Beli rolat sa jagodama


Verovatno vam se nekad desilo da vam nakon pripreme neke poslastice ostane nekoliko belanaca pa ne znate šta ćete sa njima. Preporuka je da ih zamrznete u nekoj plastičnoj posudi. Kako vam preostaju belanca, tako ih dodajte u tu posudicu, samo beležite na poklopcu koliko ih ima ukupno. Ja sam tako nakupila 6 belanaca, stajala su tako neko vreme, a onda su stigle jagode i to mi se učinilo kao zgodna prilika da ih iskoristim za rolat sa jagodama.
Ovaj beli rolat sa jagodama je pravo rešenje, jer ćete utrošiti belanca, a uz to i veoma uživati u nežnom ukusu poslastice, a sve to na veoma lak i jednostavan način.
Belanca je potrebno da izvadite iz zamrzivača uveče ako ujutru planirate da pravite rolat, taman će se lepo odmrznuti. Sa mućenjem nema nikakvih problema, sasvim lepo se čvrsto umute, isprobala sam više puta.  Nežan i mekani biskvit od belanaca možete nafilovati i nekom kremom od žumanaca ili čime god hoćete, čak i džem dolazi u obzir, a ja sam za ovu priliku izabrala sasvim običan beli fil sa gustinom i mlekom koji se savršeno uklopio sa jagodama.
I na kraju, ne morate čekati da se nakupe zamrznuta belanca, možete sve to uraditi i sa svežim jajima. Samo onda razmislite kako da utrošite žumanca. Verujem da ćete se snaći.


BELI ROLAT SA JAGODAMA
Potrebno je:
za koru
6 belanaca
100 g šećera
5 kašika ulja
90 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
za fil
500 ml mleka
5 kašika gustina
8 kašika šećera
3 vanilice
125 g margarina
3 kašike prah šećera
200 g jagoda
oko 50 g šlag kreme
50 g mleka


Priprema:
Belanca umutite čvrsto sa 2 kašike šećera (uzmete od pripremljenih 100 g šećera). Ostatak šećera u posebnoj posudi pomešajte sa 5 kašika ulja. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Dobro promešajte da se ujednači masa. Zatim malo po malo dodajte umućena belanca i na najmanjoj brzini mikserom promešajte. 
Pleh dimenzija 36x28 otprilike obložite papirom za pečenje pa izlijte masu od belanaca i lepo poravnajte špatulom. Rernu zagrejte na 180 stepeni, stavite pleh i pecite koru oko 10 minuta pazeći da ostane svetle boje. 
Pripremite krpu na koju ćete izručiti pečenu koru. Krpu pospite sa malo šećera u prahu, stavite pečenu koru gornjom stranom prema krpi, skinite papir pa i koru pospite prah šećerom. Urolajte zajedno sa krpom i ostavite da se ohladi.




Za fil pripremite 500 ml mleka. Odvojite malo da biste razbili gustin, ostatak stavite da provri zajedno sa šećerom i vanil šećerom. Smanjite temperaturu ringle i lagano ulijte gustin sa mlekom pa skuvajte fil neprestano mešajući. Skuvan fil ostavite da se ohladi, povremeno ga promešajte da se ne bi formirala korica odozgo.
Margarin umutite sa 3 kašike prah šećera, kašiku po kašiku dodajte ohlađen fil i mutite mikserom dok ne dobijete penastu i glatku smesu.
Koru odrolajte, premažite filom i preko rasporedite iseckane jagode i urolajte pažljivo. Ja sam rolala kraću stranu da bi mi rolat bio veći. 
Rolat ukrasite šlagom. Umutite 50 g šlaga u prahu sa 50 ml mleka i premažite rolat ili ga ukrasite po želji.
Rolat dobro ohladite u frižideru, najbolje preko noći, a zatim isecite oštrim nožem i poslužite.


Коментари

Популарни постови