Čokoladna torta sa lešnicima



Ovo je torta kojom smo se sladili za vreme uskršnjih praznika. Moji muški članovi porodice obožavaju torte, pogotovo kada su kremaste, tako da sam imala zadatak da napravim tortu sa tankim koricama i sa puno fila koji naravno mora biti čokoladni.

Da svečane torte ne moraju uvek biti komplikovane za pripremu pokazalo se i ovog puta. Torta je mešavina ukusa bele i crne čokolade i lešnika koji daje jednu posebnu notu koricama. Lešnike za korice nisam samlela do kraja tako da ovde - onde naletite na poneki sitan komadić. Kreme su slatke taman koliko treba, ne preslatke, a umesto čokolade za kuvanje možete upotrebiti i mlečne čokolade, što će doprineti još boljem ukusu.



ČOKOLADNA TORTA SA LEŠNICIMA


Potrebno je:
za jednu crnu koru (ispeći 2 takve)
3 jaja
3 kašike šećera
2 kašike mlevenog lešnika
1 kašika brašna
1 kašika kakao praha
za srednju koru
6 belanca
6 kašika šećera
6 kašika mlevenog lešnika
za fil
6 žumanca
100 g šećera
100 g pudinga od vanile
2 kašike brašna
1 l mleka
2 kesice vanil šećera
250 g margarina 
100 g prah šećera
100 g bele čokolade za kuvanje
100 g crne čokolade za kuvanje
za dekoraciju
200 g šlaga u prahu
300 ml mleka

Priprema:
Umutite i ispecite dve korice od navedenih sastojaka. Mutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg, zatim dodajte žumanca i penasto umutite. U smesu dodajte brašno i mlevene lešnike, kao i kakao prah i lagano umešajte špatulom. Koru ispecite u kalupu br.26 koji ste obložili papirom za pečenje u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Isto uradite i sa drugom korom.
Za srednju koru umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, dodajte mlevene lešnike i umešajte ih špatulom lagano okrećući smesu. Rasporedite po papiru u kalupu br.26i ispecite koru.
Za fil umutite penasto žumanca sa šećerom i vanil šećerom, dodajte brašno, prašak za puding i oko 250 ml mleka pa umutite da nema grudvica. Preostalo mleko stavite da provri pa ulijte smesu od žumanaca i na tihoj vatri skuvajte fil. Fil treba da bude gustine pudinga otprilike. Ostavite da se ohladi povremeno ga mešajući da se ne bi stvorila korica.
Margarin umutite sa šećerom u prahu i izmešajte sa ohlađenom smesom. Dodajte kašiku po kašiku fila u margarin i neprestano mutite da se lepo sjedine. Dobro umutite fil mikserom da postane penast. Podelite ga na dva dela pa u jedan dodajte rastopljenu belu, a u drugi rastopljenu crnu čokoladu i dobro umutite. Na tanjir stavite jednu crnu koricu, natopite je sa malo soka ili šerbeta, nanesite crni fil, stavite svetlu koricu pa nafilujte belim filom i odozgo završite sa drugom crnom korom, pa i nju malo nakvasite. Odozgo tortu dekorišite umućenim šlagom, Dobro ohladite pre služenja, najbolje preko noći. Prijatno!



Коментари

Постави коментар

Популарни постови