Rolnice sa viršlama

 


Toplo pecivo za doručak ili večeru je ono što svi volimo. Za ove rolnice neće vam biti potrebno puno vremena za pripremu, a kao nagradu dobićete savršeno mekano i ukusno pecivo punjeno viršlama.Iz iskustva znam da su peciva od oštrog brašna izuzetno mekana, sipkava i prelepa, a takvo je upravo i ovo testo. Po želji ga možete puniti i drugim nadevom, recimo nečim suhomesnatim uz dodatak kačkavalja, a mislim da bi se i sladak fil savršeno uklopio. 
Recept sam videla na Natalijinom blogu, i kao i uvek jako sam zadovoljna. Probajte obavezno!


ROLNICE SA VIRŠLAMA

Potrebno je:

testo
350 g oštrog brašna
20 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
100 ml mleka
100 ml jogurta
50 ml ulja
1 kašičica soli

punjenje
8 viršli

premaz
1 jaje
1 kašika mleka
susam


Priprema:
U mlakom mleku rastvorite kvasac sa šećerom. Dodajte i par kašika brašna, promešajte pa ostavite da se kvasac aktivira, nekih 10 minuta otprilike.
Za to vreme u posudu za mešenje jogurt i ulje, dodajte so, brašno i na kraju nadošli kvasac. Brašno nemojte dodati odjednom celu količinu, već prvo promešajte smesu sa polovinom brašna pa zatim malo po malo dodajte i mesite, prvo varjačom, a zatim i rukama. 
Formirajte loptu od testa, premažite je sa par kapi ulja, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči.
U međuvremenu skuvajte viršle. Kuvane viršle izvadite iz vode, oljuštite ih i ostavite da se ohlade. Zatim ih presecite na pola, da dobijete 16 komada.
Naraslo testo izručite na pobrašnjenu površinu. Rastanjite ga oklagijom u pravougaoni oblik približnih dimenzija 30 x 40 cm. Sekačem za testo isecite testo na pola po dužini i širini, pa svaki deo još na pola, da dobijete 16 približno istih pravougaonika.
Na svaki pravougaonik stavite polovinu viršle uz rub na kraćoj strani i urolajte.
Rolnice slažite na papirom obložen pleh, premažite ih jajetom koje ste umutili sa mlekom i pospite susamom odozgo. Ostavite ih još oko pola sata u plehu da još malo narastu.
Rernu zagrejte na 250 stepeni, stavite pleh sa rolnicama i odmah smanjite na 180 stepeni. Pecite rolnice 10-15 minuta, zavisno od jačine vaše rerne, dok ne dobiju lepu rumenu boju.
Poslužite uz ajvar, kiselo mleko ili jogurt za doručak ili večeru.
Prijatno!

 

Коментари

Популарни постови