недеља, 10. јануар 2021.

Beli komisbrot



Komisbrot je vrsta hlebnog kolača i vodi poreklo iz Nemačke. Reč je o tradicionalnom kolaču čiji se recept prenosio s generacije na generaciju. Bio je omiljeni kolač naših baka i mama. Originalni kolač je  vremenom dobijao na ukusu, dodavali su se orasi i suvo voće i baš takav kolač vam i ja predstavljam. 
Sa komisbrotom ne možete pogrešiti. Jednostavno pustite mašti na volju i dodajte svoje omiljene sastojke. Osim suvog voća i koštunjavih plodova, možete dodati i komadiće seckane čokolade. Priprema je prilično jednostavna. Izmerite u šolji količinu belanaca i onda istom šoljom merite šećer, brašno i ulje. Ja sam ovom prilikom izmerila na vagici sve sastojke pa kako vam je lakše vi tako pravite. Koristila sam zamrznuta belanca preostala od Vasine torte. Odlično se ponašaju kada se odmrznu, nema nikakve razlike kada mutite, umute se u čvrst sneg. 
Dobićete predivan kolač, hrskave spoljašnjosti i mekane unutrašnjosti koji je idealno posluženje uz kafu ili čaj.


KOMISBROT

Potrebno je:
6 belanaca
180 g šećera (1 šolja)*
240 g brašna (1,5 šolja)
200 ml ulja (1 šolja)
250 g suvog voća (kajsije, šljive, smokve, suvo grožđe)
50 g seckanih oraha

*šolja je za čaj od 200 ml


Priprema:
Ako koristite zamrznute belance, izvadite ih iz zamrzivača uveče, a sutra ujutru već možete mutiti.
Umutite belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera.
Dodajte brašno i ulje i lagano promešajte mikserom na najmanjoj brzini.
Suve šljive, smokve i kajsije sitno iseckajte pa zajedno sa suvim grožđem dodajte u smesu od belanaca.
Orahe takođe sitno iseckajte i sve zajedno sjedinite špatulom.
Kalup za pečenje namastite i pospite brašnom. Ja sam koristila dugački kalup za hleb.
Rasporedite masu u kalupu i lepo poravnajte odozgo.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta. Proverite čačkalicom da li je pečeno.
Kolač ostavite u kalupu da se skroz ohladi, izadite iz kalupa, posipajte odozgo prah šećerom i secite. 
Poslužite uz kafu ili čaj.
Ostatak kolača narežite i držite u zatvorenoj limenoj kutiji.


Нема коментара:

Постави коментар

Printfriendly