Пређи на главни садржај

Venčići sa šunkom






Malo-malo pa kod mene na blogu neko pecivo, je l’? Navikli ste vi već na to, sigurna sam ;).
Ovaj put su u pitanju prelepi, mekani i veoma dekorativni venčići koje nam je na svom blogu predstavila Jafi. Njena peciva uvek rado isprobavam i nikako da stignem da vam ih redom predstavim, jer malo je onih koje nisam probala. 
Ove venčiće pravim već drugi put pa je red da ih i ovde javno pohvalim i iskuckam recept. Naravno, preporuka za probu je obavezna ;)


Potrebno je:
testo:
500 g brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
50 ml ulja
250 ml toplog mleka
150 ml kisele pavlake
fil:
oko 300 g  šunke sečene na kolutove
100 g omekšalog margarina
premaz:
1 žumanac
Priprema:
Od navedenih sastojaka umesite mekano testo, pokrijte krpom i ostavite na udvostruči volumen.
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 20 jednakih loptica. To ćete najjednostavnije uraditi tako što ćete od testa formirati dugačku veknicu i onda je preseći na pola, pa svaku polovinu još na pola i onda će vam biti lakše da svaku četvrtinu podelite na 5 delova. Formirajte loptice od testa i ostavite ih da odstoje 20-ak minuta.
Uzmite jednu lopticu, razvijte je oklagijom u krug veličine manjeg tanjirića, neka bude malo veći nego što vam je prečnik šunke. Premažite krug omekšalim margarinom i stavite parče šunke preko.  Oštrim nožem, ili točkićem za testo, presecite testo zajedno sa šunkom na 4-5 mesta, praveći približno jednak razmak između rezova.


Uvijte testo u tanku rolnicu i spojite krajeve oblikujući venčić.
Položite venčiće na papirom obložen pleh i premažite ih umućenim žumancetom.
Zagrejte rernu na 180 stepeni pa ispecite pecivo dok lepo ne porumeni, oko 13-15 minuta, u zavisnosti od jačine vaše rerne.
Poslužite ih tople uz neki mlečni napitak po vašem ukusu.
Odlični su i sutradan, a pogodni su i za zamrzavanje i naknadno podgrevanje.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Predlog menija za posnu slavu

Ovo je samo jedan predlog kako da pripremite neke specijalitete za posnu slavu. Već sam objavila par postova sa predlozima za predjelo, pite i kolače, a ovde ću vam predstaviti ono što sam ja pripremila za svoju slavu

Posni sitni kolači

Nedavno sam objavila post sa sitnim kolačima i većina od njih je bila posna, a sada evo još nekoliko recepata za sitne posne kolače. Svi su izuzetno ukusni, napravljeni od posnih sastojaka, ali ih veoma lako možete preobratiti u masnu varijantu i napraviti za neko popodnevno druženje uz kaficu.

Kolači sa rozen koricama

Predstaviću vam dva odlična recepta za kolače sa rozen koricama. Pored toga što se relativno jednostavno i brzo pripremaju, veoma su izdašni, za velike proslave i slave su idealni. Prvi je veoma interesantan, šaren, sa bogatom aromom lešnika i keksa, dok je drugi čokoladni,  laganiji i kremastiji. Ne bih mogla da se odlučim koji je lepši;)