Ruska salata

 
Neizostavni deo svake svečane trpeze je ruska salata. Naročito kada nam dođu novogodišnji praznici, pa uz pečenje, ruska salata savršeno paše. Za pripremu možete koristiti sveže povrće, skuvati ga pa iseckati, a možete koristiti i već pripremljenu zamrznutu mešavinu težine od 450 g. Frikom mešavina za rusku salatu je odlična, sve je savršeno iseckano na veličinu graška. Uz povrće, biće vam potrebni još i kiseli krastavčići, šunka, jaje i majonez. Svaka domaćica ima neki svoj način pripreme, mada je ruska salata vrlo jednostavna i sa njom ne možete pogrešiti. Može biti malo bljutava ako ne stavite dovoljno kiselih krastavčića, ništa drugo. Nemojte koristiti piletinu, u rusku salatu ide isključivo šunka (koristila sam Zlatiborac). Vremenom sam našla savršenu kombinaciju i ne menjam je. Izađe mi jedna kutija od sladoleda, a to je taman za dva dana, nema bacanja.


RUSKA SALATA

Potrebno je:
450 g mešanog povrća za rusku salatu ili
2 krompira srednje veličine
2 šargarepe
200 g graška

3 jaja
8 kiselih krastavčića
200 g šunke
300 g majoneza
so, biber

Priprema:
Ukoliko koristite smrznutu mešavinu povrća, skuvajte je kratko u posoljenoj vodi, bukvalno 5-6 minuta je potrebno. Skuvano povrće sipajte kroz cediljku i istuširajte hladnom vodom pa ostavite da se ocedi i skroz ohladi.
Ako koristite sveže povrće, očistite ga i iseckajte na veličinu graška, pa ga takođe na isti način tretirajte dalje.
Jaja obarite čvrsto, ohladite i iseckajte zajedno i belance i žumance.
Šunku takođe iseckajte na sitne kockice. Kada kupujete šunku u mesari, zamolite da vam iseku šnite debljine kao za rusku salatu, biće vam lakše kasnije.
Krastavčiće sitno iseckajte.
U dublju činiju stavite sve sastojke, posolite i pobiberite pa dodajte majonez i sve lepo promešajte.
Ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.

Коментари

Популарни постови