субота, 16. јул 2016.

Džem od kajsija

Možda baš ovih dana razmišljate o tome da skuvate domaći džem od kajsija? Požurite onda, sezona kajsija samo što nije prošla, još se samo ponegde mogu naći lepe kajsije za džem.
Vredi se potruditi, palačinke sa džemom od kajsija su, priznaćete, najlepše.
Potrebno je:
3 kg kajsija
1,5 kg šećera

Priprema:
Izaberite lepe i zrele kajsije.Operite ih i očistite od tačkica i pegica ukoliko ih budu imale, prepolovite ih i izbacite košticu pa kajsije naseckajte na sitnije komade, otprilike svaku polovinu na 3-4 dela.
Stavite voće u veću šerpu, pospite šećerom i promešajte. Ostavite ih tako prekrivene krpom da odstoje malo, ne previše da ne bi pocrnele. Ja sam ih tako držala oko 2-3 sata. Zatim stavite šerpu na jaku vatru i uz neprestano mešanje kuvajte dok se sav šećer ne bude rastopio. Sklanjajte penu koja će se stvarati tokom kuvanja. Smanjite potom jačinu vatre i kuvajte non-stop mešajući, Pazite, prskaće na sve strane pa je preporuka da pri kraju kuvate na slabijoj temperaturi i da koristite kašiku sa dužom drškom. Dužina kuvanja je otprilike oko sat vremena. tj. džem je gotov kada se vidi dno šerpe kad mešate kašikom. Ovo je džem sa komadima voća, meni je tako lepši od onog sa mlevenim kajsijama, gustina je taman fina za mazanje, džem nije gust a ni redak.


Pred kraj kuvanja džema stavite čiste tegle u rernu i uključite da se lagano zagreju. Džem sklonite sa vatre, dobro promešajte još malo i punite zagrejane tegle. Poređajte tegle u tepsiju pa ih vratite u rernu i ostavite da se zapeku odozgo, tj, da se uhvati korica. Neka se potpuno ohlade pa ih zatvorite poklopcima i odložite.

1 коментар:

  1. Džem izgleda fantastično, ali ja sigurno ne razmišljam da ga radim jer nikada ne radim zimnicu, džemove, pekmeze i slično. Mislim da gutaju previše vremena. Što ne znači da ne uživam kada ih napravi netko drugi.:))

    ОдговориИзбриши

Printfriendly