Viršle u testu



Kao što reče Maja, rol viršle bi trebalo da su od lisnatog testa, a kako je ovo testo sasvim drugačije, da ne kažem obično, onda ih je nazvala viršlama u testu. Molim lepo ;)
Uglavnom, ovakvo pecivo svi vole, i oni što ne koriste često viršle u ishrani, a pogotovo ih vole deca, pa ako ih pravite za njih, barem kupite viršle od nekog poznatijeg proizvođača sa uverenjem da su njihove barem malo bolje. 
Ovakvo lepo i mirisno pecivo dobro će vam doći za doručak ili večeru, uz jogurt ili kiselo mleko. Nek ide život, uživajte ;)


VIRŠLE U TESTU

 
Potrebno je:

2 pakovanja po 4 viršle (presečenih na pola, znači 16 malih)
400 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1/2 kocke kvasca
125 ml toplog mleka
100 ml tople vode
50 g omekšalog putera

za premazivanje
1 žumance + 2 kašičice mleka
susam


Priprema:
Rastopite kvasac sa kašičicom šećera u toplom mleku. 
U vanglu stavite brašno, dodajte so, kvasac sa mlekom, toplu vodu i omekšali puter.
Sve izmešajte varjačom i umestite srednje tvrdo testo. Pokrijte vanglu i ostavite testo da odmara nekih pola sata.
Viršle prepolovite kako biste dobili 16 malih komada.
Nakon toga testo lagano premesite pa ga izručite na brašnom posutu radnu površinu. Oklagijom razvijte testo u koru dimenzija 40x40 cm.
Isecite testo na 16 tankih traka. Svaku trakicu obmotajte spiralno oko jedne viršle.
Poređajte rolnice na papirom obložen pleh i ostavite ih da još malo odstoje, još oko pola sata.
Kad krenu fino da narastaju, uključite rernu da se greje na 180 stepeni, a rolnice premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom. Pospite susam odozgo.
Pecite oko 20 minuta dok ne dobiju lepu zlatno žutu boju.



Коментари

Популарни постови