Domaći hleb


Hleb je u Srbiji nezaobilazni deo skoro svakog obroka. Nema ništa lepše nego kad kuća zamiriše na domaći hleb, pa još kad ga na sto iznesete onako vrućeg
svaki obrok pretvorićete u pravu gozbu. Ako preferirate domaću kuhinju i uživate dok mesite onda će vas ovaj recept obradovati jer je jednostavan i lak. Zima nam je pred vratima pa možete zaboraviti na kupovni hleb i umesiti pravi domaći.


DOMAĆI HLEB

Potrebno je:
20 g kvasca
500 ml mlake vode
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
1 šoljica ( oko 100 ml otprilike ) ulja
brašno po potrebi ( pripremite 1 kg )


Priprema:
Kvasac rastopite u šolji u malo mlake vode sa šećerom i kašičicom brašna i ostavite da zapeni i da se nadigne do vrha šolje. U dubljoj činiji za mešenje stavite malo brašna, napravite rupicu u sredini i izlijte nadošao kvasac. Lagano promešajte, dodajte ostatak mlake vode, so i malo brašna i mutite varjačom dok se sastojci ne sjedine. Ja iskivim činiju ukoso i drvenom kašikom lupajući mutim testo, tako u testo uđe vazduh i pojave se oni mehurići pa pečen hleb bude vazdušast. Zatim dodajte malo po malo brašna, mutite i dalje i kad više ne možete kašikom, onda krenite da mesite rukom. Dodajte brašno po potrebi, po malo i mesite, sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Pred kraj mešenja ja obično prebacim testo na radnu površinu i tamo obema rukama dovršim mešenje. Vratim testo u činiju, pokrijem i ostavim da dobro nadođe.  Nadošlo testo preručite na radnu površinu posutu brašnom i podelite ga na dva dela. Svaki deo malo oblikujte rukama u loptu. Jednu loptu razvijte oklagijom i počnite da motate počevši od sebe, umotajte polovinu testa, a ostatak zasecite sekačem nekoliko puta i zatim uvijte testo do kraja. Tako uradite i sa drugom loptom od testa. Prebacite hleb na pleh obložen papirom, pokrijte krpom i ostavite da se lepo nadigne. Zagrejte rernu na 250 stepeni, stavite pleh sa hlebom i pecite dok ne dobije finu boju odozgo, to je nekih 10-ak minuta, a zatim smanjite na 180 stepeni i dopecite hleb još oko pola sata, zavisno od vaše rerne.
Pečen hleb umotajte u neki stolnjak i stavite u kesu da omekša. Pustite da malo odstoji, omekša i odmori se pa tek onda secite i uživajte.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови