dodajte malo sitno iseckanog.
U posebnoj posudi umutite jaja i ulje sa malo soli.
Kore razdvojite i odvojite dve posebno. One će vam služiti kao osnova, tj. kao omotač rolata. Stavite jednu preko druge pa gornju koru premažite mešavinom jaja i ulja. Otprilike 2-3 kašike biće vam dovoljno za premazivanje kora. 


Svaku narednu koru, od onih preostalih 10 kora, potrebno je premazati mešavinom ulja i jaja i po ivici poređati fil pa uviti u tanku "cevčicu". Prve 4 kore poređajte jednu do druge na početak one osnovne kore, premažite ih, preko njih poređajte 3, pa 2 i na kraju 1 preostalu koru. Između slojeva obavezno premazujte mešavinom ulja i jaja. Na kraju bi sve trebalo da liči na piramidu otprilike, što se, nadam se barem malo vidi na slikama. Premažite i tu gornju koru pa sve lagano urolajte. Ako vam je lakše, samo prebacite gornji deo kore i ušuškajte rolat, bez okretanja. Odozgo ga premažite preostalim premazom od jaja i ulja.


Pažljivo prebacite rolat u pleh obložen papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta, dok fino ne porumeni odozgo.
Pečen rolat malo prohladite i isecite na parčad pa poslužite.

Коментари

  1. Ovo izgleda odlično,nadam se da je i ukusnu.Probaćemo...

    ОдговориИзбриши
  2. Predivan i veoma dekorativan, narocito za neke svecane prilike... doci ce sigurno na red za probu, sve si lepo napravila.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Lana! Bas je za neku svecanu priliku, Prvi put sam ga pravila za detetov 18. rodjendan i svi su bili odusevjeni izgledom, a zatim i ukusom.

      Избриши
  3. Dodala bih papriku, da bude malo ljuto:-) svidja mi se onaj ''back to top'' cupcake! :-)

    ОдговориИзбриши
  4. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  5. Suzana uvijek sa divnim receptima i idejama koje ja obilato koristim :)

    ОдговориИзбриши
  6. Dekorativno i sigurno fino jer radim običnu sa istim sastojcima

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Slatko od smokve

Oduvek se kuvalo u našoj kući. Imali smo jednu veliku smokvu u voćnjaku iza kuće u selu, radjala je odlično tako da mama nije propuštala priliku da skuva slatko svake godine, obavezno!

Štrudlice sa pekmezom

Veoma nežne, prhke štrudlice sa domaćim pekmezom, koje su idealne za posluženje uz čaj ili kafu, bile su na meniju pre par dana kod mene, pa vam ih danas toplo preporučujem!

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)