Musaka od krompira


Klasično jelo, musaka, priprema se uglavnom od krompira i mlevenog mesa, i kao takva se oduvek i pripremala u mojoj porodici. No, musaku je moguće
spremiti i od raznog povrća kao što su na primer tikvice, ili plavi paradajz. Veoma je praktično jelo, zasitno i izdašno. Moja mama je musaku uvek spremala u šerpi i kuvala je na tihoj vatri poklopljenu dok krompir ne omekša, a zatim prelivala jajima i mlekom i kratko zapekla u rerni. Međutim, ja sam odnedavno prihvatila moderan trend i pečem je u pekaču onako fino poređanu i prelivenu, a vi kako vam volja. Svejedno je ukusna.

MUSAKA OD KROMPIRA

Potrebno je:
oko 1 kg krompira
500 g mlevenog mesa
1-2 glavice crnog luka
2 kašičice suvog začina
so, biber
2 jaja 
250 ml mleka
so
Priprema:
Očistite crni luk i iseckajte ga sitno pa propržite na ulju. Dodajte mleveno meso, začin, so i biber i sve lepo upržite. Krompir oljuštite, operite i isecite na kolutove. 
Dno duboke vatrostalne posude nauljite i naređajte sloj krompira s tim da se kolutovi malo preklapaju, kao krljušt. Krompir posolite i pobiberite pa rasporedite polovinu pripremljenog mlevenog mesa, ponovite postupak sa krompirom i ponovo sa mesom, i završite slojem krompira. Na kraju treba da dobijete tri sloja krompira i dva sloja mlevenog mesa. Svaki sloj krompira posolite i pobiberite. Jaja i mleko umutite, posolite po ukusu i prelijte preko krompira.Stavite posudu sa musakom u rernu da se peče na 200 stepeni oko 60 minuta, dok se ne uhvati fina, rumena korica.
Savet: Posuda u kojoj ćete peći musaku neka bude malo dublja da ne bi kipelo i prštalo po rerni.
Musaka na slici pripremljena je od pola mere i u manjim posudicama, onako za merak.
Prijatno vam bilo!

Коментари

  1. Zgodan način pripreme. Nikada nisam radila ovu varijantu, radim tu i tamo grčku, dakle nikako ne s krumpirom. Podsjetila si me da ju dugo nisam radila.

    ОдговориИзбриши
  2. I gotta bookmark this website it seems extremely helpful very useful. Thanks for sharing.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови